Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.09.2011 12:40 - Греши ли д-р Ганчо Ценов
Автор: balkanec Категория: История   
Прочетен: 52409 Коментари: 122 Гласове:
28

Последна промяна: 05.09.2011 22:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Някои примери, защо ако искаме да си съставим мнение за изследванията на д-р Ценов, трябва да четем и самия него, а не само тенденциозни извадки на "опровергаващи го".
Той е един от най-големите ни историци, които изследват местния, балкански произход на българите - за разлика от привържениците на версията за чуждия ни произход.

image

Забравеният д-р Ганчо Ценов

Става дума за един достоен българин, който посвещава целия си живот на изследвания за древната българска история. И за изключително прецизен изследовател.
Д-р Ценов е полиглот, който изучава и познава древните езици и превежда историческите извори директно от оригиналите. Известно е, че изхарчва цялото си състояние, което никак не е малко (жени се за богата германка) за огромните такси за достъп до Ватиканската и други библиотеки, където ползва изворите в оригинал - нещо, за което повечето историци могат само да мечтаят.

Вярно е, че има разминаване между мнението на официалната школа и на д-р Ценов за местности, които описват древните автори. В случая не става дума, че Ценов "не познава" официалните гледища, а че ги опровергава въз основа на самите извори.
Затова да се говори, че Ценов бил "неграмотен" е несериозно.

Различията са за:

- Местонахождението на скитите, според старите автори.

- Има ли планина на Балканите, която древните автори наричат с името "Кавказ".

- Пътят на митологичната героиня Йо, според легендата превърната в крава.

- Мястото на рождения град на Ахил - Мирмикион - край Меотидското езеро.

- Кимерийския босфор, който според официалната днешна версия е Керченския проход на Азовско море - в северната част на Черно море, а според Ценов е именно стария Босфор в Тракия.

Те са свързани.

Нека видим някои от доводите, с които д-р Ценов отхвърля официалните версии:

Старите автори за планина с името Кавказ на Балканите:

Съвпадение на имена на местности не е рядко. така има Мизия и в Анатолия и на Балканите. Името на областта Витиния в Анатолия съвпада с това на местността Витиня у нас. И пр.

ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРИЯ - Г. Ценов

"Българите имат връзка със скитите, но според гореописаната теория, това не противоречало на техния турски произход, защото скитите живеели на север от планина Кавказ и във всеки случай били източен народ. Как се е стигнало до идеята, скитите - старите обитатели на Балканския полуостров - да бъдат обявени за азиатци, с това няма да се занимаваме. Ние искаме да обърнем внимание на това, че старите писатели, дали ни информация за скитите и Скития, „под скити” са разбирали старите обитатели на Балканския полуостров.

Страбон (1 век пр. и след Хр.) пише че, планина Кавказ, където са живеели скитите, застъпва земята на албанците (ХI. IV.1). Когато от Бриндизи се пътува през Епидамн (Драч, Дурацо, Дирахиум), се стига до планина Кавказ или Керауния.

По отношение на понятието Скития и скити, достоверен свидетел е римският поет Овидий, заточен в Скития.
Скитските племена, обитаващи тази страна и между които той е живял, са се наричали беси, гети и одриси.
Скитският град, в който Овидий е живял, е бил гетският град Томес.

Живелите през 9 век гръцки писатели, като патриарх Никифор и хронографът Теофан, върху чийто думи се опират не-българските учени при определяне произхода на нашия народ, повтарят горното твърдение на Прокоп за хуните, като го отнасят за българите. Най-старите селища на хуните и българите според тях се намирали на меотидските блата до кимерийския босфор при земята на сарматите и иберийците и до Кавказките планини. Там се намирала стара, велика България.

Страбон (I в.пр.Хр.) идентифицира Кавказ с планината Керауния в дн. Албания и Македония.

Страбон пише:
„В Кавказ живеят иберии и албанци, сармати, скити и ахейци”.

Очевидно ахейците няма какво да правят в днешния Кавказ.


"Херодот пише, че Херкулес е родоначалникът на скитите."


В този кратък обзор Ценов не дава повече подробности.
Но се аргументира подробно тук:

image

КРОВАТОВА БЪЛГАРИЯ - Г. Ценов

"Златарски си мислеше, че като поставя Кубратова България до Кавказките планини, ще може да спаси поне нещо от азиатщината на българите. Това обаче не можа да стане по много причини.

Най-старият автор, който пише, че хуните някога са живели покрай Кавказките планини, е Прокоп. А Прокоповият Кавказ, покрай който са живели хуните, се е намирал в Тракия и Илирия, а не в Азия.

Прокоп пише:
"От подножията на Кавказката планина едни са обърнати към север и запад и се простират през земята на илирийците и тракийците, други са обърнати към изток и юг и стигат до проходите, в които живеят хуните..."

Явно няма как да се поставят в Азия и илирийците и траките.


"Прокоп не е единствен, защото преди него са казали същото други много по-стари автори като Есхил, Херодот и др.
Страбон например, считайки Кавказ за тракоилирийска верига, пише, че неговите склонове отивали чак до Адриатическо море. Покрай него са живели скитите (хуните), албанците и ахайците. До Кавказките пранини ... са живели и хуните.
Златарски е взел от Прокоп само думата Кавказ, а не смисъла, в който Прокоп е употребил тази дума."


Тук виждаме, че Страбон описва планина с името "Кавказ" до Адриатическо море.

...


За Меотидското езеро или блато, канал - което официалната днешна версия изпраща в Азовско море, а според Ценов се намира край Босфора:

"Кимерии и Скити

Хуните ... според Прокоп и други негови съвременници ... се идентифицират със старите кимерии.
Херодот делеше скитската раса на скити и кимерии, които едно време са живели покрай Меотис и Кимерийския канал.
Прокоп пише: онези, които някога се казваха кимерии, днес се казват хуни, а които в старо време се казваха скити, днес се казват готи /гети - тракийски народ/.
Тъй че, докато Херодот твърдеше, че покрай Меотис са живели кимерии и скити, Прокоп и съвременниците му казваха: там са живеели хуни и готи.
А за да разберем, къде са живели хуните и готите, трябва да знаем какво са разбирали в онези времена под Меотидско блато или Меотидски канал.

Това Меотидско езеро е наричано от старите автори още блато и канал. А Азовско море е голям залив и никак не прилича нито на блато, нито на канал - а още по-малко на езеро.

"Херодот пише, че Понтът (Черно море) образува един канал, който се казва Меотис и се излива в Понта, почти там, където и той сам се излива.

Този канал или залив е Златния рог, защото той се образува от Черно море и се излива там, където се излива и Черно Море. По-ясно е изразена тази мисъл у Есхил, Аполодор, Прокоп и други.

По-старият от Херодот Есхил, описвайки бягството на  Йо казва, че тя преминала през Меотидския канал, за да избяга от Европа в Азия. Прометей посъветвал Йо, че за да не й е трудно, е добре да заобиколи реката Хибриста (Марица), да премине КАВКАЗКИТЕ ПЛАНИНИ от където извира Хибриста – Марица и така да достигне Кимерийския нос, който се мие от тясното устие на Меотидския канал. Прометей казва на Йо, че трябва да го премине и, че това място ще се казва  Боспор (кравешки проход - Йо е превърната в крава от разярената жена на Зевс - Хера).


Историята на Йо, според разказа на Аполодор ... е следната:

Тя напуснала крайбрежието на Йоническия залив ... минала през земята на скитите и кимериите и преминала през Тракийската теснотия от Европа в Азия, поради което тази теснота се нарекла Бос-пор (волски брод)...

Очевидно тази "Тракийска теснотия" не е в Азия, нито покрай Азовския залив. Това е Босфора.

Най-старият - Есхил - казва, че Прометей бил казал на Йо ... да мине през кавказката планина, от която извирала реката Хибриста (Марица)...

Явно Марица няма как да извира от днешния Кавказ.

"От Есхил научаваме още, че скитите и кимериите са живели по онова време в Тракия и че Кавказ е бил тракийска планина, вероятно днешната Рила, защото от рила извира река Марица.

Херодот пише, че покрай Меотидския канал са живели кимерии и скити, а Прокоп - хуни и готи."

Готите са старите гети - дунавски жители.


"Съобщените тук данни не са отделни факти, а система, която се поддържа от всички стари писатели.
Така например за хунугурите или хуногундурите, които образуваха българската държава, Йордан (готския историк Йорданес), който е писал своята книга около 552 г., казва: Те живееха най-напред покрай Меотидското блато (преди Троянската война), след това в Мизия, Тракия и Дакия..."

...

Да сравним нещата:

УИКИПЕДИЯ:

Босфор

Етимология

Името на протока идва от гръцкото Βόσπορος), букв. „минаването на вола“.


И за да са нещата съвсем ясни:

УИКИПЕДИЯ:

Йо

При бягството си тя преминала през Босфора, който е наречен на нея (от гръцки говежди брод).
Докато бягала от изпратения от Хера стършел, тя стигнала до скалата, където бил окован Прометей. Той ѝ предсказал, че след като преминела Босфора, щяла да стане отново човек, и от нейния род щял да произлезе най-великият герой на Гърция- Херкулес.


Щом е прието, че Босфора е наречен на нимфата Йо, няма как пътят й да минава някъде другаде.
Тук е пълния абсурд на версията, която я праща покрай Северното черноморие и Азовско море.
 
Така и версията, че Прометей е окован в днешния Кавказ става алогична - именно той упътва Йо към Босфора.

...

За Персийските походи срещу скитите

И за тях д-р Ценов дава повече от достатъчни данни, че се провеждат на Балканите, а не в днешна Южна Русия.

ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРИЯ - Г. Ценов

"Живеещият в 6 в.сл.Хр. историк и хронолог на готите - Йордан ни разказва малко
по- подробно за този поход на Кир срещу мизийците. Тези мизийци обаче са
идентични с гетите, древните траки. Тяхната земя се нарича Скития.

След дълго време, почти 630 г. след троянската война, както свидетества Трог
Помпей, персийският цар Кир повел злополучна за него война срещу гетската
царица Томира.

Тя се оттеглила в онази част на Мизия, която чрез промяна на името нарекла от Голяма Сктия или съответно Мала Скития. В тази земя на мизийския бряг, на Понта, тя построила град Томес (Томи2), наречен на нейно име.

По късно персийският цар Дарий, синът на Хистасп, изисква с молби и заплахи
дъщерята на готския цар Антир за жена. Готите презрели сродяването с Дарий и
изпратили неговите пратеници обратно.

Херодот нарича тракийските народи гети (готи) - скити. Той пише относно гореизброените обстоятелства следното:
„Когато Кир се справил с този народ (вавилонците), му се прийскало да подчини
и масагетите.
Те били многоброен, войнствен народ и живеели на изток от р. Араксес (Абраксес - Хебрус - Марица) ... Те са считани също за скитско племе.(I, 201)
„Дрехите и начинът на живот на масагетите са подобни на скитските.( I, 215)”

„След завладяването на Вавилон, се е състоял походът на Дарий срещу скитите.”
(IV, 7, 1) - свидетелства Херодот.
Дарий тръгва по суша към Халкидон, който се намира на азиатския бряг на Мраморно море, преминава с кораб Мраморно море и слиза на брега в Тракия. След това персийският владетел преминава р.Марица (Абраксес), наречена от Херодот- Истрос и пристига до р.Арда, приток на р.Марица. Херодот пише по този повод:
„Дарий пристига до една друга река - Артескос, която тече през земята на
Одрисите”. (IV 92). Река Арда тече през земята на одрисите, от тук Дарий започва
своя поход до р.Вардар.

В този поход персийският цар има работа със следните скитски племена - агатирси, живеещи в Родопи до р.Марис (Марица), неури, меланхлени, будини или водини, гелони, агриани, добери, одоманти, като всички тези са македонски народи. Имената на тези народи са се запазили в имената на днешните македонски градове, като Неврокоп на Нестос, Мелник на р.Струма, Воден в долината на р.Бистрица, Гелон в днешното с.Наколия (Наколец) на Преспанското езеро. Освен тях са споменати, като скитски още и следните народи - пеоцини (Пехчево), серий (Серес), одоманти (Удово), агриани (Охрида) и дебери (Дебер или Дибра). Тези народи Дарий не могъл да подчини, но имало опасност да бъде победен, затова той тайно се върнал обратно през Сестос към Херсон (днес п-в Галиполи).

Херодот пише по този повод:
Дарий преминал през Тракия, през Сестос достигнал до Херсон. От там той с
кораб отишъл в Азия, като оставил пълководеца Мегабаз да ръководи армията.” (IV, 143). Херодот продължава по- нататък:
„Дарий заповядал на Мегабаз да подчини пеоните и да ги откара в плен от
техните земи, намиращи се в Европа, към Азия.” (V, 12).

Пеония се намира на Стримон (Струма)...

Под Пеония в древността се е разбирало централна Македония или земята при
средна Струма и Вардар.

И т.н...

...


Изводи

Разбира се, старите автори описват и днешния Кавказ и също пишат, че покрай него живеят скити.
Но, това, което доказва д-р Ганчо Ценов е, че най-ранните описания на скитите са в Тракия - на Балканите - това може да се проследи в трудовете му.

Трябва да се има предвид, че официалните исторически школи обикновено работят под политически натиск и преследват политически цели.
Именно заради това д-р Ценов не се доверява на техните преводи и трактовки, а предпочита да изследва историческите извори в оригинал.




Гласувай:
30



1. iuliuscaesar - ми това е една абсолютна глупост от ...
05.09.2011 12:58
ми това е една абсолютна глупост от началото до края, която мога без проблем да опровергая точка по точка.
сега съм на Овидий. както си и прочел моя постинг Ганчо е натворил големи глупости.
следващият постинг ще е за простотиите му по отношение на Херодот. Голяма веселба ще падне там, понеже Херодот го знам на изуст.

по-нататък не знам дали си струва да продължавам, при положение, че на вас каквото и да ви извади човек. все не признавате.

я кажи за Овидий сега. къде е живял???
цитирай
2. balkanec - Ами
05.09.2011 13:06
опровергавай, кой те е спрял.
За мен доводите на Ценов са убедителни.

Не виждам смисъл един историк да се нарича "неграмотен" само защото не приема на доверие наложени щампи.
цитирай
3. iuliuscaesar - понеже не си запознат с изворите, ...
05.09.2011 13:42
понеже не си запознат с изворите, заради това може да ти се струва убедителен. всъщност е един мошеник.

