Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.03.2014 22:07 - Спорт тото 2. Системите за комбиниране и истината за тях
Автор: pitagorid Категория: Забавление   
Прочетен: 22535 Коментари: 2 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Спорт тото 2. Системите за комбиниране и истината за тях

В последно време започнах да получавам множество писма от любители на спорт тото, които ме молят да им покажа кои системи за съкратено комбиниране носят най-голям шанс за печалба и как се правят такива системи. Други пък ме молят да им посоча софтуер, който съставя такива системи.
Аз вече имам много публикации в този блог, посветени на спорт тото. Всеки, който се интересува, може да ги прочете. Странното в случая обаче е това, че въпросът за системите за комбиниране съм го разгледал още в първата публикация, и въпреки всичко, все още се намират хора, които продължават да питат за неща, които са описани там.
Ще повторя накратко:
НЯМА система за комбиниране, която да увеличава шанса за печалба.
Убеждението, че играта със системи увеличава шанса за печалба многократно, е един мит, за който тото маниаците трудно могат да бъдат разубедени (за съжаление).
Това убеждение обаче е едно от най-големите заблуждения в тотото.
А доказателството е много просто.
Всяка система има точно определен брой комбинации. Всяка комбинация може да спечели с вероятност 1/13983816. Всички комбинации са еднакво вероятни.
Следователно: Системата увеличава вашия шанс само толкова пъти, колкото са комбинациите в системата.
Еднакъв шанс ще имате ако попълните същия брой фишове с произволни числа. Системите НЕ увеличават шанса за печалба! Те могат да ви осигурят няколко печалби едновременно, но от своя страна това пък води до намаляване на вероятността да спечелите изобщо нещо.
Върху този проблем искам да се спра по-подробно в този постинг.
Първо да се спра на въпроса:
Какво представляват системите за комбиниране?
Системите за комбиниране в тотото са набор от определен брой числа (според типа на играта 5/35, 6/42 или 6/49), които се комбинирани по такъв начин, че да осигуряват гарантирана печалба в определена група при улучване на някакви числа от набора. Например: Избирате набор от 15 числа и ги комбинирате по такъв начин, че при улучване на 4 числа от набора гарантирано за уцелите тройка. Една такава комбинация можем примерно да я означим така 15-4/3.
Системите за комбиниране се делят на два вида:
1. Системи с пълно комбиниране
2. Съкратени системи (номерирани в системата на спортния тотализатор)
3. Аз бих добавил към тези два вида още един вид, който официално никъде не се съобщава. Нека условно да ги наречем "Твърди" системи. Какво представляват те ще се спра накрая.
А) Системите с пълно комбиниране са математически точно оптимизирани и са най-подробно описани в сайта на спортния тотализатор. Затова няма да се спирам подробно върху тях. Ще кажа само, че системите с пълно комбиниране гарантират 100% „Шестица” при улучване на шест числа от набора. За съжаление броя на комбинациите в тези системи рязко се увеличават при увеличаване на броя на числата в набора. Например при набор от 7 числа броя на комбинациите са 7. При набор от 8 числа, броят на комбинациите става вече 28, а при набор от 9 числа - 84. Да не говорим за пълно комбиниране например на 12 числа, където броя на комбинациите расте главоломно и стига цифрата 924.
Тази е и основната причина хората да предпочитат така наречените Съкратени системи.
И сега веднага искам да кажа, че използването на такива системи е една пълна глупост. Въпреки широко тиражираното мнение, че тези системи увеличават шанса за печалба многократно от колкото ако се играе "напосоки" без каквато и да била идея за комбиниране, това мнение е коренно погрешно.
Както вече казах по-горе, това е най-голямото заблуждение изобщо в тотото.
Б) Какво всъщност представляват съкратените системи?
Нека да предположим че сте си избрали набор от 12 числа. Както вече посочих, ако използвате пълно комбиниране за този набор ще са ви необходими 924 комбинации, които ще ви гарантират „Шестица” при улучване на 6 числа от избраните 12. Това е оправдано само ако играете за да спечелите Джакпота.
Ако обаче искате гарантирано да спечелите някаква по-малка печалба (тройка, четворка или петица) веднага ще ви хрумне мисълта: "Не може ли тези 924 комбинации да се съкратят драстично и въпреки това да ви гарантират тройка, четворка, а не дай Боже и петица." ДА! Това е възможно и е много съблазнително. Даже много хора са твърдо убедени, че именно това е пътя да се увеличи многократно шанса за печалба. НО!! Трябва жестоко да ви разочаровам, че това е огромна заблуда. Дали ще играете със система или не шансът за печалба зависи единствено САМО от броя на комбинациите участващи в системата!!!
Защо все пак тези системи съществуват и са така популярни?
Системите са удобни само с това, че позволяват само с един фиш да пуснете много комбинации, без да си играете да ги попълвате една по една. Другото което е полезно в системите е, че за сметка на по-малката вероятност за печалба, се увеличава пък броят на печалбите, а оттам възвръщаемостта на вложения залог.
Най-добре е да играете системи с пълно комбиниране. Те са математически абсолютно оптимизирани. Носят и най-уплътнените печалби, ако имате късмет да излязат избраните от вас числа.
За да се аргументирам ще направя един подробен анализ на една доста популярна система - така наречената "Чешка система". В системата на спортния тотализатор тя се води под № 124 и има съкратеното означение 9-4/3. Това означава, че в системата участва набор от 9 числа и гарантира 100% тройка при улучване на 4 числа от набора.
Тази система има 9 комбинации. Това означава, че шансът ви за печалба се увеличава 9 пъти в сравнение с този, ако играете една единствена комбинация ат 6 числа. Съгласно приведеното по-горе доказателство, същия шанс ще имате ако попълните 9 съвсем произволни комбинации от 6 числа. Знам, че веднага ще започнете да спорите с мен, че това са пълни глупости. Затова аз отново ще припомня Основния постулат на числовите лотарии. А той е:

