Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.01.2011 09:09 - Храната на греха (3)
Автор: bven Категория: Поезия   
Прочетен: 4944 Коментари: 8 Гласове:
13


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Седем основни проблема

          1. Проблема с умъртвяването и кръвта

От християнска и духовна гледна точка умъртвяването на животното е грях, който е свързан не само с нанесената болка, но и с оскверняването чрез проливането на кръв и яденето на кръв. Не е случайно, че в новозаветните писания има текст, който препоръчва на езичниците, които се обръщан към Бога “да се въздържат “от оскверненията чрез идоли, чрез блудство и чрез яденето удавено и кръв.” 3 В старозаветните писания изрично е постановено да не се яде месо с кръвта му4, интересно е да се отбележи, че това изискване е споменато в горецитираното слово от Новия завет

Нека имаме предвид и още нещо - преди и по време на смъртната агония на убиваното животно в него настъпват дълбоки биохимични промени. По тялото му се разпространяват вторични токсични продукти, предизвикващи отравяне на целия труп. Така както в нашите тела настъпва стрес в моменти на интензивно изживяване на страх или ужас, по същия начин и при животните, при опасни ситуации се извършват съществени биохимични промени. Хормоналното ниво в кръвта, и по-специално това на адреналина, рязко се променя, когато виждат смъртта на други животни около тях или като страдат за загубената си свобода и живота си. Голямото количество хормони, рязко "изръсено" в кръвообръщението на животните по време на стрес, се запазва в месото и после отравя тъканите на човека, като същевременно влияе и върху съзнанието му. Веднага след като животното е убито, протеините в организма му коагулират и се освобождават разрушаващи ензими, за разлика от бавното загниване при растенията, които са с устойчива клетъчна стена и проста циркулационна система. Скоро в трупа се формират денатурирани субстанции, наречени птомаини. Благодарение именно на тези птомаини, освобождавани непосредствено след настъпване на смъртта, животинската плът има общото свойство - значително бързо разлагане и гниене. Можете да си представите каква степен на разложение достига месото, което ядете, за времето от умъртвяването на животното, съхраняването в хладилни помещения, транспортирането до магазините, купуване, транспортиране вкъщи и най-накрая сервиране на трапезата. За да се предпази частично от тези естествени процеси на разложение, месото се подлага на химическа обработка. Това обаче поставя нов проблем – проблема с химикалите при обработката на месото.


          2. Проблема с обработката на месото. Нитратите и нитритите

“Някои видове месо се потапят в натриев сулфат, за да се смекчи миризмата на гниене и им се придаде розов цвят вместо сивия оттенък на мъртва плът. Използва се дори циментов прах! Да, вярно прочетохте! През 1981 г. “Нутришън Хелт” съобщи, че някои животновъди от Средния запад давали на добитъка си тонове циментов прах, за да повишат живото му тегло. Група потребители, узнали за тази “манипулация”, подали оплакване до съответните органи, за да се сложи край на тази порочна практика. След като провели разследване, властите отговорили, че тъй като досега не е било доказано вредното въздействие на циментовия прах върху потребителите, то тази практика можела да продължи, докато не се установи противното.” 5

“Нитритите се прибавят към саламите, бекона и други консервирани меса, защото те задържат развитието на Клостридиум ботулинум, бактерията, която предизвиква ботулиновото отравяне. В храната или в организма ,в присъствието на протеини ,нитритите могат да се превърнат в нитрозамини, съединения, за които е доказано, че при животни предизвикват рак. Нитритите и нитратите (които организмът може да превърне в нитрити) се намират естествено в някои зеленчуци като листата на ряпата, цвеклото, целината, ревена, репичките, магданоза и зелената салата. Нитрити могат да се намерят също в бирата и сиренето. Когато ядете тези продукти заедно с протеини, в стомаха ви може да се образуват нитрозамини, но рискът е минимален, защото, от друга страна, наличието на други хранителни вещества, като витамините С и Е ограничават образуването на нитрозамини.