особено що се отнася до херодот - казва, че стигнал до гетите и че после се върнал в азия, ама отрязва 40стр. където херо описва похода на север от дунав.

това не е различна интерпретация, това мошеничество.
по същия начин и с меотидското езеро - че ти не знаеш ли че европа по времето на есхил и херодот свършва именно там???

и хиляди други работи - и натоя жена му дошла пенсия да иска. боже господи
цитирай
4. balkanec - bulgarinut57
05.09.2011 14:01
Не виждам обидите с какво помагат.
Няма никакъв смисъл в тях.

Браузъра пак ми прецака половината пост и сега трябва да го дописвам наново :)

Запаметявайте си някъде по-дълги постове, ако ще ги редактирате, да не се хабите да ги пишете втори път.
цитирай
5. iuliuscaesar - номер 4 и 6 вземи коментирай по съ...
05.09.2011 14:26
номер 4 и 6 вземи коментирай по същество, примитивни ми приятелю:)

имаш ли нещо кажеш за мошеника Ганчо??? в моя блог съм извадил част от "прозренията" му, коментирай.
цитирай
6. balkanec - Дописах поста,
05.09.2011 14:42
някои неща се изгубиха, но мисля, че и това е достатъчно, за да се изясни, че д-р Ценов има своите аргументи и те са сериозни.
Нататък интересуващите се могат да проследят нещата в неговите трудове.
цитирай
7. анонимен - имам чувството, че българите от ...
05.09.2011 15:14
имам чувството,че българите от южна БГ защитаваме тракийската теза,северняците са се хванали за тези аспарухови орди и си мислят,че това са българите и сега-татарски наследници.да,ама аз примерно въобще дори не се чувствам и грам аспаруховец както и всички мои познати,чуждо ми е всичко свързано с Аспарух,Омуртаг,Симеон и т.н.,разни хунчовци,кимерийци и др летописци.ние в себе си знаем какви сме и затова има толкова много почитатели тракийската теза.
цитирай
8. iuliuscaesar - примитивни ми приятелю, нещо по ...
05.09.2011 15:22
примитивни ми приятелю, нещо по същество ще кажеш ли???
къде според Херодот са скитите???
и къде е живял Овидий???
цитирай
9. balkanec - 10. анонимен
05.09.2011 15:28
Не ми е хрумвало за такова разделение. :)
А и не вярвам да е така - освен може би в някакви отделни случаи на местен патриотизъм.

Всъщност името на Аспарух е тракийско име с тракийска титла рих:

http://bgsviat.narod.ru/drevnobulgarskaistoria/Asparuh.htm


А Омуртаг си строи храм-гробница, също както царя жрец на траките-гети Залмокс. "Тракийската" могила в Свещари е доизградена от Омуртаг "с подчертано уважение към култа към мъртвите и Залмоксис. Омуртаг се е погрижил не само да я съхрани, но и да я донасипе, за да я направи по-мащабна":

http://bgsviat.narod.ru/drevnobulgarskaistoria/3.trakite.htm

Прародината на кимерийците и хуните е в Тракия, според старите автори:
Г. Ценов - "Кроватова България"

:)
цитирай
10. balkanec - Интересни неща за Овидий
05.09.2011 15:37
могат да се прочетат у друг наш голям учен-емигрант - проф. Георги Сотиров от Канада.

Става дума за заточението му в Малка Скития, в града Томи, за който пише Ценов.

Една препратка:
http://bgsviat.narod.ru/drevnobulgarskaistoria/knigi.htm

Поредно доказателство, че траките са писмени са писмата на римския поет Овидий. Той е пратен в изгнание в град Томи (днес Кюстенджа) на черноморския бряг през 8 година. Прекарал там последните десет години от своя живот, бленувайки за Рим.
Поетът написал писмо до тракийския принц Котис, който му е бил нещо като съсед. Ето една част от него:
“Никой цар не е бил по-добре обучен на философските науки или посвещавал повече време на хуманитарните науки. Твоят стих ми е свидетел, че ако махнеш името си, ще отрека, че го е съставил младеж от Тракия. Бистонската земя (Тракия) може да се гордее с твоя талант, защото Орфей не е единственият поет от нея.”

Друго негово писмо, изпратено до приятел в Рим на име Кар:
“Не бива да се маеш, ако стиховете ми излизат грешни, защото съм почти поет на гетски. Написал съм дори поема на езика гетски, ползвайки варварски думи на брой като нашите: Даже спечелих си слава – поздрави ме! – и започна име на поет да ми излиза сред нецивилизованите гети.”

цитирай
11. blackpredator - я виж, хипсометрията на целият Босфор
05.09.2011 15:44
Какви блата са те патили?!
Айде бе, БосЕвърглейдс.

За кравешкият брод, кравата трябва да е Пегас
Волски брод. Да бе, ако волът пеши, по ”Мостът Ататюрк”
цитирай
12. balkanec - 14. blackpredator
05.09.2011 16:32
Все пак става въпрос за легендарна крава, не за реална :)

Босфора получава името си от легендата за преминаването на нимфата Йо, която е превърната в крава от ревнивата съпруга на Зевс - Хера и тя изпратила един стършел да я преследва навсякъде.

Дали кравата е пресякла по моста на Ататюрк, не се знае :) Обаче се смята, че в миналото нивото на Черно море е било по-ниско и Босфора е можело да се преминава.

Някои считат, че в миналото, когато нивото на Черно море е било по-ниско, днешния Кавказ е бил свързан със Стара планина и Рило-Родопския масив и затова и те били наричани с името Кавказ.
Кой знае.
цитирай
13. iuliuscaesar - ха-ха Сотиров е другото недораз...
05.09.2011 16:55
ха-ха Сотиров е другото недоразумение. за него също може да се напишат доста работи, ама стува ли си???
цитирай
14. balkanec - Струва си :)
05.09.2011 17:08
Г. Сотиров също е прецизен изследовател.
Тук голите квалификации ... не помагат. :)
Досега не съм видял, някой да го опровергае смислено.

Остава впечатлението, че вие - привържениците на чуждия ни произход - обикновено критикувате изводите на такива изследователи, а не доводите им.
цитирай
15. blackpredator - хе,
05.09.2011 17:12
balkanec написа:
Все пак става въпрос за легендарна крава, не за реална :)

Все пак, щом един мит е доказателство, трябва да цитираш спора, между Хитър Петър и Настрадин ходжа за светците...:))

Според науката, когато Босфорът е бил брод, траките са били бъъъъъдещи сперматозоиди...И легендите, и разказвачите...:)

Това само Ганчо и Ганчовци, могат да го напишат.
Орогенните процеси не са мит и нямат нищо общо с митологията.
Кавказ и Динарските планини са отделни морфоложки единици и само неграмотен лаик, може да направи някакъв географски паралел между двете, освен във времето на образуване. :)))
цитирай
16. balkanec - 18. blackpredator
05.09.2011 17:18
Може.
Въпросът тук е фактът, че Босфора получава името си от легендата. :)
цитирай
17. анонимен - Овидий е живал в Рим, роден в Сулмона, но е заточен в Дакия.
05.09.2011 17:43
iuliuscaesar написа:
ми това е една абсолютна глупост от началото до края, която мога без проблем да опровергая точка по точка.
сега съм на Овидий. както си и прочел моя постинг Ганчо е натворил големи глупости.
следващият постинг ще е за простотиите му по отношение на Херодот. Голяма веселба ще падне там, понеже Херодот го знам на изуст.

по-нататък не знам дали си струва да продължавам, при положение, че на вас каквото и да ви извади човек. все не признавате.

я кажи за Овидий сега. къде е живял???

Разбирам аргументите, но да се базираш та писател като източник /Омир, Овидий/ ми дава правото да се аргементирам и на Дан Браун. Нали така?
цитирай
18. iuliuscaesar - катана явно не си в час със самия с...
05.09.2011 17:54
катана явно не си в час със самия спор.
прочети последните два постинга в моя блог и ще разбереш за какво иде реч.

аз не се базирам на поета като източник, Ганчо го прави и то невярно. да не преразказвам тук просто го прочети.

балка научете се да правите разлика между босфора и кимерийския босфор. не е толкова трудно.
цитирай
19. germantiger - Това, което никой не опроверга с "равни" на моето аргументи, вече месеци наред...
05.09.2011 18:25
КОНКРЕТИКА ЗА ГОТИТЕ ДОСТА ПО-НАДОЛУ (ап про по може да си прочетете и намерите Тацитус споменал готоните още от 98 г. от н.е. в съчинението му Германиа, не Тракиа), също така Енодий може да четете и визигота Теодерих победил българите, в извора се казва ДВАТА НАРОДА - ПРАВИ СЕ РАЗГРАНИЧЕНИЕТО МЕЖДУ ТЯХ - факт.

По повод на готите дето уж били българи думите - ИМЕНА И ЕЗИК ПОКАЗВАЩИ, ЧЕ С ТОВА БЪЛГАРИТЕ ОБЩО НЯМАТ, НО ГЕРМАНЦИТЕ КОЛКОТО ЩЕШ:

Готтесберге
Гьоттинген
Готтард (вкл. прохода св. Готтард)
Готтланд в Скандинавия
старото название Готтенхафен
племето готони/гутони споменато от Тацитус още
думата Готт-Бог
ОСВЕН ТОВА БОЛ СКАЗАНИЯ В ГЕРМАНСКИТЕ НАРОДИ ЗА ПРЕСЕЛЕНИЕТО НА ГОТИТЕ, ПОСЛЕ РАЗСЕЛЕНИЕТО ИМ, ЗА ТЕХНИТЕ "КРАЛЕ" - ДЕСЕТКИ САГИ, КОИТО МОГА ДА НАПИША С ТОЧНИТЕ ИМ ЗАГЛАВИЯ - ТАКИВА БЪЛГАРСКИ НЯМА!

И още имена на готите германци, нямащи общо с гетите - траки от мен:

GOTAHARD
Gender: Masculine
Usage: Ancient Germanic
Germanic name derived from the elements god "god" and heard "hardy, brave".
От него произлизат
GOTTHARD
GOTTHILF
GOTTHOLD
GOTTLOB
GOTTSCHALK

GOTELEIB
Gender: Masculine
Usage: Ancient Germanic
Germanic name derived from the elements god "god" and leub "love".
От него прозилиза GOTTLIEB

GODFREY
Gender: Masculine
Usage: English
Pronounced: GAHD-free [key]
From the Germanic name Godafrid, which meant "peace of god" from the Germanic elements god "god" and frid "peace". The Normans brought this name to England, where it became common during the Middle Ages. A notable bearer was Godfrey of Bouillon, a 10th-century leader of the First Crusade and the first ruler of the Latin Kingdom of Jerusalem.
От него произлиза GOTTFRIED

Подобна именна традиция българите нямат нито в древността на Готт, нито в средните векове - факт!

...

ЗА УЖ ТРАКИЙСКОТО РИХ/РИК, ВСЪЩНОСТ ГЕРМАНСКО

Това е списък от имена, реално съществували и съществуващи имена

Фредерик/Фридрих в по-късен етап ист. и име
Лудвиг/Людовик в по-късен етап ист. и име
Ерих име
Улрих име
Хайнрих име
Хендрик ст. име
Хилдерик сказание
Вундерлих име певец
Витциг ист ВСВ
Биттрих ист ВСВ
Либих име
Виллрих художник
Седрик сказание
Меровиг ист
Гензерих сказание
Вулдерих сказание
Рудерих сказание
Албрих нибелунгенлиид
Амелрих нибелунгенлиид
Витих нибелунгенлиид
Хелфрих нибелунгенлиид
Теодерих нибелунгенлиид и ист.
Дидерих ст. име
Хайлвиг ст. име
Еммерих име
Хлодвиг/Хлодовиг ист
Лайпцих се произнася
Нещо повече - голяма част от тези имена, които посочих нагоре СА ОТ ГЕРМАНСКИ САГИ-СКАЗАНИЯ, ТАКИВА В БЪЛГАРСКАТА НАРОДНА ПАМЕТ НЯМА ИЛИ АКО ИМА ТЕ СА ЕДИНИЦИ, В ГЕРМАНСКАТА ОБАЧЕ СА ДЕСЕТКИ И ТОЧНО МОГА ДА ПОСОЧА КОИ със заглавията!

Този списък мога да увелича с имена и топоними, женски имена, фамилии на райх... тези драснах сега по памет, не след търсене! А германски думи завършващи на рих/риг или райх...

...

ОТ МЕН ОЩЕ:
След един бърз поглед на „Произходътъ на българите” забелязах невежеството му в имената на рик-не били характерни за германците-готите... вероятно пропуска имена като Фридрик/их, Седрик/их, Фридерике-колко щеш германски принцеси с това име, най-известна сестрата на Луизе фон Пройссен, пропуска имена като Хилдерих, Теодерих (няма да коментирам), Либих, Улрих, званието фенрих...

Пише Ценов, че Вулфила и Улфила било Вълко или Въло...не били германски... Вулфила явно не му звучи като Волф, Беовулф, Улфила не му звучи като Улф, Урс въобще... но като Въло му допада... Мир не било германско-да, така е, нищо, че местоименията се превръщат от дих в дир, от мих в мир, за вир-ние не коментирам, за Донир-Донар няма дори да пиша, за Фенрир не е чувал ли, Херсир итн...

Вече имам и германски имена от митовете завършващи на ир и мир по повод Ганчо Ценов, които той твърди, че не са германски и не се „сеща” такива:

Фимбултир-великият дух на света преди всяко нещо-сътворителя от бездната на космоса.
Кладенеца Хвергелмир
Първото живо същество великана Имир
Дъщерята на Имир-Бур
Бергелмир-единственото дете на Имир незахвърлено в морето оцеляло от убийствата на боговете срещу децата
Ножа на Один-Гунгир
Осмокракият му кон-Шлайпнир
Мамир/Мимир-великана който пазел извора на знанието
Химир и Тир-великан и неговия син в двубой с Тор
Вълка Фенрир в края на света...но и началото на нов свят след залеза на боговете
Балдр-сина на Один и Фригг и Суртр-господарят на Муспелхайм

Отново за Ганчо Ценов според който имена като Вулфила и Улфила не са готски-германски...да ама не, обаче явно са готски-германски

Аудумла-кравата на живота в митовете
Валхала-царството на мъртвите и задгробния живот, всъщност дворец на радостта направен от злато
Беовулф със своя отряд гаути
Дворец Хиндарфил
Хермодр-отново име макар не на „мир” или „ир”
Фраир-бог на слънчето сред ваните
„Думи на Фафнир”-германска сага
В трите общи саги-„Думи на Регин”, „Думи на Фафнир” и „Думи на Сигрдрива” се срещат още имена с подобно „звучене”-Хрейдмар-баща на Отр, Регин и Фафнир, също и един бог от аз/сите-Хенир.
цитирай
20. germantiger - ПРОДЪЛЖАВАМ, заключенията:
05.09.2011 18:38
1. ГАНЧО ЦЕНОВ ЯВНО НЕ ПОЗНАВА ГЕРМАНО-СКАНДИНАВСКИ САГИ-СКАЗАНИЯ

2. ГАНЧО ЦЕНОВ ЯВНО НЕ Е ЗАПОЗНАТ С ГЕРМАНСКАТА ИМЕННА ТРАДИЦИЯ

3. ГАНЧО ЦЕНОВ ЯВНО НЕ ЗНАЕ ГЕРМАНСКОТО СЛОВНО БОГАТСТВО В ДУМАТА ГОТТ...

