Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.03.2012 14:28 - Пресконференция в БТА: "Положението в Сирия и Иран" и как то се отразява на България
Автор: balkanec Категория: Новини   
Прочетен: 10524 Коментари: 14 Гласове:
14

Последна промяна: 08.03.2012 11:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

7 март, сряда -  12:00 до 13:00 ч.

Организатори:

Гражданска инициатива"България против война срещу Сирия и Иран" - http://www.facebook.com/groups/stopnavoinatairan/

Събитието във фейсбук - http://www.facebook.com/events/201729796601082/

image

Гражданска инициатива

„България против война срещу Сирия и Иран”

 

Ви кани,

на пресконференция, която ще се състои на 7 март от 12 часа

в Българска Телеграфна Агенция (БТА) гр.София

 

тема: Положението в Сирия и Иран

участници: Дружества за българо-арабско приятелство

акценти: Истината за събитията в Сирия и Иран.

Неутралитет на България.

 

Земята е за всички! Нека живеем в мир!

 

 

 

Сградата на БТА на бул. „Цариградско шосе“ № 49

image

 

Залата на Националния пресклуб на БТА:

image

 

Предистория:

 

 

Горивата и войната - или защо войната срещу Иран ни удари преди да е започнала

"Да чуем и другата страна" - разяснението на иранския посланик в България за връзката между подготвяната война срещу Иран, ембаргото на ЕС и скока на цените на горивата.

image

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=372530032775544&set=o.173830002709195&type=3

 


 

Сирия: ето пълни доказателства, че ни лъжат много яко 

 


 

 image

 

Ново антивоенно движение се надига в България

 

Както знаем, в последно време новините за готвена предстояща голяма война срещу Иран и Сирия се промъкват в медиите и особено в електронните и из интернет. Те започнаха да предизвикват недоволство сред много хора от включване на България в една нова опасна война без никаква полза и никакъв български интерес от нея. Само във фейсбук от месец работят три групи срещу войната и за мир, които събират хора и се опитват да информират обществото за истинските новини - онези които централните медии крият: ГИ - "България против война срещу Сирия и Иран!"

Българи за мир - НЕ на войната срещу Иран!

Не на войната срещу Иран! Не на войните по целия свят!

Имаше и спонтанно организиран протест по време на посещението на Хилари Клинтън зад Американското посолство, който нито една медия не показа, въпреки че бяха поканени и някои снимаха и взимаха интервюта от участниците - в ден, когато централните части на София бяха блокирани от полиция.

Сега новото антивоенно движение навлиза в нова фаза - част от по-активните хора срещу войната от различни български градове се събраха на 16.02.12 в София, за да решат как да се борят и да активизират обществото за неутралитет на България в задаващата се война. На проведеното събрание участниците учредиха официално Гражданска инициатива "България против война срещу Сирия и Иран" (инициативата е започната доста преди това). Името беше прието, за да покаже непартийност и неполитичност.

Надеждата е, че от такива граждански инициативи и групи ще се роди истинската българска опозиция - извън партийните рамки.
 

imageСред организаторите бе политологът Румен Дечев, секретар на Клуб "1 ноември", основан от интелектуалци.

image
Румен Дечев


Сред участниците беше и Мадлен Кирчева - икономист, едно от лицата на историческото дружество "Българска орда 1938".

image
Мадлен Кирчева чете предложения

 

image

 

Участниците приеха да работят за следното:

"ДЕКЛАРАЦИЯ

Като Български граждани, изразяваме своето мнение, че всякакви опити за въвличане на България във военни конфликти със Сирия и Иран, както и всякакви реални военни действия от страна на България спрямо тези държави, са в противоречие с традиционните ни приятелски отношения с тези народи. Историческият опит показва, че участието на България в подобни военни действия извън наша територия, никога не е било в интерес на българския народ. Напротив, те са носели само вреди и загуби за него.
Българската общественост е поставена под едностранната информационна антисирийска и антииранска медийна манипулация относно истинските причини за назряващия военен сблъсък. Този военен конфликт заплашва световния мир и сигурност и поставя човечеството пред прага на трета световна война.

Поради това, Гражданска инициатива „България против война срещу Сирия и Иран” се обявяваме:
1. Против всякакви военни действия и агресивна намеса във вътрешните работи на тези страни, включително ембарго и други икономически санкции.
2  Против изпращане на български войски в подготвения военен конфликт срещу Сирия и Иран.
3. Против използването на българска територия, въздушно пространство и акватория за водене на военни действия от трети страни или за логистична подкрепа на такива. 