Рискът от нитритите в консервираните меса е различен, защото всичките ингредиенти, необходими за образуването на нитрозамините, се намират заедно. Нитритите заедно с протеините при високата температура на готвенето са идеална среда за образуването на нитрозамините. Това означава, че нитрозамините могат вече да са налице, когато ядете бекона или салама си. При преценяването на двете злини правителствената комисия (в САЩ, б.а.) реши, че нитритните консерванти са по-безопасни от ботулизма, като се препоръчва намаляване употребата на съдържащите нитрити храни. Така че, ако решите да ядете консервирани или пушени меса, трябва да приемете и риска от нитритните консерванти.” 6“Нитритите и нитратите се използват като хранителни добавки в месните продукти, за да действат като консерванти. В стомаха те се превръщат в нитрозамини – фактор, за който се знае, че е свързан с възникване на стомашен рак.” 7

 




Тагове:   месо,   цимент,   храна,   нитрити,   птомаини,


Гласувай:
13



1. malchaniaotnadejda7 - Здравей, Bven!
22.01.2011 13:40
Много ценна публикация. Дано повече хора я прочетат. Преди малко с дъщеря ми говорихме точно за ниската хранителна култура на българина. Тя е свързана и с емоционалната, разбира се. Консумирам месо, дъщеря ми - не, но ще го огранича. От дете изпитвах естествено отвращение към това. Поздрави за постинга!
цитирай
2. bven - На 1:malchaniaotnadejda7 - това е целта на темата!
22.01.2011 15:04
Много се надявам и аз да се промени отношението към храната и храненето ни от ранна възраст, да променим отношенията си към животните около нас (имаше запитване за консумирането на конско месо!?) и за отношението ни към Земята (Гея) - без която нас просто нямаше да ни има. И след това да решим най-важния въпрос - какъв съм аз?
Поздрави на дъщеричката ти и бъдете щастливи!:)
цитирай
3. stela50 - Все още в семейството се консумира месо ,но все по-малко ...
22.01.2011 17:51
Дъщеря ми отдавна вече не консумира месни продукти ,отскоро и синът ми .
Сами взеха по различно време това решение .
Права си ,Бвен ,трабва се промени отношението към храната и храненето ни от ранна възраст, да променим отношенията си към животните около нас...
Поздрави и лека вечер !
цитирай
4. watchtowerman - Махатма Ганди
22.01.2011 18:41
представи една истина пред населението на Индия и света, че вложените средства в добива и производството на единица вегетарианска храна е 4 (четири) пъти по-ниска от разходите на средства по добива и производства на единица животинска храна. Фактът, че разлика между животински хранителен продукт и вегетариански не съществува или е обърната в ощълрб на вегетарианското хранене, означава че монополите в света диктуват НЕ-пазарни цени на хранителните продукти. Килограм сирене трябва да е четири пъти по-евтино от килограм месо! Оставям настрана родния факт, че в саламите няма месо, а в сиренето - мляко. Но като погледнем цените им - те са изравнени, няма разлика вегетарианска ли е или месна, равни са на европейските, че и по-високи от тях....
цитирай
5. bven - На 3: Стела50, аз отдавна констатирах, че децата са по-интуитивни от нас!
22.01.2011 18:53
Те по-лесно решават неща, за които ние много "логично" търсим решение. Може би такъв е животът - всяко ново поколение да учи по-старите поколения.
Приятна вечер на всички ви :)
цитирай
6. bven - На 4: в саламите няма месо, а в сиренето - мляко!
22.01.2011 19:00
Да, съгласна съм с този факт, watchtowerman. Но има нещо друго , което означава много според мен. С 9-10 лв могат да се купят 6-7 кг плодове (според сезона) или един килограм месо.От тези плодове ще се хранят няколко човека поне 2 дни, докато месото ще бъде изядено за един ден. За това месо няма гаранция дали съдържа антибиотик, дали е от здраво животно и дори не знаем от какво животно! За тези неща трябва да мислим, освен това, че ядем трупно месо на едно същество, което е било убито заради търговия.
Иначе всеки решава сам за себе си.
Благодаря за коментара. Хубава почивка ти желая!
цитирай
7. cinichedonist - всички бавно се превръщаме
23.01.2011 23:50
в това с което се храним
както е провидял клифърд саймък
всичко живо е трева
цитирай
8. bven - На 7: Все пак е добра алтернатива, cinichedonist -
24.01.2011 08:03
да си звяр ... не ми харесва особено. Макар че някои бързат да бъдат големи зверове. Решението и отговорността е само наша. Хубав ден.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14869134
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава