Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.09.2010 20:52 - Развивайте стратегии за успех - „НЕНАДМИНАТИ В СПОРТА”
Автор: nlpbulgaria Категория: Спорт   
Прочетен: 1379 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 26.10.2010 17:19


Развивайте стратегии за успех

Извадка от единствената книгата в България за ментална и НЛП подготовка на спортисти „НЕНАДМИНАТИ В СПОРТА”
В края на статията мнение за книгата от Кедъра

Всички използваме някакъв вид стратегия, за да постигаме успех. Нашата стратегия може да се основава на известно предварително познаване на противника или на желанието да постигнем определено ниво на представяне. Дори обикновената игра за забавление може да се определи като един вид стратегия. Някои стратегии са открити и ясно изразени, но може да има и много, които дори не съзнаваме.

 

Стратегиите са важен фактор във всичко, което хората правят. Както споменахме по-рано в тази книга, първоначалното развитие на НЛП е основано на стратегиите, които различните хора използват, често без да ги съзнават.

 

Съществува огромен простор за по-нататъшни проучвания с помощта на НЛП техники, за да се установи какво правят великите „родени” спортисти, за да постигат такива успехи и как го правят.

 

В НЛП съществуват техники да се установи „как” се случва всеки човешки процес. Те са известни като моделиране и голяма част от обучението по НЛП се състои от упражняване на стратегии за моделиране.

 

Едно от изумителните открития на стратегиите за моделиране е, че разполагаме със стратегии за нещата, които вярваме, че не можем да правим. Моделирането означава, че можем да възпроизвеждаме нечии други спортни умения като част от собственото си представяне. Това не означава, че всеки крикет играч може да е Иън Ботъм или всеки футболист - Майкъл Оуен, но със сигурност означава, че части от играта на двамата могат да бъдат добавени към играта на всеки друг.

 

Цялото човешко поведение се основава на някакъв вид стратегия - от ставането сутрин до карането на кола или писането на писмо.

 

Трите компонента на стратегията са:

 

- вярванията, които подкрепят поведението;

- психологията на поведението;

- стратегиите, които подкрепят поведението.

 

НЛП процесът за откриване на нечия стратегия може да бъде описан по следния начин:

 

1. Идентифицирайте специфичното поведение, напр. изпълнение на дузпа, сервис, завършващ удар в голфа.

2. Накарайте спортиста да осъществи конкретното поведение. Ако това не е възможно, нека си спомни случай, когато успешно е реализирал това поведение и се пренесе напълно в онова състояние чрез асоцииране.

3. Идентифицирайте най-първото нещо, което усеща, докато преживява случката отново.

4. Разберете какво точно вижда, чува, чувства и пр.

5. Идентифицирайте второто нещо, което усеща, докато преживява случката отново.

6. Разберете какво точно вижда, чува, чувства и пр.

7. Повторете горното за всеки конкретен елемент от поведението, докато разкриете цялостната стратегия.

 

Съществуват два вида моделиране: моделиране на тялото и моделиране на съзнанието.

 

Моделиране на тялото

 

Повечето хора използват някаква форма на моделиране на тялото, за да придобият дадено ново умение. Когато децата се учат да ходят, те копират онова, което виждат около себе си, предимно у родителите си. Наблюдавайки, несъзнателно разбират, какво е необходимо, за да ходят, преди да им е обяснено. Редица умения могат да бъдат предадени или научени до известна степен чрез моделиране. Хора, които никога не са хвърляли копие, не са бягали с препятствия или не са играли голф, имат добра представа за това какви физически действия се изискват. В крикета, когато Джеф Томпсън, бързият австралийски боулър играе, всяко дете на улицата удря като него. Андрю Кадик, боулър на „Съмърсет” и националния отбор на Англия, е моделирал себе си по великия новозеландски боулър Ричард Хадли.

 

При НЛП има структуриран процес на моделиране на тялото:

 

- изберете добър ролеви модел;

- уверете се, че докато ползвате нечий модел, съответният човек изпълнява нещата както трябва (дори великите играчи имат лоши дни);

- запечатайте в съзнанието си картина на съответния играч в момент на перфектно изпълнение (тук очевидно ще е от полза да се прибегне до видеоматериал), уверете се, че можете да възпроизведете видяното перфектно изпълнение в съзнанието си;

- представете си как извършвате умението/изпълнението по абсолютно същия начин като ролевия модел;

- влезте вътре в картината (асоциация) и осъзнайте по-ясно как изглежда, как звучи, какво е усещането, какъв мирис и вкус има идеалното изпълнение;

- упражнявайте това по пет-шест пъти на ден.