 Призоваваме всички български сдружения и граждани, споделящи горепосочените цели, да се присъединят към нашите действия.
 Настояваме българското правителство да информира българската общественост за това водени ли са разговори за участие на България във военни действия срещу Сирия и Иран, какво е тяхното съдържание и каква е позицията на българското правителство.
 Настояваме Народното събрание, президента и  правителството на Република България да излязат с изрично заявление, че България няма да участва в никакви военни действия пряко или косвено срещу Сирия и Иран."


16.02.2012 г.                     ГИ ”България против война срещу Сирия и Иран”
София      

 

image


За председател на гражданската инициатива беше избран Киряк Цонев - дългогодишен български дипломат в Близкия изток.

image
Киряк Цонев

 

image
К. Цонев и Пепа Ангелова


От движение за мир в България има нужда, защото българското общество е държано в дезинформация от централните медии. Мнозинството българи все още не вярват, че подготвяната от Вашингтон война може да се превърне в голям международен военен конфликт с непредвидими мащаби, нито че е пряка заплаха и за България. Основните медии в страната не съобщават, че на България се готви опасната роля на инструмент за чужди интереси в тази подготвяна агресия. Силите, които подготвят тази роля на България, знаят истината, че ако българските граждани бъдат информирани за действителната заплаха, в България ще се надигне масово недоволсто срещу правителството, което подхвърля страната в тази опасна игра, от която българския народ няма никакъв интерес.
 

image


Двигатели на инициативата се оказаха хора от Добрич - Пепа Ангелова, Деньо Павлов и други - активисти срещу опасността от отравяне на водата в Добруджа от добива на шистов газ, срещу законното и незаконно вкарване на ГМО-култури в България (което вече тече при мълчание от централните медии) и срещу заплахата от въвличането на България в новата война в Близкия изток: http://bgzemia.blog.bg/. Те са и инициатори на една от фейсбук-групите срещу войната, която бе преименувана в фейсбук-група на новата инициатива, започната на събранието.

Видео:

image

Граждански протест в Добрич срещу добива на шистов газ и опастността за натравяне на водата на Добруджа.

 

image


На събранието дойдоха и хора от сирийската общност в България, които имат желание да участват в инициативата.

 


 

 image

 


 

Събранието и инициирането на гражданската инициатива беше подготвено с дискусия "Сирия, Иран и изострянето на напрежението в Близкия Изток" от предишната вечер в Софийския университет, организирана от Клуб "1 ноември".
 

image


Български граждани от сирийски произход обясниха на дискусията, че т.нар. "опозиция в Сирия" представлява организирани и въоръжени отвън банди, които влизат в страната с оръжие от марки, каквито иначе не се срещат в самата Сирия, предизвикват кървави безредици, стрелят не само по силите за сигурност, а и по цивилни граждани и разпалват гражданска война на различни места в страната. Голяма част от тези бандитски групи са организирани радикални ислямисти, които провокират въоръжени сблъсъци с правителството, защото Сирия е светска държава. Това мнение потвърждават и други представители на сирийската общност в България, които дойдоха на дискусията в СУ и на събранието на гражданската инициатива следващия ден, за да кажат какво мислят и да дадат повече информация от Сирия на българската общественост.

 

image
Киряк Цонев разяснява пропагандата за войната - снимки от митинги в подкрепа на сирийското правителство и против въоръжените банди и техните размирици - се представят в западни и наши медии като снимки от митинги на опозицията.
Той описа ситуацията в Иран и Сирия и подробности около подготвящата се война, в която днешните управници имат намерение да въвлекат и България.

image

Част от снимките и клиповете, които гледате на десетки хиляди протестиращи всъщност са демонстрации в подкрепа на сегашния режим” разказва Самир Ал Фахад, независим журналист от Ливан."

 

image
Пепа Ангелова - един от организаторите на протестите в Добрич - обявява на дискусията за предстоящата гражданска инициатива и събрание на следващия ден и кани желаещите, да преминат от думи към действия.

 

image
Сириец, участник в дискусията, показва снимка на жена и дете убити в Ирак преди години, която сега се върти от медии като снимка за "жестокостите на сирийските власти".