АКО ГАНЧО ЦЕНОВ ЗНАЕ ГОРЕСПОМЕНАТОТО, ТО ТОГАВА ОСТАВА ИЛИ "ИЗЛИЗА" ТОЙ УМИШЛЕНО ДА Е МАНИПУЛИРАЛ, ПРЕДНАМЕРЕНО "ТЪЛКУВАЛ" ИЛИ ДОРИ ЛЪГАЛ?!

Защо готите са наречени от Йорданес гети има писано немалко, ако не сте го чели (убеден съм че го знаете), то ако действително не сте запознати ще постна и него?!
ГОТИ И ГЕТИ СА РАЗЛИЧНИ ПЛЕМЕНА, независимо, че в готските "сьюзи", убеден съм, са увличани и негермански племена.

P.S.
Това, което си написал за сродяването с Дарий, за готите презрели персите итн е манипулция (в случая на Ганчо Ценов), просто защото НИТО ЕДИН АНТИЧЕН ИЗВОР НЕ СПОМЕНАВА ГОТИ ПО РАЗГЛЕЖДАНОТО ВРЕМЕ С ДАРИЙ, племе готи в онова време в извор няма, има гети - всички го знаем. Подменяш гети с готи! ХЕРОДОТ НИКЪДЕ НЕ ПИШЕ ГОТИ, пише гети и ти добре го знаеш, слагайки готите в скоби след гетите - поредната манипулация.
цитирай
21. анонимен - Винаги съм се изумявал от безпрекословното позоваване на древни автори.
05.09.2011 18:52
Е, екстраполацията на днешната организация на обществото, като скорост на придвижване, комуникации, технологии, работен процес и куп други подробности. Освен всичко друго, да се прибави и технологията за разпространение на информация. Увожоеми дискутиращи съблогъри. Не е ли очевиден факта, че въпросните авторитети са препредавали информациа от трети лица, на базата "аз му вярвам, защото може да му се има доверие." Ако приемем Херодот , Омир и Страбон за източници, то трябва да приемем, че са срещали и описвали и съответните богове. На научен език се казва "или приемаш всичко или отхвърляш всичко".Лично аз приемам със съмнения достоверността на тези автори. Особено се вбесявам от фразата "пръв споменава за траките, Омир". Що, пръв ги е забелязал? Бре, мама му стара. Ами той споменава пръв и за куп богове, че и скандалите между тях. И тях ли е видял? Дълга дискусия се очертава, де.
цитирай
22. balkanec - germantiger - за готите
05.09.2011 19:16
виж:
доктор Асен Чилингиров - "Готи и гети"
http://www.ivanstamenov.com/2010/08/2108/

Че готите са стария тракийски народ гети е отделна и обширна тема.
За Урфил - на самият му запазен печат си пише "Урфила" - не пише Вулфил или нещо подобно...
цитирай
23. balkanec - iuliuscaesar
05.09.2011 19:18
Остава да обясниш, защо името на Босфора идва от Йо и дали описанията за пътя й се отнасят за някъде другаде :)
цитирай
24. iuliuscaesar - ааа чилингиров е третото недора...
05.09.2011 19:19
ааа чилингиров е третото недоразумение:)
това са ми тримата любимци!!!
цитирай
25. анонимен - Уважаеми съблогъри. Имам една молба към вас
05.09.2011 19:28
Моля, посочете лимеса, границата във времето, където изчезват траките от историята. За сега никой не е посочил кога става това.
цитирай
26. balkanec - iuliuscaesar
05.09.2011 19:46
Това, че ти лично мразиш Ценов, Сотиров, Чилингиров и кой знае още кого - някак си не е причина и всички останали да ги намразим :)
Напротив - за много хора те са уважавани изследователи.

Да позная - всеки следващ автор, за който споменем, ще се окаже твой личен омразник :)
цитирай
27. balkanec - katana - Проблемът с изчезването
05.09.2011 19:48
си е бая проблем.
Според Плана Ран-Ът трябваше да изчезнем преди десетина години, обаче нещо не се получава, понеже явно не щем.

Уточнение:

Фулко, френски свещеник, описание на Първия кръстоносен поход - 1096 г.:
„Оттук те поели път през земите на българите, които назовават траки според предишните паметници.”

"Hinc iter aggressi per fines Vulgariorum, quos vocitant Thracas, ut habent monumenta priorum"

http://www.promacedonia.org/da/da_5_3.htm
цитирай
28. iuliuscaesar - не ееее нямам лична причина да мразя ...
05.09.2011 19:51
не ееее нямам лична причина да мразя когото и да било от тримата.
ама единият мести плланини, реки и градове, вторият твърди че страбон бил казал че бригите били българи, а третият прати апостол павел в пловдив, във пълно противоречие с "деянията на апостолите"

просто чилингиров и сотиров не са историци и е обяснимо, ценов обаче е някаква загадка. почвам да си мисля че и той не е историк а това е някаква интернет легенда!!!
не може да защитиш в Берлин дисертация с подобни "прозрения". просто няма как да стане. та по това време немската школа е най-великата в света по отношение на стара история.
мног би ми било интересно да се докопам до дисертацията му. сигурен съм че тя не е такава, иначе трябва да допуснем че си е купил титлата.
цитирай
29. balkanec - Сотиров
05.09.2011 20:05
не е писал, че Страбон бил казал, че бригите са българи!
Той пише, че Страбон е казал, че “фригите са бриги, тракийски народ”.

Попаднал си на текст на ентусиаст-преписвач от някой форум, а не на текст на Сотиров. И аз съм попадал. Но книгите на Сотиров ги има качени в мрежата.

Ето маркирано в самия текст на Сотиров, точно за какво става въпрос:
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:5RsLU_3IzmQJ:ziezi.net/sotiroff.html+%D0%90+%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%84%D1%80%D0%B8%D0%B3%D0%B8%D0%B9%D1%86%D0%B8+%D1%81%D0%B0+%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%B3%D0%B8,+%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4+%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8&cd=1&hl=bg&ct=clnk&gl=bg


Че ап. Павел е проповядвал в Пловдив - да - има данни. И не е в противоречие с Деянията.
цитирай
30. iuliuscaesar - ок това е важно уточнение за Сотиров ...
05.09.2011 20:39
ок това е важно уточнение за Сотиров ще погледна когато мога, че много се насъбраха.

не мисля че има такива сведения за апостол Павел
цитирай
31. анонимен - По едно време исках да направя точно това
05.09.2011 21:10
Но за целта купуваме няколко карти /внимаваме да не се избием помужду си :-)))/и садаме и чертаем. Периметър на траките според .... примерно 3000 - 6000 г. преди христа. до наши дни. Но има един магически лимес.Някъде около 1750 г изведнъж започва да се появява морето от славяни. Заедно с доказателствата.
цитирай
32. lado - iuliuscaesar, ти си примат!
05.09.2011 21:51
Примитив, липсващото звено на Дарвин! Тъпак и половина! Което като философска каегория не е въвеждано досега!
цитирай
33. merlin68 - ми това е една абсолютна глупост от ...
05.09.2011 21:57
iuliuscaesar написа:
ми това е една абсолютна глупост от началото до края, която мога без проблем да опровергая точка по точка.
сега съм на Овидий. както си и прочел моя постинг Ганчо е натворил големи глупости.
следващият постинг ще е за простотиите му по отношение на Херодот. Голяма веселба ще падне там, понеже Херодот го знам на изуст.

по-нататък не знам дали си струва да продължавам, при положение, че на вас каквото и да ви извади човек. все не признавате.

я кажи за Овидий сега. къде е живял???


Боже, юлко опровергача се изяви, до сега не съм те видял да опровергаеш каквото и да било, дано доживея да видя такова чудо:))) То щеше саги да ми показваш, то надписи щеше да показваш - нищо:)
цитирай
34. iuliuscaesar - ми коментирайте това което съм н...
05.09.2011 22:16
ми коментирайте това което съм написал, стига сте избивали комплекси.
къде живее Овидий??? на Егейския бряг ли - хахаха.
къде е походая срещу скитите на Дарий в Македония ли??? хахаха.
цитирай
35. syrmaepon - Никой не твърди,че напълно са изчезнали
05.09.2011 22:50
katana написа:
Моля, посочете лимеса, границата във времето, където изчезват траките от историята. За сега никой не е посочил кога става това.


Въпросът е че до 4-5 в няма нито едно племе на Балканите,което да се нарича българи тоест имало е заселване на някакъв народ.
И точно преди денят на Съединението решихте да спорите....не са се съединили под името одриси или беси,пеони и бриги,а под името българи и то след 500 години робство
Де е тракийското самосъзнание ?
цитирай
36. germantiger - ...
06.09.2011 01:53
Балкнец, това ли имаш - Чилингиров...?!

Та аз имам:
Дитрих Клауде, Корсунский, Малкълм Тодд...

На моите словни аргументи нямаш нищо равно или дори доближаващо се до тях, месеци наред няма и никой в блогбг, самия Спароток също не ми беше равен в тази "тематика"!

Та ти имаш един Чилингиров, срещу плеяда световни учени, срещу словно богатство, именна традиция и имаш един извор - Йорданес, срещу три на Тацит, Енодий и Прокопий...

Колкото до Урфил, та аз имам българска книга НА БЪЛГАРСКИ - КУПИХ СИ Я МИНАЛОТО ЛЯТО, ТА ТАМ СИ ПИШЕ ВУЛФИЛА БРЕ ЧОВЕК ;)

"Произходътъ на Българите" Д-ръ Ганчо Ценовъ, а изданието е ново на Хелиопол от 2005 г.
цитирай
37. balkanec - Те ти печата,
06.09.2011 02:38
разглеждай си го:

http://bgsviat.narod.ru/drevnobulgarskaistoria/Urfil.htm

За да успееш да спориш с някого, първо трябва да го навиеш седне да те убеждава в нещо. :) Не съм навит да убеждавам когото и да е за каквото и да е.

По-надолу можеш да видиш и как точно гетите получават името готи. От конкретна случка е.
цитирай
38. germantiger - ;)
06.09.2011 12:34
Обяснението ти е комично, защото готи се употребява и след смъртта на римския император и проблема с неспоменаването на името, ползва се векове.

Име на народ особено в приближаващия "изгрев" на средновековието не се сменя със заповед, страх или "просто така".

В печата българско не виждам, а про по превода на библията няма нищо общо с български, но виж с латински и германски имат много, имам я библията на готски, но тук разбира се, комично тя се отрича като правена векове по-късно в Скандинавия, била "фалшификат" - а преписите на старобългарски "документи" какво са - ментета може би? А историята на Паисий какво е - един нещо не знаещ и друго знаещ писал история, та има по-истинни от неговата, знаеш на един католик пак българин, обаче католик да му се не види, него не го четат?!

Библията тази уж фалшифицираната на готски впечатл;яващо близък до германския, нали този превод трябва да се основава на нещо, нали вероятно е ползвал препис от автентичния - това българите не могат да допуснат, българите автохтонисти, нали?

Ако беше каквото и да е тракийско, ти или друг бихте го извели от старогръцки (който аз съм учил, а ти не), от латински, дори от марсиански ще го "извлечеш", но щом е за германски и готски - тц, не става за теб или "вас" ;)

Ех, ех... а имената ми нагоре седят без Ваш отговор, сагите ми нагоре десетки стоят без вопъл и стон ;)
цитирай
39. germantiger - "ТОВА" ИМА МНОГО ОБЩО С ГЕРМАНСКИЯ, НО С БЪЛГАРСКИЯ НЕ !
06.09.2011 13:53
Вулфила или Урфила и ГОТСКИЯ-ГЕРМАНСКИЯ ЕЗИК... сравнение, защото "не" бил германски, ЯСНО СЕ "ВИЖДА" ЧЕ Е ГЕРМАНСКИ ДОРИ В СРАВНЕНИЕ ПРЕЗ ВЕКОВЕ С ДНЕШНИЯ:

Einer ihrer Bischöfe, Wulfila (d. i. Wölflein), übersetzte um das Jahr 380 n. Chr. Die Bibel in das Gotische und von Teilen dieser Bibel sind noch heute mehrere Handschriften erhalten. Das Vaterunser in gotischer Sprache mag ein Beispiel geben, wie die gotische Sprache damals klang:

"Atta unsar, thu in himinam. veihnai namô thein,
(Vater unser, du in Himmeln, geweihet werde Name dein,)

qvimai thiudinassus theins; vairthai vilja theins, sve in
(es komme Herrschaft dein; es werde Wille dein, wie im)

himina, ja hana airthai; hlaif unsarana, thana sinteinan,
(Himmel, auch auf Erden; Brot unseres, das f ortwährende,)

Gif uns himma daga; jah aflêt uns, thatei skulans
(gib uns an diesem Tage; und erlasse uns, dass Schuldige)

sijaima, svasvê jah veis aflêtam thaim skulam unsaraim;
(wir seien, sowie auch wir erlassen den Schuldigern unseren%3B%29

jah ni briggais uns in fraistnbujai, ak lausei uns
(und nicht bringe uns in Versuchung, sondern löse uns)

af thamma ubilin; untê theina ist thiudangardi jah mahts
(von dem Übel; denn dein ist Herrscherhaus und Macht)

jah vulthus in aivins. Amen.
(und Glanz in Ewigkeit. Amen.)"