 

Този процес обхваща физиологическите аспекти на изпълнението на даден играч, но не отчита неговите вярвания и стратегии.

 

Това може да обясни защо Андрю Кедик, макар и висококачествен местен играч, не е включен в отбора за тура на Англия срещу Австралия през 1998-1999 година. Изтъкнатата причина е липса на психическа издръжливост (нещо, в което Андрю Кедик никога не е бил обвиняван!). С други думи Андрю Кедик може да моделира действията и изпълнението на Ричард Хадлий, но без да споделя неговите вярвания и стратегии, той никога няма да постигне същите висоти.

 

Моделиране на съзнанието

 

Основните стъпки са:

 

- разделете спортното изпълнение на ключовите му елементи;

- разделете го на дори още по-малки парченца, ако се налага;

- наблюдавайте процеса (по възможност с помощта на видеозапис) и интервюирайте спортиста, за да установите какви са неговите:

            - вярвания

            - ценности

            - нагласи

            - мисловни модели

 

За целите на тази книга не е необходимо да сте обучени в НЛП или да знаете или разбирате процеса на моделиране. Всеки спортист или треньор, който иска да умее да го извършва, може или да премине курс на обучение или да прочете съответната НЛП литература. В настоящата книга ще разгледаме процеси въз основа на НЛП техники, но без да използваме целия жаргон, който обикновено ги придружава.

 

Със или без Уорн, мен ако ме питате, турнирът ще бъде спечелен или загубен в главата.

Коментар на „Дейли Мейл” за тура на английския отбор по крикет в Австралия, 1998-1999

 

Стратегията е като план на играта или схема на действие и трябва да обхваща всички аспекти на онова, което има вероятност да се случи. Това означава планиране на нещата, които могат да се получат добре или да се объркат, както и достатъчна психическа и физическа подготовка, която да позволява справяне с всичко, което се случи.

 

План може да се използва и за да се гарантира, че от тренировките се извлича максимална полза. Изумително е каква голяма част от спортистите, на всички нива, имат някакъв вид план за действие за конкретното събитие, но не и за тренировката, която е средството за постигане на крайната цел. Все повече хора, свързани със спорта, започват да осъзнават, че психическите аспекти на тренировъчния процес са не по-малко важни от физическите. Някои спортисти мразят тренировките, тъй като гледат на тях като на нещо, което просто трябва да се направи, и чакат единствено самото събитие. Други обаче сякаш постигат най-добрите резултати по време на тренировка, но почти не успяват да създадат постоянно ниво на представяне извън зоната за тренировки.

 

Опитът ми сочи, че увереността идва от това да знаеш колко усилена работа си вложил. Както с парите в банката, ако не си направил депозит, няма откъде да теглиш.

 

Шарън Дейвис

 

Изключително важно е да има стратегия за успех в тренировките. Това позволява на хората, които не обичат да тренират, да измерват напредъка си, да му се радват и да създадат връзката между тренировките и самото събитие. Това е от полза и за спортистите, които трудно успяват да пренесат резултатите от тренировките си в самото състезание, като им помага да се съсредоточат върху онова, което е необходимо, за да се запълни тази липсваща брънка от веригата.

 

Шестте ключови етапа, за които е необходима стратегия, са:

 

- преди тренировката

- тренировката

- подготовката между тренировката и събитието

- самото събитие

- анализа на събитието

- планирането за следващия път

 

За всеки от тези етапи може да се разработи прост списък. Ако не ви харесва идеята да следвате структуриран списък, опитайте следния процес за известен период, докато усетите, че вече нямате нужда от списъка, освен за напомняне.

 

--------------------------

Действие

 

Помислете за отговори на следните въпроси:

 

- Какви умения/тактика искам да прилагам по време на тренировка?

- Какви ще бъдат доказателствата/мерилото на успеха ми?
- Какви конкретни действия трябва да предприема, за да упражнявам тези умения или тактика?

- Какви са вярванията ми по отношение на способността ми да постигна подобреното ниво?

- Какви НЛП техники мога да използвам преди тренировките, за да гарантирам постигане на успех (напр. мисловна репетиция, визуализация, утвърждения, релаксация и др.)?

---------------------------

 

Действие

 

Помислете за отговори на следните въпроси:

 

- Как ще пренеса работата, извършена по време на самата тренировка, напред?