Всяка числова лотария (каквито са игрите на спорт тото) е напълно еквивалентна на билетна лотария.
Ще вземем за пример най-популярната игра на тотото (6 от 49).
Общия брой на възможните комбинации на 6 числа от 49 е 13 983 816.
Нека да номерираме всички комбинации във възходящ ред.
Първата комбинация ще е 1,2,3,4,5,6.
Втората ще бъде 1,2,3,4,5,7, третата съответно 1,2,3,4,5,8 и т.н.
Четиридесет и четвъртата ще бъде 1,2,3,4,5,49.
Следва 1,2,3,4,6,7 и т.н
Така ще стигнем до последната 13 983 816 комбинация, която ще бъде 44,45,46,47,48,49.
По този начин всяка комбинация получава свой уникален номер.
Обратното също е вярно. Ако изберем някакво число от 1 до 13 983 816 ще можем да видим коя точно комбинация стои зад това число.
Аз съм направил една малка програма за Windows, която прави точно това. Ако въведете някаква комбинация от 6 произволни числа в диапазона от 1 до 49, но така че числата да бъдат във възходящ ред, програмата ще ви покаже кой точно номер стои зад тази комбинация. И обратно, ако напишете някакво число в диапазона от 1 до 13 983 816, програмата ще разложи това число в 6 отделни числа образуващи точно еднозначната тото комбинация която се крие зад този номер. Тези които се интересуват могат да си изтеглят програмата от този интернет адрес:
Програма Спорт тото
Ако сега отпечатаме 13 983 816 билета, с по една комбинация на всеки от тях, то веднага превръщаме числовата лотария в билетна, което искахме за докажем.
Следователно, ако вместо да попълваме фишове с избрани шест числа, ние записвахме във фиша някакво число от горния диапазон, нищо няма да се промени.