"Бол" думи се проследяват като сродни и то ясно се чете! Сега ако ми покажеш надписите на български от 380 г и днешния български хммм, ще "излезе" че готския и германския са по-близки, отколкото българския от 380г. и днешния бг. Ще стигнем до някои нелицеприятни за теб наблюдения повярвай ми!
цитирай
40. get - - От къде ми цитирате това/този патагонски или ... ? език germantiger
07.09.2011 16:12
germantiger написа:
Вулфила или Урфила и ГОТСКИЯ-ГЕРМАНСКИЯ ЕЗИК... сравнение, защото "не" бил германски, ЯСНО СЕ "ВИЖДА" ЧЕ Е ГЕРМАНСКИ ДОРИ В СРАВНЕНИЕ ПРЕЗ ВЕКОВЕ С ДНЕШНИЯ:

Einer ihrer Bischöfe, Wulfila (d. i. Wölflein), übersetzte um das Jahr 380 n. Chr. Die Bibel in das Gotische und von Teilen dieser Bibel sind noch heute mehrere Handschriften erhalten. Das Vaterunser in gotischer Sprache mag ein Beispiel geben, wie die gotische Sprache damals klang:

"Atta unsar, thu in himinam. veihnai namô thein,
(Vater unser, du in Himmeln, geweihet werde Name dein,)

qvimai thiudinassus theins; vairthai vilja theins, sve in
(es komme Herrschaft dein; es werde Wille dein, wie im)

himina, ja hana airthai; hlaif unsarana, thana sinteinan,
(Himmel, auch auf Erden; Brot unseres, das f ortwährende,)

Gif uns himma daga; jah aflêt uns, thatei skulans
(gib uns an diesem Tage; und erlasse uns, dass Schuldige)

sijaima, svasvê jah veis aflêtam thaim skulam unsaraim;
(wir seien, sowie auch wir erlassen den Schuldigern unseren%3B%29

jah ni briggais uns in fraistnbujai, ak lausei uns
(und nicht bringe uns in Versuchung, sondern löse uns)

af thamma ubilin; untê theina ist thiudangardi jah mahts
(von dem Übel; denn dein ist Herrscherhaus und Macht)

jah vulthus in aivins. Amen.
(und Glanz in Ewigkeit. Amen.)"

"Бол" думи се проследяват като сродни и то ясно се чете! Сега ако ми покажеш надписите на български от 380 г и днешния български хммм, ще "излезе" че готския и германския са по-близки, отколкото българския от 380г. и днешния бг. Ще стигнем до някои нелицеприятни за теб наблюдения повярвай ми!


- Това от Кодекс аргентикума ли е ? - Сребърната Библия ... дето съдържа Новият завет ??

- Пък отговорът ти, за призход(етимология) на Германия, германец ... направо ме накара да замлъкна ... от отчаяние :))) !!

от боуил Геткан Евпатор :)
- Ерманарих и той е "гот"-герман, нали ?
цитирай
41. get - Ех, ех... а имената ми нагоре седят без Ваш отговор, сагите ми нагоре десетки стоят без вопъл и стон ;)
07.09.2011 17:00
germantiger написа:
На моите словни аргументи нямаш нищо равно или дори доближаващо се до тях, месеци наред няма и никой в блогбг, самия Спароток също не ми беше равен в тази "тематика"! ... В трите общи саги-„Думи на Регин”, „Думи на Фафнир” и „Думи на Сигрдрива” се срещат още имена с подобно „звучене”-Хрейдмар-баща на Отр, Регин и Фафнир, също и един бог от аз/сите-Хенир.

- Да четем тогава - по така наречената от теб, необорима истина ! :))

Едуард Гибън пише: „... предполагат, че Один бил вожд на варварско племе, което е живяло на бреговете на Меотийското езеро(Азовско море) до падането на Митридат и до времето, когто победите на Помпей започнали да заплашват севера с поробване. Один повежда своето племе от границите на азиатска Сарматия в Швеция с намерението да създаде в свободата на това непристъпно убежище така ва религия и такъв народ, който някога ще стане оръдие на неговата жажда за отмъщение. Той се надявал, че ще дойде такова време, когато неговите непобедими готи, въодушевени от воински фанатизъм, ще излязът от полярната страна като огромна маса и след това да накажат угнетителите ...”
КАКВО ЧЕТЕМ ЗА ОДИН !!
Один на Стар високо германски Old High German "Wotan", името произхххожда от Proto-Germanic "*Wodanaz" !!
Той се асоциира с войната(битката) победата и смърта, също и с мъдростта, магията, поезията и лова !!

от боуил Геткан Евпатор :)

- Ерманарих и той е "гот"-герман, нали ?
цитирай
42. germantiger - По "повод" Ерманарих...
07.09.2011 18:02
... както родственика Органа е турк или герман или майката на светите братя куманка - едва ли?!
цитирай
43. get - - Цезарионе бих те нарекъл пуяк, но се въздържам да не обидя животинката !! :)
07.09.2011 18:02
iuliuscaesar написа:
примитивни ми приятелю, нещо по същество ще кажеш ли???
къде според Херодот са скитите???
и къде е живял Овидий???


- Ти усещаш ли се какви глупости пишеш !
- Какво завираш постоянно в лицето ни Овидий - Именно Овидий е едно от големите доказателства, че поне до(и през) Първи век от нашата ера етнонима и народа ГЕТИ СЕ СРЕЩА ПОНЕ В МАЛКА СКИТИЯ - Кво става после в ІV в. там Йордан "поселява" Готи ??! - От тук въпроса - къде се затриха гетите ??!
- В началото на V век, тоест точно когато ГОТИТЕ са "номер едно" !! ... П. Орозий Paulus Orosius, (* ок. 385; † ок. 418) : " ... до неотдавна които се считаха за гети, сега ги считат за готи ... ".
- Няма да цитирам Исидор Севилски !! пак за произхода на готите(остро) !!
- Сто пъти го казвам, не е само да "четеш източници" ... при липсата на качество ... творчески да оценяваш фактите - знаенето не носи никакви плодове(придобивки, както за теб, така и за събеседниците ти) !!
- Обяснявах и за материална, тоест археологическа култура Черняхов-Сантана !!
- Фортификационни съоръжение - ма нямам насреща човек, - Който да "стопли" ?

- Научи се да мислиш чичовото !! :))

от боуил Геткан Евпатор :)

П.П. Ето ме тук на картинка ... като бог х"Один/"Водещ нас"Woda-naz"- с рогца на боу"ил !!
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/29/Odin-Lawrie-Highsmith.jpeg

- Дано Германа след толкова подсказвания, вземе да се замисли и ме разбере - Какво му обяснявам, от повече, от месец време ?? :))
- ГГермане не те поднасям ... толкова е просто, че е просто невероятно да го повярваш в първият момент !(и при мен бе така !!):))
цитирай
44. get - - - Ерманарих е племенник на Теодорих, също е в родствена връзка с гето-алана Аспар !
07.09.2011 18:13
germantiger написа:
... както родственика Органа е турк или герман или майката на светите братя куманка - едва ли?!


- Аспар се явява номинален управител на ИРИ, като тъ.акъв настойник и на Теодорих !!(преди похода му в сев.Италия)
- Също така, има едно интересно писмо в интернетЯ :)) - в което Теодорих се кълне пред чичА си Аспаррих, че няма да възстановява "империума" и да си присвоява императорското "достойнство" ?!!

- Искам само да допълня, че семантично и религиозно-философски ... ЕрманаРих и ЕрмиЯр са от едно и също гнездо !! ... на името на един и същ бог - на който ни доткарва и бог Один с друго име "Води ни нас" !! :))

от боу"ил Геткан Евпатор :)
цитирай
45. iuliuscaesar - човече ти си един прост полицай - ...
07.09.2011 19:12
човече ти си един прост полицай - фуражка. няма какво да ми обясняваш.
въпросът тук е гриши ли Ганчо Ценов? С моите два постинга досега съм показал, че греши, при това грубо. При третия постинг пък ще стане ясно, че направо си е плюл на дипломата като е писал тия глупости.
ама какво искаш той човекъ е историк започнал с НАполеон, после решил да се преквалифициря, явно неуспешно.

всичките ти други приказки са вятър работа.

отговори на въпросите:
1.къде е кавказ и скитите според Йорданес и Страбон.
2.къде е живял Овидий и съответно къде е град Томи - на Егейския или Черноморския бряг.
3.Къде е реализиран похода на дарий срещу скитите - в южна украйна или в македония.

като си отговориш на тея въпроси, ще разбереш и що за историк е Ганчо.
цитирай
46. germantiger - А тези богове ни водят към липсата у българите...
07.09.2011 19:40
Всъщност какви са българските богове и техния Пантеон (га ти нетракийската дума или?!), та българския Бог е??? Кой е?!

Какво обаче "излиза" - И ДОСЕГА ИСТОРИЦИ СПОРЯТ КОЙ Е БИЛ ВЪОБЩЕ БЪЛГАРСКИЯ БОГ (ТЕНГРИ, ЕДВА ЛИ), ВЪРХОВНИЯ БОГ НЕ ЗНАЯТ, А АЗ ПОСОЧВАМ 7 ГЕРМАНСКИ БОГИНИ... ДА ПОЧВАМ ЛИ С БОГОВЕТЕ? НАРОДА СЪЗДАВАЛ ДЪРЖАВИ ПО 10 НЕ СИ ЗНАЕ БОГА...?!

За сметка на това, аз няма да се ограничавам с един такъв, а ще наблегна на богините, онези германо-скандинавските. Богове все някой знае, обаче що да не покажа пъстротата от богини :

СКАДИ-СКАДЕ (разрушение)

В германо-скандинавската митология богиня на лова, скиорка, жена на бога Ньорд и дъщеря на великана Тьоци. Боговете убили нейния баща, който похитил Идунн.

Скади нахлузила шлем и облякла ризница и се явила в тяхната крепост за да си отмъсти. Предложили и злато, но тя отказала, след което поискала от боговете да я размеят и да и намерят мъж сред тях. Съгласили се тя сама да си избере съпруг, но само по краката. Предполагали, че това ще е Балдур-сина на Один, чийто крака били най-хубави, но тя избрала други-тези на Ньорд-морския бог сред вановете. Разсмял я Локи, който завързал брада на козел за половите си органи. Младоженците Скади и Ньорд решили да живеят отделени, защото тя не харесвала морето и лебедите, а планините и вълците. Независимо от това великанката посещавала Ньорд и когато по-късно боговете затворили злия Локи в пещера, именно Скади поставила над главата му змията с капеща отрова.

СИГУНН-ЗИГРЮНН

В германо-скандинавсаката митология вярна жена на огнения бог Локи и майка на двамата му синове-Нари и Нарви.
Когато на пира на боговете при домакина-великана Егир, Локи оскърбил всички, те решили да го накажат. Заточили го в пещра, завързали го с червата на собствения му син Нари. След това великанката Скади прикрепила над главата му змея изтичаща отрова. В това положение Локи трябвало да доживее Рагнарог-деня на смуъртта на боговете.
Жена му Зигрюнн обаче, не се отказала от него, а стояла и събирала отровата в чаша над главата му. Когато обаче чашата се препълвала тя отивала да я изсипе и именно тогава отровата капела върху Локи, който се гърчел в тези мигове предизвикайки според вярванията на древните викинги-земетресенията.

СИФ-СИВ

Богиня съпруга на Тор, която от първия си брак имал син-Уу, бог на стрелците с лък и скиорите. Сив се славила със златните си коси-явен знак в митологията за плодородие сред северните народи. В един от митовете Локи е отрязал косите и, но по искане на Тор джуджетата на Локи направили златна перука, толкова финна и красива, че и най-слабия ветрец развявал русите коси без да ги разрошва и смесва.
За да направя още повече за боговете, от разпалената и останала жар джуджетата създали копието Гунгнир за Один и кораба Скидбладнир за бога на плодородието.
Връщайки се от ковачницата и носейки перуката, копието и кораба Локи срещнал братята-джуджета Брокк и Айтри, които оценили по достойнство прекрасната изработка. локи им предложил да изковат нещо по-красиво и изкусно ако могат невярвайки в способностите им. Засегнати от думите му, братята изковали за Тор чудодейния чук Мьолнир-заплаха за всеки великан.
Страданията на красавицата Сив, която изгубила гъстите си коси по прищявка на Локи в германо-скандинавската митология се отъждестяват със зимата, когато от златните нив (косите) остават "стърнища".

ФРЕЯ-ФРЕА (оттам госпожа-фрау-жена)

В скандинавската митология богиня на плодородието, любовта и красотата, дъщеря на Ньорд и сестра на Фреир/Фрайр. Нейната най-голяма скъпоценност било колието Бризинхамен, което тя купила за 4 любовни нощи с правещите го джуджета. Красотата на синеоката богиня покорила много поклонници-примерно Оттар-потомък на Зигурд, превърнат от нея в глиган и вечно държан в Асгард.
Както всички ванове-германоскандинавски богоре тя владеела магии и дори умеела да лети. Вярванията били, че летейки сутрин над земята, богинята разпръсквала сутрешната роса и слънчевите лъчи, а от златистите и коси се разпилявали пролетни цветя, а сълзите и падайки се превръщали в камъчета-янтар.

P.S.
Петък-Фрайтаг на германски език не значи свободен ден, а всъщност е ден на Фрейя-оттам води началото и името си.

ФРИГГ-ФРИЯ (любимата, обичната),

В германо-скандинавската митология е богиня на брака, любовта, семейното огнище. Тя е също така жена на Один (Вотан) и царуваща заедно с него на трона Хилдскялве, откъдето двамата съпрузи са оглеждали-наблюдавали 9-те свята.

Фрия е познавала-знаела съдбата, но никога никому не я предсказвала.

Когато балдур-нейния син бил измъчван от кошмарни сънища, тя посикала и получила клетва от всички "вещи" и същества, че няма да му навредят. Изключние направил имела, който и убягнал от вниманието. Бога на огъня Локи подшушнал-подучил сляпата Хед/Хьод, която хвърлила в балдър имел и неочаквано го убила. Фригг се опитала да осовободи от царството на мъртвите сина си, но злобния Локи се отказал да оплаче и освободи балдур. Фригг има много общо с Фрея-вероятно и двете богини водят началото си от обожествяваната майка-земя.

ДА ВЗЕМА ДА НАБЕРА И ЗА БОГИНИТЕ:

РАН
ИДУНН
НОРНИТЕ

Сега за траките - ЗАЩО "АДЖЕБА" ТРАКИЙСКИТЕ БОГОВЕ НЯМАТ ИМЕНАТА НА ГЕРМАНО-СКАНДИНАВСКИТЕ, А?!

Пишеш за Один, та напиши ГЕРМАНО-СКАНДИНАВСКИЯ ПАНТЕОН:

1. Имената на местата където се случва божественото
2. Имената на боговете и богините
3. Имената на великаните и митичните животни

После ще те питам с тракийската дума "аджеба" къде в това има тракийско ;)

Ако се затрудниш мога да ти помогна с по избор избрана от теб книга за германо-скандинавските богове на избран ОТ ТЕБ език:
германски специализирани книги само за гермитология
английски специализирани
руски специализирани
и една на български (за всякакви богове)

P.S.
Предложението ми е съвсем сериозно, ке се пробваме, без майтап, а?!
Още нещо - за Один, та ако желаеш прочети си, ако ли не да ти напиша един преголям постинг кой е Один, чий син е, какво държи, кои са около него, какво прави и въобще всичко за него. Тъй-като ти не знаеш колкото аз, мога да ти предложа няколко дни да си четеш за него, после ке те питам за тракийското "при него", а като си го измучеш от пръстите, аз ще започна с нетракийското (буквално всичко) и ще завърша с цели пасажи от книгите на изследователите точно на тази митология - те томове са написали (и това също не е майтап:)

Винаги с уважение към get заради знанията тракийски, български, а може би и световни, но винаги готов за помощ поради дефицита му на знание германско...
цитирай
47. germantiger - ...
07.09.2011 20:02
Искрено се надявам автохтонистите да не се умълчат 2 дни както след последните ми коментари и отново ще се усмихна на дефицита на КОНКРЕТИКА у "вас"-тях.

Отново със сардонистична усмивка припомням:

- на посочените от мен германски думи свързани с готи - никой нямаше равен тракийски отговор

- на посочените от мен германски имена - никой нямаше тракийски отговр приближаващ се бегло до моя дори

- на посочените саги и скзания и на думите за мунд в друг мой постинг също никой не реагира с конкретика

ЗА ВСИЧКО УПОМЕНАТО ПО-НАГОРЕ РАВЕН ОТГОВОР НЯМАШЕ И СПАРОТОК, а думите съм му постнал преди повече от половин година, инфото ми за баварци и франки с линкове пък преди началото на лятото.
цитирай
48. iuliuscaesar - абе германе, къде си тръгнал да се ...
07.09.2011 21:02
абе германе, къде си тръгнал да се занимаваш с тея. 99% изобщо не вдяват немски език ти ги караш сравнения да правят:) пък и то с несъществуващ език като тракийския.

няма и да получиш отговор:) аз от 5 дни ги карам нещо съвсем по-лесно от твоето. да сравнят и да кажат нещо по върпосите които съм задал в коментар 45.
мълчат като комунист на разпит!!!
виждат че бай Ганя греши, ама не признават все едно им е род.

единствен Балканец призна че може би имал недоглеждания.

кво ти недоглеждане братче. Ганчовото или е некадърност, или отчаян апел за внимание...
цитирай
49. merlin68 - Абе Юлко,
07.09.2011 22:28
ти какво си се загрижил кой знае немски и кой не:) Човека се пише и определя като Гет и защо му е да знае немски, а на мен тракийчето-славянче, защо ми е да знам швабски?
Тигре, я преведи едно доказателство, че готите са нещо различно от тракийските гети, дай някой стар автор който да твърди това. Германи, я кажи кой дава това название на немците:))) Измислици германски - създали държави из цяла Европа, в Русия, че и в Африка:))) Хайде написал съм ви няколко постинга за варягите Рус и славянските им корени, не видях доказателства против. Сега тигре, ще ти напиша нещо, я да видя можеш ли аргументирано, поне това да обориш:
О тракийският бог Герман (гърми, трещи, вдига врява) идва названието (не самоназвание) на германите, и не защото са вярвали в този тракийски бог, а понеже от време оно са вдигали врява, която се е чувала чак в Елада и Рим:)))
Тебе мога да те приведа като доказателство към тази си теза, хайде обори ме аргументирано:)))
цитирай
50. get - - Вашето до момента с Германа - Какво е, просто отричате ... всичко, без значение в контекста на какво се казва !!
07.09.2011 22:38
iuliuscaesar написа:
Къде е реализиран похода на дарий срещу скитите - в южна украйна или в македония.

- Според теб "многоучений" Цезариончо - кога и къде предприема поход с/у скити Дарий ... преди време твърдеше, че в съвременна източна Румъния - чакам отговора ти, след което проЗДата фуражка ще поиска публично да си изядеш ДИПЛОМАТА НА ИСТОРИК !!
- Ганчо Ценов има оправдание да бърка, защото за разлика от теб живее в началото и средата на миналия век !! :))) ... така че, твоето "е некадърност, или отчаян апел за внимание..." :))

germantiger написа:
- на посочените саги и скзания и на думите за мунд в друг мой постинг също никой не реагира с конкретика

- Германе отговори - Защо Дойчланд, гърци и латини са я нарекли ГЕРМАНИЯ ? - Като ми отговориш вярно ... по същество ... и спорът ни ще стане безпредметен !!
- Но за да откриеш верният отговор следва да се потрудиш и да се освободиш от писаните от други басни за немският народ !! ... в късните 13-и, 14-й векове !!

- Апропо аз, както виждаш употребявам предимно термина "прото балканско" население ! ... така че, престани да ми вменяваш употребата, под и над пътна на ТРАКИ !

цитирай
51. iuliuscaesar - за румъния не сме говорил гете, г...
07.09.2011 23:26
за румъния не сме говорил гете, говорихме за бесарабия.
и ти като Ганчо си зле с географията.
припомни си дискусията и тогава нападай!!!

не ганчо няма оправдание. това го е писал в 1917 когато има токлкова много автори писали по този проблем. поне 100. освен това и през 1917 и сега херодот е един и същ и на около 50 страници е описал къде точно Дарий е провел кампанията си. наш Ганя обаче е решил да резне тия 50стр. и вместо тях говори за началото на похода до гетите и веднага след това за връщането. и дума обаче няма за похода на север от дунав, което фактически е основата на 4та книга на херодот.

просто е слаб историк, но донякъде го оправдавам понеже както всички разбрахме той човекът се занивала със съвременна история. даже защитил докторат и изведнъж му хрумнало да оправи и старата история...

все пак залужаваш признаение, че макар и косвено признаваш че е сгрешил. ама това не е достатъчно защото той не просто е сгрешил а направо е осакатил изворите до които се е докопал.

пази боже от такива некадърници. добре че се появяват веднъж на 100 години.
цитирай
52. get - - Тъй е говорехме и за Бесарабия и ти обясних, че това един от най-наситеният(водосборен) ...
08.09.2011 00:06
... район в Европа. Ма щом си прочел Херодот за похода на Дарий до там ... бива ! :)
iuliuscaesar написа:
за румъния не сме говорил гете, говорихме за бесарабия.
и ти като Ганчо си зле с географията.
припомни си дискусията и тогава нападай!!!

не ганчо няма оправдание. това го е писал в 1917 когато има токлкова много автори писали по този проблем. поне 100. освен това и през 1917 и сега херодот е един и същ и на около 50 страници е описал къде точно Дарий е провел кампанията си. наш Ганя обаче е решил да резне тия 50стр. и вместо тях говори за началото на похода до гетите и веднага след това за връщането. и дума обаче няма за похода на север от дунав, което фактически е основата на 4та книга на херодот.

просто е слаб историк, но донякъде го оправдавам понеже както всички разбрахме той човекът се занивала със съвременна история. даже защитил докторат и изведнъж му хрумнало да оправи и старата история...

все пак залужаваш признаение, че макар и косвено признаваш че е сгрешил. ама това не е достатъчно защото той не просто е сгрешил а направо е осакатил изворите до които се е докопал.

пази боже от такива некадърници. добре че се появяват веднъж на 100 години.

- Начинът по, който прявиш критичен анализ на Ценов не струва - по причина, че на мен не ми е ясно откъде - произведение, година на издаване и страница остават неизвестни - по причина на което аз не мога да разбера по същество за що иде реч !
- Същата форма използваш и в блога си ! - това в некоректно, в случай, че правиш критичен анализ на текст ?! По този път може да настъпи объркване до там, че четящият да се оплете за кой поход на Дарий с/у скити иде реч - Този от 519 г.(от Бехистунският надпис) или от 512 г. в причерноморието (по Херодот).
- Междувпрочем и двата според мен са неуспешни, независимо оценката на Херодот и самият Дарий !! :((

- Не мога да се сдържа и да не попитам ! - Според теб, каква е връзката м/у Херодотовите гети и масагетите от поречието на Аму и Сърдаря !

ГетКан Евпатор
цитирай
53. germantiger - ...
08.09.2011 02:50
merlin68 написа:
ти какво си се загрижил кой знае немски и кой не:) Човека се пише и определя като Гет и защо му е да знае немски, а на мен тракийчето-славянче, защо ми е да знам швабски?
Тигре, я преведи едно доказателство, че готите са нещо различно от тракийските гети, дай някой стар автор който да твърди това. Германи, я кажи кой дава това название на немците:))) Измислици германски - създали държави из цяла Европа, в Русия, че и в Африка:))) Хайде написал съм ви няколко постинга за варягите Рус и славянските им корени, не видях доказателства против. Сега тигре, ще ти напиша нещо, я да видя можеш ли аргументирано, поне това да обориш:
О тракийският бог Герман (гърми, трещи, вдига врява) идва названието (не самоназвание) на германите, и не защото са вярвали в този тракийски бог, а понеже от време оно са вдигали врява, която се е чувала чак в Елада и Рим:)))
Тебе мога да те приведа като доказателство към тази си теза, хайде обори ме аргументирано:)))


Абсолютно прав си - бойния вик HURRA, откъдето произлиза "световното УРА и то не е славянско,а е готско-германско, а ма кой да знае ;) И това не е майтап също! Иначе древните германци гер са наричало копие, а ман е един дето им е дал "трите клона" та да се развият и размножат, ама ти си пиши за тракийския бог Герман, ти гледай като изпращя един постинг за германците-историци които ТВРЪДЯТ, ЧЕ ТРАКИТЕ СА ГЕРМАНСКИ ВСЪЩНОСТ ПЛЕМЕНА, КАТО СЕ ПОЧНЕ ОТ РУСИТЕ КОСИЦИ НА СИНЕОКИЯ АХИЛ ТА ПРЕЗ СЪЩИТЕ НА БЛОНДИНА АЛЕКСАНДЪР :) и това също не е майтап! Разбира се, аз едва ли ще направя такъв постинг просто защото това ми се струва несериозно, обаче такива книги също има и лично аз имам - автора Феллер за мен е много смахнат.

Колкото до варягите Мерлин, аз бях решил да типостнвам на руски няколко книги, 5 ми се намират в които си пише ЗАБЕЛЕЖИ НА РУСКИ ЗА ГЕРМАНО-СКАНДИНАВСКОТО В РУСИЯ, обаче ти ми забрани да поствам, аз щях да ти изкарам "екстракт" не целите книги, че на всичкото отгоре и за Рюрик ми ликвидира единия коментар който беше конкретен за името му, но пък вярно ми остави втория пак скандинавски вариант.

В последно време губиш контрол, а иначе никога не съм отричал че си толернатен към мен, както и аз към теб, не си ми забранявал коментари, но от рюрикови насам ти се случи - нищо всеки греши, Мерлин - аз разбирам раздразнението ти.

Нормално е да сме на различни позиции, ти все пак си българин русофил, аз полубългарин и германофил оправдан в немалка степен поради произхода ми. Ти си комунист по убеждения поне във вибокса бе такъв, аз нямам политубеждения, вярно симпатизирам на крайно дясно повече.

Жив и здрав бъди, но като стане дума за Германия забелязвам винаги едно и също:
- ЛИПСА НА КОНКРЕТИКА У ВАС
- НА МОЙ ТОН АРГУМЕНТИ, ВИЕ ИМАТЕ ЕДНА КАРУЦА
- ОБИКНОВЕНО ПИШЕТЕ ПОДХВЪРЛЯНИЯ, МИСТЕРИОЗНО ЗВУЧИТЕ, ПОЧТИ САКРАЛНО
- БЕЗ ДА СЪМ ИСТОРИК И БЕЗ ДА ЗНАМ В ДЕТАЙЛ АНТИЧНАТА И СРЕДНОВЕКОВНА ИСТОРИЯ КОГАТО СТАНЕ ДУМА ЗА ГЕРМАНИЯ ОТНАСЯМ ВСИЧКИ БЛОГЪРИ-ТРАКИ, ПРЕДСТАВЯМ СИ АКО НА МОЕ МЯСТО ИМА ЕДИН ТАКЪВ ГРЪК ПРИМЕРНО... дали и там знанието Ви е само привидно и пръснато?!

P.S.
Благодаря Цезаре, имам и молба към теб - драсни ми налс линка към твоя постинг за българския и славянския език и преводача при онази обсада ли беше, изворовия материал, който никой досега не ти оспори иопроверга.
цитирай
54. germantiger - ...
08.09.2011 03:23
Чудя се, защо почти никога не признавате, вие-автохтонистите грешките си. Примерно Спароток теоретично допуска възможност да греши, заявявал го е, get много рядко с реверанс или маньовър е отстъпвал (както си трябва), а ти Мерлин понякога смекчаваш тона, всъщност от тона ти не мога да имам забележки - без ирония, тактичен си. Оттам-нататък има една немалка група автонхтонисти (мога да ги спомена, но ще се въздържа), които дивеят и псуват понякога, същото го правят Аристотелис и Темистоклес от "другата страна", аз се чудя тия всъщност един ли са...

И НАЙ-ВАЖНОТО:
ПОЖЕЛАВАМ НА ВСИЧКИ ДА ИДАТ ЗА МЕСЕЦ В АВСТРИЯ, ГЕРМАНИЯ, ШВЕЙЦАРИЯ, разбира семного е важно къде и на какво ще попаднат, но съм сигурен, ЧЕ ПЪРВИЯ МОМЕНТ КОГАТО СТЪПИТЕ НА ТЕРМИНАЛА ГЕРМАНСКИЯ, В МЕТРОТО ШВЕЙЦАРСКОТО, В ДВОРЦИТЕ НА АВСТРИЯ ИЛИ ВИДИТЕ НА ЩАТИТЕ НЕБОДРАСКАЧИТЕ ИЛИ СТЪРГАЧИТЕ И...

Да ви кажа има зверска разлика между западна огромна катедрала със статуи и витражи и Плиска, преслав, Перперикон или каквото пожелаете. Аз това със статуите и високите остри катедрали го видях и ме удари на 16 години като бях, тъкмо 1990г. дай Боже да го видите и на 100. Света е нещо голямо, различно и за жалост нашата държава е лайно, не струва! Иначе казано траките дори във всичко да са били първи (а не са), след тях света е направил титанично, сегашния свят го съградиха други, не траките-факт.

...

Нямам нищо против истината за траките. Тя е задължителна, необходима, дай Боже славна и българска да е! Тя обаче се ползва от "вас" за да се надуете връз или над или отгоре света. Е света обаче е самолет, България е мравка (да ме прощава Подвързачов) и тук не става дума за мащаба на света. Иде реч, че камъните на Перперикон не са всичко онова което света направи от дворците до ракетите, е там траки няма, от философията до музиката, е там траки хич, от gsm-а до интернета, няма траки, има "шибани западняци" - те го съградиха, не камъните тук.

Извинявам се, ако с горните слова съм засегнал някой!
цитирай
55. germantiger - ...
08.09.2011 03:39
Защо споря с "вас", защо съм контра повечето ви тези?

1. Защото отнемате германско
2. Защото отнемате всесветовно
3. Защото днес българското не струва (повечето, не всичко слава Богу)
ЗАЩОТО ГО ПРАВИТЕ С ДУПКИ, ПРОПАСТИ В АРГУМЕНТАЦИЯТА ВИ

На мястото на "взетото" издигате нещо неясно, несолидно аргументирано и ганьовски демонстративно, обидно го правите (понякога, обидно и ви отговаряме други).

"Вие" също мислите, че:

1. Елините са "ви" окрали вероломно
2. Не само те, но и всеки друг, който се сетите също
3. Вие сте покрива на света и всичко започва от тук, трако-славяно-българи (тъждествени)
СВЕТА СЯКАШ ВИ Е ДЛЪЖЕН И ЗАБРАВЯТЕ НЕГОВАТА КУЛТУРА КОЯТО НЕ Е КАМЪНИ И ЛИНЕАРИ

...

"ОК", доказвайте, може да сте прави, аз лично се съмнявам.
Иначе презирам балканската простащина форумна и блогова, защото това на което съм ставал свидетел тука няма почти нищо общо с нито един западен форум, а от такива имамнемалко впечатления.

Истината на вас трябва да ви послижи - така я позлвате и за това я искате.
Простащината "ви" няма спирачки, няма край, наглостта също!
ОПИСАНИЕТО ПО-ГОРЕ ПОКАЗВА ЕДНА ГРУПА ХОРА.

...

ДРУГАТА ГРУПА КАТО:
СПАРОТОК, КАТАНА, БОРИСТОДОРОВ, ДОЛСИНЕЯ, ГЕТ, МЕРЛИН И ДРУГИ ПРОПУСКАМ СЕГА, Е ЩО-ГОДЕ ТЪРПЕЛИВА И РАЗЛИЧНО НЮАНСИРАНА, ОБАЧЕ КЪМ НЕЯ ОБВИНЕНИЯ ОТ ГОРНИТЕ НЯМАМ! НАПРОТИВ - ДИАЛОГИЗИРАМЕ И ПОНАУЧВАМА ПО НЕЩО ОТ ВАС ВСЕКИ ПОСТИНГ.

В този ред на мисли съм вече убеден, че "работата" на гърците не е чиста и това без ирония, няма да стигна до отричането и оплюването на елинизма като някои от вас, но за елините си попромених ласкавото мнение.

За тази истина пред историята и света на историците трябва да се бори и работи българския историк и ентусиаст неисторик без колебание!
цитирай
56. germantiger - ;)
08.09.2011 03:47
Аот втория постинг на Цезаря за Ганчо Ценов и от коментара на анонимния българин от "Джемини" (несериозна шега) научих, че съпругата на Ганчо била германка, богата с парите на която той си издавал трудовете...

Ха сега чакам похвала за германците от автохтонистите ;)
Ето как благодарение на една германка днес четем Ганчо Ценов.
Ще изведем един "маркер" ил акцент: ГЕРМАНКА СТОИ "ЗАД" ИСТИНАТА ЗА БЪЛГАРИТЕ!
цитирай
57. merlin68 - Ето тигър
08.09.2011 07:57
се разгърмя:))) Нямам време да прочета всичко тази сутрин, довечера ща те прегледам подробно, но за германците - те винаги заслужават похвала за много неща. Германският народ е достоен народ и аз винаги съм го уважавал, ти тигър, обаче не го представяш от най-добрата му светлина. За разлика от теб, аз не поставям германците или която и да било народност, или група хора под общ знаменател. Има свестни и несвестни сред всички народи и всички епохи. Ти си позволяваш да да обиждаш цели народи, например руснаците, често и българите, за общността славяни да не говорим. Аз не бих се самооценил като особено толерантен човек, може доста да поработя над себе си н тази област, но сравнение с теб наистина съм толерантен. Често изказванията ти носят откровено расистки характер и навяват асоциации с едно минало в германската история, което е исторически отхвърлено. Това минало не е свързано с добродетелите на германците!
Нали се сещаш какво ще се получи ако започна и аз по твой образ и подобие да плюя върху германското. Персонално е хубаво да се говори, конкретно и с факти.
цитирай
58. get - - Германе, merlin68 написа(ти подсказа) достатъчно относно "ТРИЕДИННИЯТ" :)) "тракийски" ...
08.09.2011 09:03
... бог - Ерм, Херм(еневтика) (!?!), Гер-Гър, Кар-гВар-Чар и с още няколко имена(епитети)КОИТО ОТГОВАРЯТ НА НЕГОВИ КАЧЕСТВА !!
- Странното е че, подобни има "Wod(i)anaz", "Wodan", Wotan С НАЙ-последно "Один" !

- Ти сам търси и си прави изводите - Да не кажеш, че ти правя внушения (некоректни) !! :))

- Отделно - освободи се от болезнената мнителност - Това ще те подпомогне да извършиш обективно изследването си !!

- С уважение и пожелавам ти успех в проучванията !!

от Гет ктист ... от тези, които дадоха богове и култура на келтите - Нали така Цезарионе ?! :))

цитирай
59. iuliuscaesar - гете по принцип си прав, ама аз от де ...
08.09.2011 10:57
гете по принцип си прав, ама аз от де да знам че си толкова напреднал и вече си се докопал до информация за похода срещи средноазиатските саки.
но когато се говори за този поход се казва САКИ именно за това не утичнявам.
много добре знаеш че похода за който говорим е срещу европейските скити.

за масагетите - загадка която никой не е разрешил.
най-лесното решение е че всъщност любимите ти гети са скити.
между другото херодот е първия който определя гетите като траки, преди него ги мислят за скити и облеклото им е скитско и войската им е конница като на скитите.
после обаче всички твърдят че са траки.
цитирай
60. get - - Ченгето(доброто !) е ДОБРО, по причина на следното !!!
08.09.2011 11:52
- Когато слуша - чува !(разбира)
- Когато гледа - вижда !
- Когато - казва знае(преди това е извършил логическите операции - анализ(разлагане на цялото, на съставните му ... и синтез (изграждане на модел(обобщен) относно изследването ни, касателно ... процес-проблем) !!
iuliuscaesar написа:

гете по принцип си прав, ама аз от де да знам че си толкова напреднал и вече си се докопал до информация за похода срещи средноазиатските саки.
но когато се говори за този поход се казва САКИ именно за това не утичнявам.
много добре знаеш че похода за който говорим е срещу европейските скити.

за масагетите - загадка която никой не е разрешил.
най-лесното решение е че всъщност любимите ти гети са скити.
между другото херодот е първия който определя гетите като траки, преди него ги мислят за скити и облеклото им е скитско и войската им е конница като на скитите.
после обаче всички твърдят че са траки.

- Относно "маса-гети" ... за втората част на названието мисля няма смисъл от комент ? - гети=гети ! Относно първата част (предположително, на принципа на подобието) - На север от Балкана имаме документирано название "мизи-гети" ... на първо време до доказване на противното ... ще го използвам в този му смисъл !??

- Отделно имаме една гето-скитска царица по чието име е наречен гр. Томи(Румъния), която близо петдесет години по-рано е декапетирала Кир ... дръзнал подобно на Дарий да се закача със гетите-даки-соколоти-скити-сака !! :((

от Гет ктист ... от тези, които дадоха богове и култура на келтите - Нали така Цезарионе ?! :))

цитирай
61. iuliuscaesar - гете твоите народни етимология са ...
08.09.2011 12:51
гете твоите народни етимология са пълна трагедия...

томи наречеn на томирис. бухахаха. Гетко неграмотно чедо такова. Я вземи първо виж как се чете Томи на гръцки и Томирис на гръцки. Има ли някаква разлика???
освен това виж как се чете Томирис на персийски и си направи извода до колко е правилна гръцката транскрипция.

аман от аматьорщина. Ти мамин сладък не знаеше ли досега, че нито едно персийско и иранско (като цяло) име гърците не предават правилно. неук си още - малко си чел. правиш ми етимологии на трета степен:) през съвременно българско произношение. ми виж какво е в извора, т.е. гръцкото, а после вземи виж какво е истонското, т.е. персийското и накрая виж каква е разликата със съвременното българско и сравни кви глупост си изцепил.

Ганчо, Ганчо къвто си неграмотник, такива са ти и последователите. логично нали.


мизи на север от балкана - бухахаха. мизите са само в азия. явторите които говорят за мизи са от римско време когато има едно объркване за което тук няма място да бъде изложено.
цитирай
62. germantiger - ...
08.09.2011 13:09
Мерлин, за нетолерантността ми понякога си прав, но за коментарите ми които "навявали" расистко или някакво минало... ?! Не какво навяват и не дали нещо е отречено или вречено днес или вчера - истината е важна.

А истината понякога боли - като я пиша много ги боли някои българи.
Усещат я като обида, но това не я прави неистина!
Дори меко се произнасям за нашего брата.

P.S.
Гете, това с подсказването да не е от триединната ячейка ;)
Трябва да я разширим - всесветовно тракийска.
Живи-здрави, бъдещите дни ще съм зает.
цитирай
63. get - _ Докато не се освободиш от своеобразен расизъм и чувства за УЛТРАетносност ... Уви !?
08.09.2011 13:19
germantiger написа:
Мерлин, за нетолерантността ми понякога си прав, но за коментарите ми които "навявали" расистко или някакво минало... ?! Не какво навяват и не дали нещо е отречено или вречено днес или вчера - истината е важна.

А истината понякога боли - като я пиша много ги боли някои българи.
Усещат я като обида, но това не я прави неистина!
Дори меко се произнасям за нашего брата.

P.S.
Гете, това с подсказването да не е от триединната ячейка ;)
Трябва да я разширим - всесветовно тракийска.
Живи-здрави, бъдещите дни ще съм зает.


- Искаш като некои германски историци да изкарваш произхода на този народ нещо от вида на Германо-арийци или Индо-германци няма да стигнеш до истината за генезиса му !! ... поради което ще звучиш в ториите си, като руски хиперборео-националист !! :((

от Гет ктист ... от тези, които дадоха богове и култура на келтите - Нали така Цезарионе ?! :))
цитирай
64. get - - Фанариотщината ти Цезарионе ми е известна отдавна - така че, без общи приказки и ...
08.09.2011 13:25
iuliuscaesar написа:
гете твоите народни етимология са пълна трагедия...

томи наречеn на томирис. бухахаха. Гетко неграмотно чедо такова. Я вземи първо виж как се чете Томи на гръцки и Томирис на гръцки. Има ли някаква разлика???
освен това виж как се чете Томирис на персийски и си направи извода до колко е правилна гръцката транскрипция.

аман от аматьорщина. Ти мамин сладък не знаеше ли досега, че нито едно персийско и иранско (като цяло) име гърците не предават правилно. неук си още - малко си чел. правиш ми етимологии на трета степен:) през съвременно българско произношение. ми виж какво е в извора, т.е. гръцкото, а после вземи виж какво е истонското, т.е. персийското и накрая виж каква е разликата със съвременното българско и сравни кви глупост си изцепил.

Ганчо, Ганчо къвто си неграмотник, такива са ти и последователите. логично нали.


мизи на север от балкана - бухахаха. мизите са само в азия. явторите които говорят за мизи са от римско време когато има едно объркване за което тук няма място да бъде изложено.

... и личностни нападки а карай по същество с конкретни примери за това, което си мислиш ... че мислиш :)))

от боу"ил ГетКан Евпатор, изразяващ вол"ята в БулЛевТериона :))

П.П. Относно коректността на "византийската" етимология проблема ми е известен доста отдавна ... нещо примерно, като "превода" на Поликсения и Зено(б/в)ия ... от които произхожда често употребяваното Ксения ???? :))
цитирай
65. germantiger - ...
08.09.2011 19:11
Нямам намерение да извеждам ничий произход "отникъде".

Стига ми да се будалкам по български, а именно:
Българската история на Ганчо се правила с женски пари и то германски ;)
Произхода е спорно нещо, но "неща" като музика, философия, архитектура и наука са явни и ясни векове наред, е там германците ги има колкото траките никога няма да ги има - и това "ми" стига.

Поздрави от Ханс-Улрих Рудел ликвидирал 519 съветски танка и ЕДИНСТВЕН НЕСРАВНИМ В СВЕТА :)

Във всеки следващ коментар към гета ще се "подписвам с различни имена" на единствени по рода си нетраки. Иначе ако желаете да се върнем на темата за Ценов - Цезаря и аз показахме и доказахме в какво Ганчо Ценов греши - КОНКРЕТНО!
цитирай
66. get - - Поне си смени никнейма Германе - защото той не е "арийски" :))) !
08.09.2011 21:01
germantiger написа:
Нямам намерение да извеждам ничий произход "отникъде".

Стига ми да се будалкам по български, а именно:
Българската история на Ганчо се правила с женски пари и то германски ;)
Произхода е спорно нещо, но "неща" като музика, философия, архитектура и наука са явни и ясни векове наред, е там германците ги има колкото траките никога няма да ги има - и това "ми" стига.