 

image

Публика на дискусията в СУ

 

imageimage

Участници в дискусията

image


Снимки: Георги Грънчаров, Пепа Ангелова
 

image

 


 

 

14 февруари 2012, Българско национално радио:

Киряк Цонев: Жертви сме на едностранна пропаганда

image

Протест в Сирия срещу кървавите размирици, организирани от "опозицията"

 

 


 

 

Тези събития бяха предшествани от протести като спонтанно организирания зад Американското посолство в София в деня на посещението на Хилъри Клинтън:

image

 

image

http://rmsbulgaria.blog.bg/novini/2012/02/05/protest-sreshtu-vizitata-na-hilyri-klintyn.896436

image

До оградата на Американското посолство

image

 Гласувай:
14
01. анонимен - Обама вече започна да заплашва Иран ...
05.03.2012 20:12
Обама вече започна да заплашва Иран с военна намеса. Боклуци и това е, а ние сме им първите солташаци.
цитирай
2. demokrat63 - входа свободен ли е? ако не е имай ме ...
05.03.2012 20:19
входа свободен ли е? ако не е имай ме предвид.
цитирай
3. balkanec - Да, свободен вход е
05.03.2012 21:15
иначе нямаше да пускаме съобщението :)
Всеки, който се интересува - да заповяда.

Ботовете ми напълниха постинга с 160 коментари-спам - реклами на щуротии.
Не исках да ограничавам коментарите на анонимни, но май ще се наложи. Не ми се спортува триене на реклами на три езика :)
цитирай
4. balkanec - Накратко
05.03.2012 21:31
Войната подготвяна срещу Иран и "внасянето" на терористи в Сирия изобщо не е насочена само срещу Сирия и Иран. Това е глобален ход срещу Китай, Русия и други техни съюзници. Китай вече заяви, че ще защити Иран, дори и с цената на световна война. Няма накъде повече да отстъпват.
У нас САЩ са говорили да разполагат ракети срещу Русия и други.
Това означава, че и нас могат да ни изпукат в отговор.
Поемаме риск, като вземаме страна.

Когато атовете се ритат - магаретата патят.

Това казвам от свое име - като страничен участник и слушател на тая пресконференция.
От организаторите очаквам да кажат по-важни неща.
цитирай
5. sparotok - война
05.03.2012 23:43
Аз съм против всяка война, насилието не разрешава абсолютно нищо, само създава условия за ново насилие.

Не вярвам обаче да избухне война със Сирия и Иран. Двете страни разполагат с модерно оръжие и силна армия. Изборите в САЩ наближават, а Обама знае много добре, че война с тези държави ще трае дълго време, със сигурност първата година ще паднат много американски жертви...това избирателите няма да простят...
цитирай
6. kenedi - новини от Америка
06.03.2012 02:27
вижте тая статия от моя блог - за концлагерите в САЩ.

http://kenedi.blog.bg/novini/2012/01/07/amerika-v-obsada.878406

Там яко се готвят да потопят самата Америка в кръв, а Сирия и Иран са само началото на техния поход към целия свят
цитирай
7. balkanec - sparotok - Дано!
06.03.2012 03:53
В Сирия вече интервенцията с внос на терористи тече от месеци.

Много малко информация стига през нашите медии до нас.

САЩ и ЕС са в тежка криза и фалират. Нямат друг ход освен да си използват последното средство - оръжията. Икономически те са губещите пред другия лагер.
цитирай
8. balkanec - kenedi
06.03.2012 03:55
Интересно е. Чел съм Никола Николов, но се дочуват и доста по-нови информации.
цитирай
9. demokrat63 - Спаро, ти разсъждаваш умно и а мен ми ...
06.03.2012 20:30
Спаро, ти разсъждаваш умно и а мен ми се иска да е така, но си давам сметка, че тези няма пред нищо да се спрат. Ще видим какво ще излезе, но ние със сигурност трябва да направим така, че България да не участва- на нас ни трябва пълен и реален неутралитет. Тези нашите управници така и не разбраха, че от неутралитет се печели повече дори и от победител
цитирай
10. balkanec - Обаче
07.03.2012 08:35
Дали са наши и дали са управници?
цитирай
11. demokrat63 - Дали са наши и дали са управници?...
07.03.2012 08:57
balkanec написа:
Дали са наши и дали са управници?

Господи, пази народа ни от 'собствените" му "управници".:)
цитирай
12. sparotok - терористи
07.03.2012 14:31
balkanec написа:
В Сирия вече интервенцията с внос на терористи тече от месеци.

Много малко информация стига през нашите медии до нас.

САЩ и ЕС са в тежка криза и фалират. Нямат друг ход освен да си използват последното средство - оръжията. Икономически те са губещите пред другия лагер.


Верно е, вносът на терористи си тече отдавна, но нещо много често започнаха да ги хващат. Само последните седем дни над 150 французи са заловени живи край Хомс, колко са били убити не се знае...

Кадафи бе наивен да повярва в приятелството на британци, французи и американци и отхлаби хватката. Асад обаче е много по-хитър, той никога не е пускал гарда, а има и подкрепата на Русия и Китай ( негласно и на Индия). Тази подкрепа Кадафи я нямаше...и загуби. В момента има руски военни кораби край Сирия, те не са там за развлечение. Гледах едно интервю с Пат Бюкянън, той каза, че руското военно присъствие в Сирия действа като спирачка на евентуална война.

За Иран всеки знае, че разполага с десетки хиляди ракети със среден обсег. Не само Израел ще пострада много, но и Турция (от чиято територия влизат терористи и оръжие). През Труция текат петролопроводи и газопроводи, а Иран е в състояние да блокира и Ормуздския проток. Стане ли това, след 3 месеца Европа ще изпадне в такава рецесия, че никога повече няма да се възстанови. Наближават не само американските избори, но и тези на французите.

Разбира се трябва да държи сметка и с еветулана самоинициатива на Израел, но поне за сега голяма част от населението е против. Не са забравили ракетите на Садам Хюсеин. Иран може да няма ядрено оръжие, но ракетите му са повече, а и по-модерни от тия на Садам...Натаниаху може да е агресивен политик и запален полемик, но не е глупав. Той няма как да се държи иначе, загуби ли агресивния тон, ще загуби не само привържениците си, но ще си осигури и врагове...

Остава непознатия елемент, а такъв винаги има...дано разума надделее!

цитирай
13. sparotok - неутралитет
07.03.2012 22:06
demokrat63 написа:
Спаро, ти разсъждаваш умно и а мен ми се иска да е така, но си давам сметка, че тези няма пред нищо да се спрат. Ще видим какво ще излезе, но ние със сигурност трябва да направим така, че България да не участва- на нас ни трябва пълен и реален неутралитет. Тези нашите управници така и не разбраха, че от неутралитет се печели повече дори и от победител


Неутралитета наистина е важен. Защо да се бутаме там, където не ни търсят...
цитирай
14. balkanec - sparotok
08.03.2012 00:15
Вярно е. Някои от тези неща не знаех.

Лошите страни са:

Понякога твърде надценяваме изборите и "управниците" не само у нас, а и в целия ционистки лагер. За да имат значение избори, трябва да зависи нещо от официалните "държавници", а не е много ясно, доколко е така и доколко са само "представителни лица".

Трудно изтича информация кой от двата световни лагера е по-силен военно. Най-вероятно американския все още е по-силен. Руснаци, китайци и други може да имат високотехнологични оръжия, но дали в такива количества като американците? Едва ли.
Доколко съвременната война зависи от броя и храбростта на войниците - или основно от високотехнологичните оръжия за масово поразяване?

Сега е момента на ционистите да ударят, ако ще го правят, защото икономическата разруха ги застига бързо и скоро няма да са по-силни и военно.

Най-лошата прогноза е да започне война между двата лагера, а Иран и Сирия да станат неин "полигон".
Ако се ползват американските бази в България - а те ще се ползват - полигон ще стане и България. Руски бомбардировачи вече учебно стигнаха до България съвсем наскоро - и разбира се нямаше кой да ги спре, нашите ВВС само се изприщиха. В обсег сме на Иран, а той отдавна принципно е заявил, че ще отговори с удар срещу всяка страна, от чиято територия бъде нападнат. последно иранския посланик каза, че не вярва България да участва, но това са думи на дипломат.
Ясно е, че ние ще сме първите "желаещи" в новата Коалиция на "желаещите" - с тези управници, които настиват, щом Килъри кихне.

В крайна сметка - до война на територията на някоя от Великите сили едва ли ще се стигне. Техните територии ще си останат мирни и неразрушени.
Обаче да му мислят "полигоните", за какъвто България е виден кандидат.

Тази пролет и това лято ще разберем...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: balkanec
Категория: Новини
Прочетен: 2043287
Постинги: 137
Коментари: 1647
Гласове: 3067
Архив