Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.01.2012 23:20 - SOPA се промъква под името ACTA! - шествие и петиция срещу новата цензура
Автор: balkanec Категория: Новини   
Прочетен: 16693 Коментари: 17 Гласове:
35

Последна промяна: 31.01.2012 20:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Задава се нов дивашки закон за пълен произвол срещу потребителите, гражданите, дребния и средния бизнес - срещу всички нас.
 

Шествие срещу приемането на ACTA в България - Началната точка са Пилоните до НДК, в 11:00 часа на 11 Февруари (Събота).

Протеста във Варна:
http://www.facebook.com/events/374427159240206/

Протестът е част от световния ден за протест срещу АСТА! Ще има протести в повечето европейски държави!


Ето тук може да си свалите Anon маска за отпечатване, ако не искате да изпъквате от тълпата.

image

Подпишете петицията за Парламента: http://www.change.org/petitions/say-no-to-acta-europe-stop-the-censorship-in-europe



"Сега": България „тайно“ подписа ACTA
„Българското правителство е упълномощило посланика на България в Япония Любомир Тодоров да подпише."

image
Геният, който подписа от името на милиони българи, без ние да знаем


image


УЗАКОНЕНИ УБИЙСТВА?

"Приятели, ето ви нещо по-пиперливо от тъпата АСТА:

„Лишаването от живот не се разглежда като противоречащо на разпоредбите на този член, когато то е резултат от употреба на сила, призната за абсолютно необходима:

а) при защитата на което и да е лице от незаконно насилие;

b) при осъществяването на законен арест или при предотвратяване на бягството на лице, законно лишено от свобода;

c) при действия, предприети в съответствие със закона, за потушаване на бунт или метеж.“

...


SOPA, PIPA… ACTA!


източник: Grigor Gatchev

Докато Интернет и правозащитниците по света празнуваха победата над SOPA и PIPA, България подписа “големия им брат” – ACTA. Тихомълком, при нулева публичност, както всичко около този договор.

Според новия международен договор:

 

- Предвижда се, когато става дума за защита на “интелектуални права”, интересите на корпорациите-праводържатели да бъдат с юридически приоритет пред законите за свобода на словото, неприкосновеност на личната информация и другите граждански права.

- Интернет доставчиците трябва да бъдат задължени юридически да вземат мерки потребителите им да нямат възможност непозволено да споделят или достъпват защитено с права съдържание. И носят юридическа отговорност като съучастници. За установяване на подобни действия трябва непрекъснато да бъдат следени всички Интернет потребители, без значение дали има някаква причина да бъдат подозирани, или не. Това трябва да се извършва за сметка на доставчиците (тоест, за сметка на потребителите). Личната информация на уловените или подозираните в опит да “нарушат правилата” трябва да бъде предавана на съответните корпорации-праводържатели.

- За нарушения на интелектуални права (напр. слушане на “пиратствана” музика) се предвиждат наказания, които включват затвор. На теория, затвор се предвижда само за “комерсиално” използване на защитено съдържание. Какво е комерсиално използване обаче се определя от корпорациите-праводържатели.

- Наказанията да бъдат договаряни пряко между корпорациите-праводържатели и обвиняваните от тях лица, без участие на съда. Корпорациите не са длъжни да представят каквито и да е доказателства за обвиненията си. Размерът и обхватът на наказателните мерки се определят от корпорациите.
Сред тях се предвижда например лишаване на обвинения от достъп до Интернет (което Интернет доставчиците ще са длъжни съгласно ACTA да откажат на обвинения по искане на корпорацията праводържател, без нужда от доказателства от нейна страна или от съдебно решение). Обратно, подписалите ACTA държави не са длъжни да дадат на гражданите си юридическа възможност да оспорят налаганите им наказания.

image

- Сайт, в който е била споделена “нарушаваща авторските права” информация, трябва да бъде спиран при поискване от корпорацията-праводържател. (Корпорацията не е длъжна да представи доказателства, че тя притежава тези права).  Също, този сайт се води “съучастник в престъпление”, независимо дали служителите му са имали каквато и да е реална възможност да разпознаят информацията като “нарушаваща авторските права”, и/или да я свалят навреме.

- Софтуер, който може да чете съдържание, “заключено” с цел защита на авторски права, автоматично става незаконен. (Дори ако е използван само за четене на законно придобито съдържание.) Също така незаконно става разкриването на файлови формати. Това автоматично прави незаконен на практика всичкия съществуващ свободен софтуер. (Отгатнете как ще се промени цената на Windows, MS Office и другите комерсиални продукти, ако Линукс престане да съществува.)

 - Граничните служители имат правото (всъщност задължението) да проверяват всички дигитални устройства, пренасяни от граждани, за наличие на “пиратско” съдържание. Изискването да докаже законното придобиване на всяка бройка съдържание (всеки филм, песен, текст и пр.) пада върху гражданина.

- Правото на “частна употреба” се ликвидира. Ако например споменете в своя статия името на корпорацията А или продукта й Б, това е пряко нарушение на нейни интелектуални права. Ако статията е негативна, корпорацията е в пълното си право да ви осъди на затвор. (Същото важи и за всяко друго разпространение на информация, която съдържа защитеното с интелектуални права име на корпорацията или неин продукт – например личен разговор между двама…)


image

- Съучастничество в престъпление става всяка форма на помощ за достигане до “нарушаващи” творби или “нарушители”, дори косвена. Ако например откриете чрез Гугъл сайт, в който е изложена статия, обвинена в нарушаване на авторски права (дори ако не сте търсили точно тази статия), то Гугъл е неоспорим съучастник и носи наказателна отговорност наравно с другите “участници”. Същото важи за всяка друга търсачка, за всеки сайт, който съдържа линкове към други сайтове, и т.н.


- Производството на генерични лекарства без разрешението на откривателя на субстанцията се обявява за международно незаконно, дори ако в държавата, в която се извършва, е законно. (Генерични се наричат евтини лекарства, произвеждани от законно получена или купена истинска субстанция, без нарушаване на търговската марка на създателя им.) Призовава се за значително по-крути мерки срещу производители на генерични лекарства и освобождаване от отговорност на вземащите тези крути мерки. Това създава условия за обявяване на генеричните лекарства по принцип за незаконни – а това би повишило цената на лекарствата на повечето пазари (включително българския) между 5 и 10 пъти. (Съответно, би повишило 2-3 пъти необходимите за здравна осигуровка суми, и т.н.)

image

- При обвинение в нарушаване на авторски права, дължимото обезщетение се базира на максималната теоретично достижима загуба, без значение колко нереалистична е. (Например, ако си пуснете песен така, че да могат да я чуят и други около вас, следва да се допусне, че всички те са я чули, и затова всеки от тях не си я е купил по максималната възможна пазарна цена. Също, това е само “пряката” икономическа загуба, а вие дължите като обезщетение също така всички възможни косвени икономически загуби, определени и сметнати отново със същия подход.)

- При създаването на литературни, музикални, филмови или каквито и да било други творби се прилага същият подход. Ако независимо колко малък фрагмент от творбата ви съвпада с нещо, защитено с права, то вие сте вече престъпник, подлежащ на затвор.

- Точно същото важи за иновациите в науката, техниката, производството, бизнеса и почти всички други елементи на обществения живот. Ще могат да си ги позволят единствено големите корпорации. Средният и дребен бизнес ще изгуби възможността да бъде иновативен и конкурентен, и в по-дългосрочен план ще изчезне. Резултатът ще е общество като описаното в киберпънка на Уилиам Гибсън: отгоре мегакорпорации, отдолу техни работници с права като на крепостни селяни или роби, и нищо в диапазона между тях.

(Основните автори на ACTA – САЩ – са заявили изрично, че няма да го приложат и да бъдат обвързани от него. Категорично са се противопоставили на ACTA също страните от BRIC – Бразилия, Русия, Индия и Китай – и почти всички други по-големи развиващи се страни. Какво бъдеще очаква ЕС, ако го приеме? Дали няма внуците ни да ходят гастарбайтери в Гана, или да си мечтаят да емигрират в Бурунди?…)

image

ПОДПИШЕТЕ ПЕТИЦИЯ СРЕЩУ ПРИЕМАНЕТО НА ЗАКОНА ТУК:
http://www.avaaz.org/en/eu_save_the_internet/?fp

Друга петиция срещу АСТА:
https://www.accessnow.org/page/s/just-say-no-to-acta


Група за действие против АСТА в България:
http://www.facebook.com/groups/322747524436678/


ОТ КОГО ЗАВИСИ

Дали това безумие ще влезе в сила зависи от ЕС. В момента е на ниво посланици. Лятото трябва да го ратифицират.