Поздрави от Ханс-Улрих Рудел ликвидирал 519 съветски танка и ЕДИНСТВЕН НЕСРАВНИМ В СВЕТА :)

Във всеки следващ коментар към гета ще се "подписвам с различни имена" на единствени по рода си нетраки. Иначе ако желаете да се върнем на темата за Ценов - Цезаря и аз показахме и доказахме в какво Ганчо Ценов греши - КОНКРЕТНО!


- Едно племе (?) по времето на така нареченото "просвещение"(Хаскала) страдаше от маниакалната идея, да се изкарат по-германци от германците !! - прощавай но започваш да ми приличаш на тях ?! :(((

- Насила хубост не става !! - казват старите хора !
- Опитах се да разщиря малко кръгозора ти Германе ... но ти държиш да си стоиш в измислената кула на суперетнизма на Deutsche произлизащо от старогорнемското diutisc (от diot, което означава "народ") !! ... които в края на І-ви век, вследствие войните на Г. Ю. Цезар взеха да наричат Германци !!- Защо ?

- Готите на Один от скандинавските саги, нямат нищо общо с народът/хората живели в блатистите низини(!?) на Рейн - Маас - Мозел

- Ай със здраве !!

от Гет ктист ... от тези, които дадоха богове и култура на келтите - Нали така Цезарионе ?! :)) ... и на грЪцките варварои, които направиха от един Бог цели дванадесет !! :))

П.П. Относно темата за Ценов нищо не показахте ... Просто доказахте, неприемане и нетърпимост към това да се изясни произхода ни ... За който доскоро се твърдеше, че е тюркски !! - пък днес по телевизията "след двегодишни усилия на БАН се доказа, че сме били близки на хървати, поляци и литовци и изводът бе, че сме ... "мангасаро-европейци" :)))
цитирай
67. germantiger - ...
09.09.2011 00:18
1. НА ПОСОЧЕНИТЕ ОТ МЕН ГЕРМАНСКИ ИМЕНА С ГОТТ - ВАШ ОТГОВОР НИЩО

2. НА ПОСОЧЕНИТЕ ОТ МЕН ГЕРМАНСКИ ТОПОНИМИ С ГОТТ - ВАШ ОТГОВОР НИЩО

3. НА ПОСОЧЕНИТЕ ОТ МЕН ГЕРМАНСКИ ИМЕНА НА РИХ/РИК - ОТ ВАС ПАК НИЩО

4. НА ГЕОГРАФСКИТЕ ГЛУПОСТИ НА ЦЕНОВ ПОКАЗАНИ И ДОКАЗАНИ ОТ ЦЕЗАРЯ - ВАШЕ НИЩО

5. НА МОЯ ПРИЗИВ ЗА ДИСПУТ - ГЕРМАНОСКАНДИНАВСКИ БОГОВЕ - НИЩИЧКО ОТ ВАС, ДЕЗЕРТИР

6. МОЕТО ОБЯСНЕНИЕ ЗА ГЕР-КОПИЕ И ЗА МАН РОДОНАЧАЛНИКА НЕ ЗНАЕТЕ, НА ВЪПРОСА МИ ЗА БЪЛГАРСКИЯ БОГ - МЪЛЧАНИЕ, БОГА СИ НЕ "ЗНАЕТЕ" ЕДИН ПОНЕ, АЗ ИЗБРОИХ 7 БОГИНИ, ДА ПОЧНА ЛИ С БОГОВЕТЕ?

7. ПИШЕШ МИ ЗА НАИМЕНОВАНИЕТО ГЕРМАНИЯ, ОБЯСНИХ ТИ ГО ГЕРМАНСКОТО В НЕГО, НЕ ГО ЗНАЕШЕ ЯВНО!
ХА СЕГА ДА ТЕ ПИТАМ КАКВО ТИ Е ТРАКИЙСКОТО В БЪЛГАРИ:
ТРАКИЙСКО ПЛЕМЕ БЪЛГАРИ ИМА ЛИ?
ТРАКИТЕ ДА СЕ САМОНАРИЧАЛИ БЪЛГАРИ?
ТРАКИТЕ ДА СА ИМАЛИ КАНВОЕ И ХАНОВЕ?
ТРАКИ ДНЕС ИМА ЛИ, ДЪРЖАВА ТРАКИЯ ИМА ЛИ, А ГЕРМАНИЯ ОТ ВЕКОВЕ ДО ДНЕС И ГЕРМАНЦИ мда?

ЦИТАТ ОТ ГЕТ:
- Готите на Один от скандинавските саги, нямат нищо общо с народът/хората живели в блатистите низини(!?) на Рейн - Маас - Мозел
КАЗА ЧИЧОТО И МЛЪКНА, НА КВО ОТГОРЕ, заявил, написал нашия виси във въздуха със страшна сила неговата немощ като аргументи, липсата им
КЪДЕ СА ТИ ТОПОНИМИТЕ
КЪДЕ СА ТИ ИМЕНАТА
КЪДЕ СА ТИ НАРОДНАТА ПАМЕТ-САГИ
КЪДЕ СА ТИ ЗНАНИЯТА ЗА ГОТИТЕ БИЛИ БЪЛГАРИТЕ В ИЗВОР, КЪДЕ ТИ Е ТАЦИТУС В ИЗВОР ЗА ГОТОНИТЕ, КЪДЕ ТИ Е ИЗВОРА ЗА РАЗЛИКАТА СЛАВЯНСКИ ЕЗИК И БЪЛГАРСКИ (при цезаря мълчание в постинга му)

Къде сте бре, къде е ГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ?!

Като заявиш, че готите не са онзи народ от блатата и мислиш че те чу земята ли ;)
То в Германия гори повече от блата
То блата в славянските първокултури на припят повече
То в Скандинавяи планини бре "брат"
А про по защо один не може да е Бог на народ в гори и малко блата, нещо против блатата ли е имал, не чувам;) ?!
За Один по същество нищо не писа!

Пак ти казвам - имам сега гости няколко дни, можеш да си прочетеш, да натрупаш поне лаишко основно знание за Один. Надявам се да прочетеш всички германски науименования думи в сагиоте за него, всичко "звучащо" германски около него, а после ако пак говорим, аз ще допълня специализирано още.
Па ще те питам какво му е тракийското ама мота-мо конкретика, пък после на мен ще ми е доволно лесно да ти покажа защо някои германци имат траките за германски племена.

С уважение от герман-Алекзандер Батенберг - германец управлявал българи и бил се за тях в две войни, че и държавата им укрепил и съединил (българин за германци това йок да е правил).
цитирай
68. get - - Споко ще се прегракнеш от тези ГЛАВНИ БУКВИ !? :))
09.09.2011 03:28
germantiger написа:
1. НА ПОСОЧЕНИТЕ ОТ МЕН ГЕРМАНСКИ ИМЕНА С ГОТТ - ВАШ ОТГОВОР НИЩО
[quote=get]
- Готите на Один от скандинавските саги, нямат нищо общо с народът/хората живели в блатистите низини(!?) на Рейн - Маас - Мозел


- Пак продължава разсъдъкът ти да върви, като каруца по коларски път ??
- Прочети за Герман и Воданас и Водинас(срещало се е и под тази форма името на Один) ! - Ще видиш, че това са копие едно на друго като митични богове-герои ... поради качествата, които им се преписват !!
- Второ, ако се бе успокоил ? - щеше да разбереш, че по силата на инерцията пропускаш нещо важно ... в по-малка или по-голяма степен и по силата, че германците и българите са Европейски(арийски) народи имат общност в култура и вярвания ( "някои" твърде находчиво са се надсмели над нас, като са ни нарекли индо-европейска) !!
- До тук ясен ли съм - Ако, Да ! - да продължа ?
- Виждам, че ако ти давам в по-големи дози информация ти явно отказваш да я смелиш ? ... поради това, ще се принудя да ти я давам на порции !!
- Ако искаш да запазим уважение един към друг - Моля, предполагам че си зрял човек, така че не е необходимо да търсиш менторството на Цезариончо, който си е отявлен фанариот и поради това тотално предубеден, към всяко нещо, което не отговаря, на това, на което са го учили в училище :)) ! - това което, той е "доказал" не струва и пукнат грош предвид некоректните методи, които използва !! ... Първо не съм Ганчо Ценов, второ не знам откъде точно е извадил, критикуваните от него пасажи на автора ... на който аз не съм адвокат(ако си приел, че играя такава роля ?)

- Ако и следващият ти пост съдържа предизвикателно-некоректно отношение към дискутиращите с теб - Спирам !

от ар(с)-бел-бал-боу"ил ГетКан ... всичко това изреденото - има пряко отношение към етнонима на нас БЪЛГАРИТЕ !! и датира поне от 15-то столетие преди Христа !! - ако искаш вярвай ??!
цитирай
69. merlin68 - Абе тигре,
09.09.2011 14:43
ти съвършено ли не проумяваш? Какво искаш да ти се отговори на "германските имена с гот". Има Готланд и разни подобни из Скандинавия, какво обаче общо те имат с ГЕТИТЕ-ГОТИ? Всички стари автори казват, че ГОТИ Е НОВОТО ИМЕ НА ТРАКИЙСКИТЕ ГЕТИ. АКО В ГЕРМАНИЯ ИМА ИМЕНА С "ГОТ", ТО ТЕ СА СВЪРЗАНИ ВЕРОЯТНО СЪС СКАНДИНАВИЯ, НИЩО ОБЩО С ГЕТИТЕ!
Във Врачанско има село БУТАН и какво от това?
Кажи кой от съвременниците им пише, че готите са германци? Така нареченият ГОТСКИ историк Йордан, ясно казва, че готите са старите гети и още бол доказателства за това дава, никъде в неговата "ГЕТИКА", няма ни най-малък намек, че готите имат нещо общо с германите, точно обратното.
Германците са си германци, достоен народ са, но с гетите и готите нищо общо нямат, сори:)
цитирай
70. germantiger - ...
09.09.2011 20:16
Мерлин, аргументите с езика и имената ги посочих, защото вие - словещите, славяните много ги ручате покрай траките примерно, то общо взето на Спароток почти всички тези са му словни... за щапаров, който същшо уважавам въобще анализа му - етимологиите му са словно-думно-езико-изприказвани.

Още нещо ВАЖНО мерлин, Енодий разказва как визи/вестготите победили българите и за разликата между двата народа - български и готски, КО ПРАЙМ?!

1. Значи българите не са траки (нали готите за вас трябва да са траки, а българите също, да де "ама" автора хубаво ги е описал и разграничил двата а НАРОДА, не племена).
2. В постинга за Панония на Цезаря с извор се покзва и доказва разликата между славянски и български език - КО ПРАЙМ, значи българите също не са славяни!
3. ИЗВОДА ОТ ГОРНИТЕ ТОЧКИ Е, ЧЕ ТРАКИ, СЛАВЯНИ И БЪЛГАРИ ТОЧНО КАКТО СЕ ПИШЕШЕ ПРЕДИ СА ТРИ РАЗЛИЧНА НАРОДИ С РАЗЛИЧНИ ЕЗИЦИ - сори

Понеже явно не четеш внимателно пак да ти посоча Мерлин:
Тацитус посочва готоните като германски племена, всъщност готите, защо всъщност са те ли, ами щото и сагите им говорят за крайбрежието на Пройссен, защото там са открити първите им най-стари разселения и защото оттам тръгват да се разселват на юг и към крим. Ето това е описано от древни извори и сказания, не "твоето" написано само от Йорданес ясно.

Сори, но аз имам три извора:
1. Тацитус
2. Енодий за разликата готи-българи
3. Постинга с извора на Цезаря който сега не ми е "под ръка" за разлика славяни-българи

ОТТАМ НАСЕТНЕ АЗ ИМАМ ГЕРМАНСКИ САГИ ЗА ГОТИТЕ, НЕ ЗА ГОТОНИТЕ, ДРАГИ, ЗА ГОТИТЕ ТОЧНО И ЯСНО С ТЯХНОТО ИМЕ И ТЕХНИТЕ КРАЛЕ, ТАКИВА В БГПАМЕТТА СКАЗАТЕЛНА НЯМА - пак трето сори ама факт

ОЩЕ ПО-НАСЕТНЕ ИМАМ И ИМЕНА НА КРАЛЕТЕ ИМ КОИТО ДНЕС (повтарям именна традиция от векове до днес!) СА ГЕРМАНСКИ, НО ХИЧ НЕ СА БЪЛГАРСКИ ИМЕНА и пак сори
цитирай
71. get - - Нищо лично против теб, Германе но искам да ти кажа моята работна хипотеза ... !
09.09.2011 21:35
... тоест и становище по въпроса !?!
germantiger написа:
2. Енодий за разликата готи-българи
3. Постинга с извора на Цезаря който сега не ми е "под ръка" за разлика славяни-българи

ОТТАМ НАСЕТНЕ АЗ ИМАМ ГЕРМАНСКИ САГИ ЗА ГОТИТЕ, НЕ ЗА ГОТОНИТЕ, ДРАГИ, ЗА ГОТИТЕ ТОЧНО И ЯСНО С ТЯХНОТО ИМЕ И ТЕХНИТЕ КРАЛЕ, ТАКИВА В БГПАМЕТТА СКАЗАТЕЛНА НЯМА - пак трето сори ама факт

ОЩЕ ПО-НАСЕТНЕ ИМАМ И ИМЕНА НА КРАЛЕТЕ ИМ КОИТО ДНЕС СА ГЕРМАНСКИ, НО ХИЧ НЕ СА БЪЛГАРСКИ ИМЕНА и пак сори

- Поне до 4-ти век, тези племена, които в момента изграждат германската нация са в периферията на културното развитие на Европа ! :((
- Готите, са в същността си конгломерат от мигранти от балканите ... несъгласни с новият ред на "Pax romanum" и отстъпващи пред римската военна експанзия и правила на живот !!
- Именно малко преди и от началото на 1-ви се появява архиоложката култура, известна като, "Черняхов-Сънтана муреш". По време на същата се набелязват ред интересни и неприсъщи дотогава(за тази територия) разцвет:
- Стопански(стоково-парични отношения)
- Земеделие - сечива и методи за обработка на зем. площи
- Степен на социална организираност ... и поне още пет др. признака, което отговаря, за миграция на ВИСОКО КУЛТУРНО население.
- Прости ми, Но ! - ако действително е имало население, което извършва поход от Скандза на юг (митичните готи) едва ли те са носители на всички тези признаци, на археол. к-ра "Сънтана м. - Черняхов" ... мисля това следва да е реда на изписването и предвид етапите на разпространение на същата ... от юг ... на север !!
- Отново подчертавам - КУЛТУРАТА на "шведските-готи" към този исторически момент е в пъти по-ниска от тази демонстрирана, от създателите на Сънтана-де-Муреш—Черняхов, култура !!
- Сагите са отделна работа поради времето към, което официално се появяват ... също и имената с частица "гот" ... кога и поради що, се появяват спекулациите по отношение на "готицизма" при шведите е предмет на други обстоятелства и доказателства !

