Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.11.2015 10:31 - КЪДЕ СТЕ ВИЕ, БЕ, МЪЛЧАЛИВИ СКАПАНЯЦИ
Автор: gindev Категория: Други   
Прочетен: 5072 Коментари: 5 Гласове:
18

Последна промяна: 30.11.2015 11:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Вихърът на хаотичния, но строго детерминиран исторически процес, до толкова замъглява нашето съзнание, че просто е задължително от време на време да извръщаме очи и да се потапяме в омаята на нашето велико минало. Затова е аз реших да отворя една малка книжка със заглавие „Песни и стихотворения от Ботйова и Стамболова – книжка първа. Букурещ, в печатница „Знаме”, 1875”. И отново ме поглъща и сгрява топлото чувство : „ какви е деца раждала, Раждала, ражда и сега, Българка майка юнашка” (из „Хайдути”). Да, Христо Ботев ! Не поет, а поетище, грамада, гений. Как другояче да наречеш стихотворец, чиято поезия става все по-актуална 150 години след написването. И не само актуална, а до болка нужна и затова изхвърляна от днешните учебници по литература, защото какви е деца раждала, „българка майка юнашка” все пак още знаем, но виждаме и какви деца е раждала вчера и ражда днес – О, ужас! Защото доколко днешната българска майка е „юнашка” е много дискусионен въпрос.

            Съвремието става все по-жестоко към България и българския народ. От Юго-Изток отново надига глава хилядолетна заплаха. Отново като преди над 600 години притъмнява българският държавен и национален хоризонт и ние се изправяме голи пред „кръвожадната ламя”, без приятели и съюзници, само с лъжливи „партньори”, крадливи „колеги” и егоистични съюзници-предатели.

Отново с очудващо нехайство предаваме и продаваме нашата история, нашите герои и нашето бъдеще. Отказваме се от хилядолетни приятелства и се присъединяваме към хилядолетна омраза избила наяве в думите на едни от най-върлите „приятели” на България : „София трябва да се изравни със земята и на нейно място да се посадят картофи” (Уйстън Чърчил – 1944 г.).

            И аз се оглеждам наоколо и какво виждам ? – каквото е казал поетът преди 150 години :

                                           Кажи ми, кажи бедний народе,

                                           Кой те в таз рабска люлка люлее ?

                                           Тоз ли, що спасителя прободе

                                           На кръста нявга зверски в ребрата,

                                           Или тоз, що толкоз години ти пее :

                                           „Търпи и ще си спасиш душата ?!”

                                                                                         (из „Елегия”)

            Къде сете вие, българофили и русофили ? Къде са вашите организации, вашите научни центрове, вашия интелектуален капацитет, за да защитите българската история и религия, българските идеали и въжделения ? Нима не виждате какво става по земите на старите българи ? Нима не чувате какви

 ги дрънкат жалките отломки на бившите ни поробители, отишле си преди 150 години ? Как отново те определят нашите съдбини !

            „Страната трябва да поема реални ангажименти за евроатлантическото ценностно пространство, а не само военното такова”, посочи Местан. „Този законопроект е един от тези знакови моменти, в които се проявява кой кой е. ПГ на ДПС ще подкрепи ратификацията, защото това е част от нашата евроатлантическа идентичност. Ние сме пронатовска и евроатлантическа партия... Понеже тази декларация заявява идентичност е много лоша новина за тези, които искат да видят в ДПС проруска партия. Позицията на ДПС е откровено натовска. Това, че аз също понякога пия руска водка, не снема идентичността ми на натовец” – каканиже прононсирания турчин и мюсюлманин Лютви Местан в българския парламент („Сега” – 27.11.2015 г.).

            Схващат ли българите какво всъщност ни казва този ердогановец ?