ПЪЛНА СЕКРЕТНОСТ

Официалното име на договора е Anti-Conterfeiting Trade Agreement – Търговско споразумение за борба с фалшифицирането. До голяма степен името е подвеждащо – доста от положенията в него наистина касаят борбата срещу фалшифицирането на търговски марки, но ключовите са горните.

Договорът е изготвен и преговорите по него са водени в абсолютна тайна. На няколко пъти отделни негови положения са изтичали в пресата и са стряскали обществеността. Всички официални запитвания какво съдържа договорът обаче са получавали отказ, мотивиран с какви ли не причини. След окончателното му оформяне до съдържанието му са допуснати (под строго обвързване с абсолютно неразгласяване) представители на някои най-големи корпорации. Предвижда се ключовите му текстове да останат тайна колкото се може по-дълго дори след подписването им от различните държави – само да се прилагат последствията им… Нещата са стигнали дотам Кадер Ариф, докладчикът в ЕС и ЕП за ACTA, да подаде оставка. Изявлението му по въпроса може да бъде открито, преведено на български език, в блога на Пейо.

image
Докладчикът на ЕС за ACTA - Kader Arif подаде оставка, защото "не искам да участвам в този маскарад" и "искам да сигнализирам и да насоча общественото мнение към тази неприемлива ситуация".


За щастие, различни работни версии на договора са изтекли и са публикувани открито. В тях може да се види, че договорът не съдържа нищо, което би могло да бъде държавна или друга тайна. Секретността му се налага единствено от скандалността на съдържанието – при открито обсъждане шансовете на този договор да бъде толериран от обществеността са нулеви, заради тоталното погазване на гражданските права и свободи в името на корпоративните интереси.


image
 

Как може да се противодейства срещу ACTA?

Някои идеи има в блога на Боян Юруков.
Други и линкове – в блога на Костадин.
Много актуален по темата е, разбира се, блогът на Нели Огнянова.
Конкретни и точни съвети има в блога на Емил Георгиев.

...


Това са извадки от:
SOPA, PIPA… ACTA!