- Кой друг трябва да включа, напр. треньор, съотборници?

- Какви са психическите аспекти на играта ми, върху които искам да работя по време на тренировка? Например, дали искам да работя върху вярванията си, котвите си, увереността в себе си, способността да не се отказвам, когато стане трудно, справянето със странични фактори, концентрацията, развиването на позитивни монолози?

- Как ще измервам успеха чрез петте си сетива, т.е. какво ще видя, чуя, почувствам, помириша и вкуся, когато постигна успех?

- Какви ще са физическите измерения на успеха ми?

- Как ще се възнаградя за постигнатия успех?

- Какъв е планът ми за действие за пренасяне на постиженията ми от тренировките в самото събитие?

-----------------------------------------------

 

Действие

 

Помислете за отговори на следните въпроси:

 

- Върху какво избирам да работя на този етап?

- Как мога да планирам времето си така, че да го използвам целенасочено?

- Какви техники за релаксация мога да използвам?

- Какво мога да направя, за да поддържам постоянна работа и концентрация?

- Какво трябва да знам за опонента (опонентите) си, мястото на събитието, пътуването или  други неща, които биха могли да ме разсеят?

- На каква индивидуална/отборна тактика трябва да обърна внимание?

---------------------------

 

Действие

 

Помислете за отговори на следните въпроси:

 

- Каква конкретна част от играта си използвам добре?

- На коя част от играта си трябва да обърна повече внимание?

- Какво трябва да имам предвид по отношение на противника, заобикалящата ме среда, съотборниците си?

- Какво мога да направя, за да постигна успех днес?

- Играта доставя ли ми удоволствие?

- Какви НЛП техники използвам (напр. вярвания, котви, увереност в себе си, способност да не се отказвам, когато стане трудно, справяне със странични фактори, подобрена концентрация, развиване на позитивни монолози)?

- Какви други НЛП техники биха ми били от полза?

- Доколко осъзнавам петте си сетива?

- Как реагирам на тази информация?

-------------------------

 

Действие

 

Помислете за отговори на следните въпроси:

 

- Досега кое е сработвало добре за мен?

- Върху какво трябва да поработя повече?

- Кого още трябва да включа?

- Кои конкретни части от представянето трябва да визуализирам отново, да съхраня, да създам котви?

- Кои конкретни части от представянето трябва да анализирам и вградя във вярванията си за своите умения, вътрешните монолози, утвържденията, които мога да използвам?

- Какви недостатъци преодолях и как мога да ги накарам следващия път да работят в моя полза?

- Какво ново научих за себе си?

- Какво трябва да запомня за противника си, средата и пр. за следващия път?

- Какво мога да направя, за да подобря нивото на успеха си следващия път?

- Как ще измеря подобренията в нивото на успеха си?

----------------------

 

Упражнения

 

Помислете за отговори на следните въпроси:

 

- Върху какво конкретно искам да поработя, преди следващата си тренировка, по време на нея или който и да е друг етап от процеса?

- Как ще измеря успеха си?

- Кой друг трябва да включа?

- Какви стъпки трябва да предприема от сега до следващата тренировка?

- Върху какво искам да работя (ако има такова), което преди не съм изпробвал?

- Какво друго мога да направя, за да съм сигурен, че ще се забавлявам и ще успея?

----------------------

Извадка от книгата „НЕНАДМИНАТИ В СПОРТА” от ТEД ГАРАТ издателсво  НЛП България

Как да станеш „ненадминат в спорта” и дали само физическата сила, перфектната координация и брилянтно подготвеното тяло са достатъчни за това? Този въпрос вълнува всички, които се занимават с високо спортно майсторство и чиято цел е да постигнат финансови успехи и да влязат в спортната история. Психологическата подготовка е елемент, без който не можеш да станеш велик спортист, а тази книга определено дава шанс на всеки, който се занимава със спорт на професионално или аматьорско ниво, да направи още една крачка напред!
Терминът „Невро-лингвистично програмиране” може да звучи на мнозина неразбираемо, но след като прочетете „Ненадминати в спорта” ще разберете, че това е просто подход, който ще ви помогне да станете още по-добри на стадиона, в залата, на терена, тепиха или ринга!
Камен Алипиев-Кедъра
Спортен журналист - БНТ

За повече информация относно НЛП и Коучинг посетете: www.coaching.bg



Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nlpbulgaria
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 83683
Постинги: 24
Коментари: 7
Гласове: 38
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031