            Казва ни, че докато доскоро нашата проанглосаксонска и прозападна ориентация беше просто избор, т.е. предпочитание, вече се е превърнала в идентичност, т.е. в същност.Това значи, че ние сме се превърнали в западняци, католици, протестанти, че мислим и живеем като тях, че приемаме тяхната история и тяхните ценности, в това число и ценностите на мистър Чърчил. Слава Богу, това още не е станало, макар че не трябва да се лъжем – усилено вървим натам.Чудя се тогава защо Местан е още в България, когато мястото му е в редиците на турския съюзник ИДИЛ – там в сирийската пустиня,където по-лесно може да го настигне някоя руска бомба.

А ние ?

                                        ....Мълчи народа !

                                        Глухо и страшно гърмят окови...

                                        Кръв се лее над камък гробен ;

                                        Кръст е забит във живо тяло,

                                        Ръжда разяжда глозгани кости,

                                        Смок е засмукал живот народен,

                                        Смучат го наши и чужди гости !

                                                                          (из „Елегия”)

            Е, какво да кажем, щом тежката си дума е казал Българския Гений :

                                         Аз веч нямам мило, драго,

                                         А вий... вий сте идиоти !

                                                                           (из „В механата”)

 




Гласувай:
19



1. alibaba4 - Професоре, професорееее,
30.11.2015 16:39
аз с грешките дет ги прая кат пиша съ майтапа ма вие съвсем сериозно си пишете "очудващо" и "Уйнстън"....
И раздавате акъл на тва отгоре!
цитирай
2. lesovski - Наследниците на Хаджи Йованчо Пенчович
30.11.2015 16:40
Не се учудвайте проф. Гиндев, Вие поне сте учен и умен ЧОВЕК! Знаете, че сме колониална, поробена, васална територия. Публиката, към която се обръщате е отровена, облъчена, а някои сигурно не знаят какво е това родолюбие, патриотизъм, чест, достойнство, идеали. Къде е истинската партия на народа, къде са милионите пенсионери, слугуващите охранители- военни и полицай (милиционери) на тези които ги ограбиха и сега ги унижават с мизерни подаяния да им пазят живота и ограбеното? Докарани са до просешка тояга и не могат да си позволят да отидат на протест пред турското посолство, пред украинското посолство, пред американското посолство и т.н. Къде са водачите да ги поведат? "Овде е царица парица.Овде е велика корупция"- казал го е Алеко и ни е оставил да бъдем Бай Ганьо, келипирджии, изборджии и неблагодарни предатели, които мразят и врагове и бивши приятели!!!" Народе????????????????????????"
цитирай
3. krumbelosvet - Благодаря!
30.11.2015 19:38
Как повдигнахте духа на народа, как го мобилизирахте! Като се включихти в милионния хор на ругателите му. Идиотщина е да се търсят у нас причините за загубената студена война и последвалото икономическо, пропагандно, военно (разоръжаване, доброволно ли?), образователно и т.н. СМАЗВАНЕ. Всъщност, много интелигентни хора като вас са смазани от пропагандата и мизерията и... ругаят народа си. Благодаря още веднъж. Мерси и тенкю! Поставихте Батев срещу народа. А второто мнение, логично, поставя и Левски срещу народа! Така ще я втасаме! Дерзайте!
цитирай
4. zax - Чърчил е бил пророк и много прав. ...
30.11.2015 20:22
Чърчил е бил пророк и много прав.

София е втората дупка в картата на България. Автономноста им надявам се да бъде ограничена.
И като последната столица началото си започна с /предателство/ обесването на идол от българската история, скоро ще предаде тотално доверието.
цитирай
5. krumbelosvet - Тия дни и един турски трол цитира Ботев,
18.02.2016 21:13
че сме идиоти. Ами ние защо го цитираме със същата цел? Това е Механата, а геният яде лоша храна и пие още по-лошо вино, нормално е да хиперболизира, той е "холеричен" характер. Ако децата се хванат за отделни родителски думи и забравят обичта, грижите и саможертвата, какво ще спечелят?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gindev
Категория: Други
Прочетен: 1948524
Постинги: 367
Коментари: 1555
Гласове: 1270
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031