Сега към основното:
Понеже посочената съкратена система има 9 комбинации, ако я запишем в разгънат вид и приложим за всяка комбинация конвертиращата програма ще получим девет числа в диапазона от 1 да 13 983 816.
Ако направим същото и с деветте произволни комбинации ще получим също 9 числа в диапазона от 1 да 13 983 816.
Вгледате ли се в числата вие изобщо няма да можете да разберете, че първите 9 са от съкратената система №124, а другите 9 са съвсем произволни. Сега разбрахте ли за какво ви говоря. Ако не сте, няма смисъл да спорим.
Нека сега да се спра на понятието "уплътняване на печалбите".
Ако пуснете една произволна комбинация от 6 числа, тя може да ви донесе 20 различни тройки (по толкова начина могат да се изберат три числа от шест). Ако пуснете 9 произволни комбинации с различни числа, то по този начин ще се надявате на 20х9=180 различни тройки.
Ако обаче вие играете със системата 124 ще участвате само с 9 числа, които могат да оформят само 84 вида тройки (по толкова начина могат да се изберат три числа от девет). И тези девет числа вие ще ги комбинирате също в девет комбинации, както при произволните. Само че забелязвате ли разликата. При произволните 9 комбинации можехте да очаквате 180 различни тройки, а при системата те са само 84. Понеже все пак от всяка комбинация на системата могат да се очакват също 20 различни тройки, стигаме до заключението, че с комбинацията ако улучите три от деветте числа, най-вероятно ще имате не една, а няколко тройки. Средното математическо очакване за тройка ще получим като разделим 180 на 84 или това означава 2,143 тройки. Ето това аз наричам уплътняване на печалбите. При произволното попълване на 9 комбинации вие можете да се надявате на 180 различни тройки, а при игра със система №124 вероятността да улучите тройка е 2,14 пъти по-малка от произволните комбинации, но ако все пак улучите три числа от деветте, изведнъж ще получите няколко тройки на куп. Най-вероятно 2, но може и три дори четири, но има възможност да улучите само една а дори в три от вариантите на системата няма да улучите нито една тройка. Впрочем система 124 затова се води като 9-4/3. Т.е гарантира 100% тройка при четири улучени числа от набора. Ако вие улучите само 3 числа от набора, тройката ще е гарантирана само 96%, а не 100%.
Ако сте разбрали за какво става въпрос до тук, мисля че разбрахте защо е безсмислено да се играе със системи и защо изобщо трябва да се играе със системи.
Спортния тотализатор е подбрал съкратените системи за да улесни участниците в попълването на фишовете, но в никакъв случай не и за да увеличи шансовете им за печалба (Кой е луд да подарява на някого някаква изгода за сметка на своя загуба!!!).
Та ето и третия вид системи, за които ви споменах в началото - "Твърдите"
Представете си следното:
Избирате си 5 "твърди" числа и 4 променливи. Попълвате един фиш с четири полета така: И в четирите полета записвате 5-те твърди числа и допълвате с едно от променливите. Това е своеобразна комбинация с набор от 9 числа, а има само 4 комбинации. На практика тази комбинация при улучване на 5-те твърди числа ще ви гарантира 4 петици. А ако улучите и едно от променливите числа ще имате 3 петици и 1 шестица. Ако вече се досещате, тази комбинация е с много високо уплътнявате на печалбите.
Какво обаче ще стане ако попълните и четирите полета на фиша по един и същи начин. Все едно пускате една комбинация 4-ри пъти. Каквото и да улучите, то ще бъде винаги умножено по 4. Четири шестици или 4 петици или 4 четворки или 4 тройки. Абсолютно уплътняване на печалбите по 4. А ако пуснете десет пъти една и съща комбинация, всички печалби ще се умножават по 10. Ето този тип комбиниране аз наричам "твърди" системи.
Защо споменавам всичко това. Защото през 1982 година един участник в социалистическото тото с такава система улучи 10 шестици и 30 петици едновременно и спечели огромната за онова време сума от 184 000 лв. Той попълва фишове като комбинира 5 твърди и 4 променливи числа. После пуска всичко това по 10 пъти. Така попълва на практика 40 комбинации от които печели 10 шестици и 30 петици.
Подробности виж в моите предишни публикации за тотото:
Истини, загадки, суеверия и заблуждения в спорт тото 2
и
Заблужденията в тотото 2
И накрая на въпроса: "Как се съставят съкратените системи за комбиниране?"
Всяка комбинация се съставя индивидуално и няма математически алгоритъм, който да може да се прилага за произволен вид комбинации. Затова липсва и специализиран софтуер. В миналото тези комбинации са се съставяли и оптимизирали ръчно. Днес оптимизацията се извършва с компютри, но пак повтарям. Започва се със системата пълно комбиниране и след това се отсяват излишните комбинации за да се достигне до минимизиране до такъв брой комбинации които да гарантират 100% гаранция за определен вид печалба. Горната система №124 не е оптимизирана за тройка при три улучени. Но има други системи които при 9 комбинации при набор от 9 числа гарантират 100% тройка.

Това е всичко за днес от мен
Ако имате въпроси можете да оставите коментар, да ми пишете на лични, или да ми изпратите писмо на адрес: ivan.pitagor@gmail.com
До нови срещи



Гласувай:
4



1. bgturist - "Дали ще играете със система ...
05.04.2016 11:58
"Дали ще играете със система или не шансът за печалба зависи единствено САМО от броя на комбинациите участващи в системата!!! "
По правилно е да се каже:
"Шанса за печалба на един залог (6 числа) зависи единствено САМО от броя на комбинациите участващи в системата!!!"
Увеличавайки броя на числата с които играем в комбинация с пълно комбиниране, увеличваме шанса да спечелим (бруто), т.е. абстрахирам се в случая, че това е финансово не рентабилно.
Естествено, че ако увеличаваме броя на числата до като стигнем до 49 броя, вероятността ще стане 100%. На практика това е безумие, но теоретически е възможно.
Същото, но по-подробно:
Когато заложим на числата Х1, Х2, Х3, Х4, Х5, Х6 това е една възможна комбинацио от всичките 139 838 160 и вероятността ще бъде 1/139 838 160.
Ако направя два залога (1) Х1, Х2, Х3, Х4, Х5, Х6 и (2)Х1, Х2, Х3, Х4, Х5, Х7, това вече са две възможни комбинации от всичките възможни. Ха сега сметнете, колко е вероятността да спечеля с тези два залога.
Колкото и да не ви се вярва, два пъти увеличихте шанса си.
Продължавайте да увеличавате броя на комбинациите, които залагате (без да ги повтаряте) и лека полека ще стигнете до 139 838 160 комбинации. Ами ето, имате 100% вероятност да спечелите.
Така, че крайно време е г-н pitagorid да преосмислете твърденията си.

Успех на играещите и не забравяйте, че всичко е въпрос на шанс (късмет) или както аз обичам да казвам на "Value"-to в играта. В противен случай, нямате шанс, поради факта, че винаги голяма част от печалбата остава в ръцете на фирмата организираща тотото.
цитирай
2. pitagorid - bgturist
07.04.2016 21:50
Нищо не разбрах, какво точно искате да кажете и какво точно трябва да преосмисля.
Какво твърдя и какво за преосмисля.
:))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pitagorid
Категория: Други
Прочетен: 3331961
Постинги: 158
Коментари: 1059
Гласове: 3831
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031