Гласувай:
35



1. melina26 - !!!
31.01.2012 09:46
В никакъв случай не трябва да остане. Много е лошо и нечестно.
цитирай
2. detronator - Такова мачкане
31.01.2012 10:05
на човешките права рядко се е случвало в цялата история на планетата.
цитирай
3. kritikar - Биг брадър идва!
31.01.2012 10:53
Хората оставки подават, а разни главунчовци все още вярват, че е защита на интелектуалната собственост.
цитирай
4. bubolina111 - http://www.imadrugpat.org/protocoli.html
31.01.2012 14:25
http://www.imadrugpat.org/protocoli.html
цитирай
5. borjanmljakov - Може в списъка от искания на протестите да се включи и искането за
31.01.2012 14:31
безплатни билети за кино. Аз имам и една лична молба: ако може да се отделят повечко средства (евърца, капиталец един вид) за повишаването на комфорта на живота ми (казвам се Борян Мляков). Пишете ми, харесват ли ви исканията ми!
цитирай
6. tomcat2 - Хората се събудиха за новият све...
31.01.2012 14:44
Хората се събудиха за новият световен ред благодарение на интернет ,беше въпрос на време да посегнат на него!За пръв път в човешката история човечеството вижда кои са истинските кукловоди!Умиращата септична ,пропагандистка, клозетна мейнстрийм медия се опитва всячески да запази монопола си върху информацията!Живеем в наистина преломен момент от човешката история и чест е за мен да живея днес и да се противя на тиранията!
Свобода или смърт!
цитирай
7. анонимен - До borjanmljakov
31.01.2012 14:46
и други толкова умни като него. Не става въпрос само за музика, а за лекарства, храни, достъп до технологии. Знаеш ли, че от години фирмата Монсанто се опитва да патентова генома на прасето? (потърси в нета филма "Да патентоваш прасе") Представи си, че в един момент на тази фирма се даде патент за собственост върху това и всеки, който гледа прасе, в чийто гени се установи наличие на определения ген, трябва да плаща на Монсанто авторски права? Ти знаеш ли колко ще дтрува тогава храната ти? Лекарствата ти? Какъв ще бъде въобще животът ти? Няма и да се сетиш да отидеш на кино....
цитирай
8. анонимен - Борян е виден кретеноид. Трудно ...
31.01.2012 14:59
Борян е виден кретеноид. Трудно запомни откъде изгрява слънцето, а сега искаш да го товариш с още тежести. Не бъди жесток към него :)
цитирай
9. apostapostoloff - СОПА,
31.01.2012 17:15
сопа за всички крадци, муфтаджии, паразити и фалшификатори. Свободата на словото била застрашена?! Чунким има какво да казвате, дебили с дебили?!
цитирай
10. анонимен - :))))))
31.01.2012 18:45
Апостол обратното на острото пак показа колко е застрелян.
цитирай
11. анонимен - Американофилите...
31.01.2012 20:08
...да гледат "The end of liberty" - можете да си го свалите от замунда - филмът не защитен с авторски права! А на тези кото знаят повечко за АСТА им е известно, че САЩ са отказали да публикуват обсъжданите документи под претекст, че " това ще застраши националната сигурност". В Европа понетрябва да мине през Европарламента...е, дано не мине!
цитирай
12. lisa19 - Ето какво прочетох на едно място:
31.01.2012 21:06
"Първо, има прекалено много web гиганти, които няма да допуснат ACTA да влезе в сила и то не защото са толкова добрички а защото биха загубили стотици милиони.
Второ, дори да бъде приет ACTA ефекта ще е временен докато се намери поредната вратичка. Последните двадесет години са достатъчно доказателство че когато има воля има и начин. Сергии с CD-та, p2p и т.н. Да не говорим за Deepnet, darknets и т.н. Просто няма доставчик с ресурсите да контролира всичките си потребители.
Да си призная една малка част от мен иска да види ефекта от ACTA върху Linux и freeware общността. На бас че 1 седмица след АСТА, същите няма да могат да си покриват сметките за bandwidth. "

Пита се в задачата кой-кого и защо? Кой се гърчи в предсмъртна агония? Кому искат да го нахендрят?
цитирай
13. анонимен - Да забраняват!Голям праз!Тъкмо ...
31.01.2012 21:10
Да забраняват!Голям праз!Тъкмо няма да им си пробутват американската пропаганда
с тъпите филми и музики!
цитирай
14. balkanec - Всички на протеста
01.02.2012 00:22
защото това ще се отрази на цените на много неща.
цитирай
15. анонимен - АСТА проекта НЕ Е РАТИФИЦИРАН ОТ БЪЛГАРИЯ, само посланика в Апония га е подписал но има едно условие - ако не бъде ратифициран от държавата България, подпис
02.02.2012 13:42
АКТА АСТА - ОЩЕ ОТ 2007 Г
Преговорите по АСТА започват през 2007 година. Тогава всички страни-членки, включително и България, са дали мандат на ЕК да преговаря по международното споразумение. 2008 година страната ни още веднъж потвърждава своята позиция в рамките на Съвета по европейските въпроси, по времето на предишното правителство (на тройната коалиция).

През 2010 година Европарламентът приема резолюция, с която потвърждава съгласието си за текстовете. От тогава документът стои на сайта на ЕП и сега вече се подписва от всички страни-членки на ЕС, без Германия, Словакия, Кипър, Естония и Холандия, като информацията е, че причината е, че тези страни не са приключили вътрешните си процедури.
цитирай
16. анонимен - Не на АСТА
03.02.2012 03:41
http://svery.blog.bg
цитирай
17. chocobon87 - Аз съм "ЗА" спазването на Авторските права...
05.02.2012 17:05
хората трябва да се научат, че трябва да си плащат за музика, филми и т.н., но защо трябва да бъде наказван обикновенният потребител, да накажат само този, който предлага баницата :(
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: balkanec
Категория: Новини
Прочетен: 2623193
Постинги: 137
Коментари: 1647
Гласове: 3143
Архив