- С уважение !
цитирай
72. merlin68 - Тигре,
10.09.2011 09:26
германските саги, се използват за "доказателство", поради липсата на каквито и да е реални факти и писмени сведения свързващи готите с германците. Аз както виждаш никъде не използвам народни приказки за да доказвам тези, просто няма такава нужда. Но ако искаш мога да започна с българските саги за Траян и за Троян и прочие:)))
На Юлко постингите не ми ги привеждай за доказателства. Готоните са едно дребно племе обитаващо земите под многобройният народ на венедите и нямат нищо общо с готите.
Дори най върлите привърженици на "немско-готската" теория признават, че археологически няма данни за разселение от север на юг, напротив съвсем очевидно е, че разселението протича от юг на север, това е и логичното. Гет също ти е писал по въпроса.
Това, че Енодий разказва как везиготите са победили българите, не означава, че те са немци. Междуособени войни за власт се водят столетия в Скития. Готите-гети подчиняват част от сродните скитски племена, след това хуните побеждавайки гетите, правят същото.
цитирай
73. iuliuscaesar - хаха водях че си допълни постинга. ...
10.09.2011 13:38
хаха водях че си допълни постинга.
така ми се отваря още работа, но простоиите на Ганчо явно нямат край.
Сега пуснах едно за простотиите му по повод Херодот, но явно не е достатъчно, тъй като от твоя постинг виждам, че Ганчо е преместил и масагетите в Тракия.

ма тоя човвек изобщо има ли представа какво пише???

И Кир бил минал в Тракия.

Ганьо, Ганьоооо
цитирай
74. get - - Юлко ... Цезарионче, няма ли най-после да се спреш в демагогията си !!?
10.09.2011 18:59
iuliuscaesar написа:
хаха водях че си допълни постинга.
така ми се отваря още работа, но простоиите на Ганчо явно нямат край.
Сега пуснах едно за простотиите му по повод Херодот, но явно не е достатъчно, тъй като от твоя постинг виждам, че Ганчо е преместил и масагетите в Тракия.

ма тоя човвек изобщо има ли представа какво пише???

И Кир бил минал в Тракия.

Ганьо, Ганьоооо


- Престане с казуистиката и софизмите, на които са те приучили още от студентската скамейка !!

- Знаем пристрастието и верноподаническото ти отношение към основната теза на школата "ЗЛАТАРСКИ" - БЪЛГАРИТЕ СА ТЮРКИ ... от което ТЕ СА ПРИШЪЛЦИ В ЗЕМИТЕ, КОИТО ОБИТАВАТ ??!!
- Та да те попитам приятелче - Кой ?? - ако съпоставим Златарски с/у Ценов, излиза прав в тази ... не само научна ... НО И МОРАЛНА БИТКА ??!!

- Защо ни занимавате с казуистика и схоластика ?? - ГОВОРЕТЕ ПО СЪЩНОСТНОТО !! - ОСНОВНОТО ! - ОПРЕДЕЛЯЩОТО !! ... по силата на което Ценов е в пъти по-прав от кумирът на "феодалните старчета" историци от БАН и техните клакъори в твое лице и други (те си знаят, кои са ?!) в блог бг. !!

от Гет ктист , боу"ил тавро-скитский
цитирай
75. iuliuscaesar - Ценов не може да издържи съпоставка ...
10.09.2011 20:53
Ценов не може да издържи съпоставка с никой историк, той просто е едно недоразумение.

неговата постановка е следната:

1.скити, траки, илири, македони, готи и хуни са българи, защото част от средновековните автори твърдят така и защото всичките тея племена са живяли на юг от Дунав, т.е. в Тракия.

От моите постинги се вижда, че Ганчо тотално е сбъркал географията. това което аз написах всеки грамотен човек може да го направи. Предплагам, че ти си направил сравнение на това което съм цитирал като критика. може да се цитира още много, но все ще е във вреда на Ганьо.

По този начин единият стълб на хипотезата на Ганьо е не неубедителен, а направо фантастика. Неговите трудове не издържат никаква критика.


Да ти кажа честно не мога да разбера за какво му е на Ганьо да натика всичките племена в Тракия. Това просто не му е нужно и само го прави за смях.
От прочетенето от него останах с впечатление, че го е направил защото златарски и другите твърдяли, че щом българите са при Азовско море и на север от Кавказ, значи са тюрки.
ако това е вярно значи че Ганьо работи с предпоставени тези, т.е. наумил си е че българите са траки и едва тогова е започнал да натъкмява нещата. Такъв подход винаги води до неуспех.

С каквато и мисла да го е направил, лайното което е изсрал смърди още. този фантазьор представи си има наглоста да иска простотиите му да се учат в училеще и унивесритетите.

Я ми кажи как един асистент или професор ще застане пред аудиторията и ще им каже: колеги походът на Дарий се е провел в Македония, или пък езерото Меотида е златният рог, или известният римски поет Овидий е живял при Струма.
И това при положение, че всички извори показват че това са абсолютни глупости.
еми няма да стане.
цитирай
76. get - - Позволи ми някои допълнения и уточнения по въпроса merlin68 !!
10.09.2011 20:56
merlin68 написа:
...
Това, че Енодий разказва как везиготите са победили българите, не означава, че те са немци. Междуособени войни за власт се водят столетия в Скития. Готите-гети подчиняват част от сродните скитски племена, след това хуните побеждавайки гетите, правят същото.

- За да си съставим ясна представа по въпроса най-напред да погледнем картата, която е сравнително близка до действтелното разпространение на "Сънтана де Муреш - Черняхов" култура ?! - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/ba/Origins_200_AD.png
- Второ - това не е само нещо, като механичен сбор от бежанци, от римската агресия ! При тях имаме висока степен на консолидация и организираност ! - Това мога да потвърдя и чрез изключително добре развитата фортификационна система (по фронта и в дълбочина) !! - Какво имам предвид ? - най-старото съоръжение е т,наречинеят и приписвано на него строителство, "Траянов вал", като забележете фронта му е обърнат не на север а юг, юго-запад !! След него имаме още три подобни съответно построени последователно(хронолгично), като най-младият е този намиращ се под съвременен гр. Киев !!

- Друг важен и неоснователно пренебрегван автор Ю. Венелин, който в етнографските си проучвания разполага на север-изток същото до Одеса и Крим !! ... за които един блогър се опитва (твърде неуспешно) да изведе историческите им корени ! :((

- Като обобщение правя извода - Бежанците от балканите стигат в миграцията си до Азовско море, на север до Киев, на запад гр.Харков. То отива при близкородствено нему население. Това население си живее там от време оно ... та до времето на големите депортации по време на Гладомора а после непосредствено след Втората световна война ЗАЩОТО СПОРЕД ТОГАВАШНИТЕ УПРАВНИЦИ НА РУСИЯ ТЕ ПРИНАДЛЕЖАТ КЪМ СЪЩИТЕ, КОИТО СА СЪЮЗНИЦИ НА ФАШИСТИТЕ !! :))
- Има още много, но спирам !!

от Гет ктист , боу"ил тавро-скитский
цитирай
77. iuliuscaesar - кво бягство от римляните бе човек. ...
11.09.2011 00:40
кво бягство от римляните бе човек. няма такава инвормация.
никой не е бягал от римляните. ти изобщо наясно ли си с процесите при завоюването на Тракия от Рим???

я вземи си изясни какво е направил МАрк лициний крас в 29-27г. после си изясни кога мизия е станала римска провинция и каква територия е имала. послед вож кога е анексирана тракия и по какъв повод.

бягство на големи маси хора - поредната глупост в тоя блог.
цитирай
78. get - - Цезарионе, искаш ли да цитирам теб самият ... ??
11.09.2011 08:01
iuliuscaesar написа:
кво бягство от римляните бе човек. няма такава инвормация.
никой не е бягал от римляните. ти изобщо наясно ли си с процесите при завоюването на Тракия от Рим???

я вземи си изясни какво е направил МАрк лициний крас в 29-27г. после си изясни кога мизия е станала римска провинция и каква територия е имала. послед вож кога е анексирана тракия и по какъв повод.

бягство на големи маси хора - поредната глупост в тоя блог.


... и твои изказвания, как римляните са размазали завареното население тук на балканите ?
- Да допълвам ли, как се са отнасяли със тези които са вдигнали ръка срещу тях ... по памет "за отрязаните ръце на непокорните !!" за назидание на останалите, които си биха помислили да се противопоставят на "цивилизационният им поход" !!
- Масовото изпращане на младежи от подчинените племена, като роби на голерите ?!!
- Това сме го коментирали ! С това ти бе съгласен - Сега по причина, че това не ти отърва ... "забравяш" да си го спомниш ли ?!!
- Ако продължаваш да лъжеш, като ЗЛАТАРИСТ - Почвам да те опровергавам с цитати от така любимите ти "източници" !!

от Гет, боу"ил тавро-скитский
цитирай
79. germantiger - ...
11.09.2011 09:49
Нямам нищо против истината за траките. Тя е задължителна, необходима, дай Боже славна и българска да е! Тя обаче се ползва от "вас"-автохтонистите, за да се надуете връз или отгоре света.

Подвързачове писал:
БЪЛГАРИНА Е МУХА СЪС САМОЧУВСТВИЕ НА АЕРОПЛАН!

Камъните на Перперикон не са дворците на Виена!
Булгар-Рено не е Мерцедес, нито БМВ, Ауди въобще!
Реактивния двигател, ядрения синтез и разпад не са тракийски!
Ренесанса, философията, музиката, автомобила, телевизора, gsm-а дори, не са!

Примерно:
Данте
Шекспир
Байрън
Шели
Верлен
Мороа
Юго
Гьоте
Шиллер
Сервантес
Пушкин
Лермонтов
Достоевски
Л. Толстой (не А.Т.)
Микеланджело
да Винчи
Караваджо
Рубенс
Рембранд
Моне
Мане
Ван Гог
Хендел
Бах
Беетовен
Вагнер
Григ
Чайковски
Хегел
Кант
Шеллинг
Нитцше
Александър
Ханибал
Цезар
Кортес
Писсаро
Кук
Густав Адолф
Карл 12
Фридрих Велики
Наполеон 1
Нелсън
Бисмарк
... това не са траки - това е света и никой не е по-голям от него!

ИМА ЕДИН БЪЛГАРСКИ ТИТАН - ЛЕВСКИ - СВЕТОВЕН!
АЗБУКА ОТ ТУК ДО МОНГОЛИЯ - КИРИЛИЦАТА!
ПОКЛОН!

P.S.
Чудесно е да се разкрие истината за траките преди елините, трябва!
Тази истина, обаче не "ви" качва на покрива на света!
Днешния свят е достижение и градеж на други...

От германа в четата на Бенковски (един германец имало е там и май двама италианци ако добре помня)
цитирай
80. iuliuscaesar - гете това дет съм го казал е факт, но ...
11.09.2011 10:47
гете това дет съм го казал е факт, но не случайно ти написах това вчера.

Зверствата са на Марк Крас. има наистина хора с рязани ръце, тези които се криели в пещери са удавени с пушък и т.нат.

Крас обаче е повикан от съюзни тракийски плеемна. той изтребва едни и дава територията им на други. При това кланетата се извършват в Северна българия.

тези негови действия са от 29/8г. След тях Рим не покорява цяла мизия а само една ивица покрай дунав. Както се вижда и от Овидий който живее там. Сарматите всяка година минават делтата и няма кой да ги спре и млатят яко цялото население независимо от неговия произход. ти как си ги мислиш тея работи - изселват се 100 000 души и отуват при сарматите. ми нали там веднага стават роби и животтъ им става в пъти по-тежък, отколкото ако са под римкса власт. Да не говорим, че както казах няма сведения и че половината траки са съюзници на римляните.
освен това имаме сведения за преселване на траки от север на юг от дунав. според страбон по времето на Елий Кат, който е управител там се преселват 50 000 гети, които явно заемат местата на избитите.

хубаво е че ти се занимава с история, но ти липсват знания което води до комични хипотези. за това не бъди толкова категоричен а просто питай, не е срамно.

Провинция Мизия е образувана 14г.сл.хр. и с нея траките затворени навсякъде от римляни. тяхното царство е обширно, но е клиентско ако знаеш за какво става въпрос. в него има доста бунтове, които са потушавани с римски войски, но траките си седят там. те просто няма как да избягат щото както казах римската република е навсякъде.

Тракийското царство е анексирано от Клавдий в 45г. и пак никой никога и никъде не е бягал. това са фактите.

видях че си писал за валове и за културно население което дошло от юг.
както видяхме второто е голо твърдение. за първото кво да кажа - кога траките са строяли валове??? та тяхната военна организация е под всякаква критика ти а валове ми говориш:)
цитирай
81. merlin68 - iuliuscaesar,
11.09.2011 11:11
данни за тракийски преселения има, би трябвало да знаеш, след като си историк:) Освен твърденията на римляни, че скитите (в това число и сарматите), са вземали роби, някакви данни за това има ли? До колкото ми е известно при скитите, както и при траките, робство не е съществувало. Абсурдно също е да се твърди, че скитите нападайки провинция Тракия, са плячкосвали наред и са избивали местното население, това са вършели с римското градско население. Нали се сещаш, че ако тея скити бяха толкова зли, нямаше жителите от Тракия да избягат при тях в "робство":))) По-късно наречените славяни, скитски племена продължават набезите си в империята. Известно ли ти е историко, че взетите в плен римски поданици не са поробвани, определян им срок и са разпределяни като слуги сред местните. След изтичане на срока им е давано право на избор, дали да останат като равни, или да си ходят. Не може да става дума за това, че "скити" и "славяни", са избили братовчедите си "траки".
цитирай
82. get - - Много странен подход имаш при "осветляването" на историческите факти Цезарионе ??!
11.09.2011 12:08
iuliuscaesar написа:
гете това дет съм го казал е факт, но не случайно ти написах това вчера.

Зверствата са на Марк Крас. има наистина хора с рязани ръце, тези които се криели в пещери са удавени с пушък и т.нат.

Крас обаче е повикан от съюзни тракийски плеемна. той изтребва едни и дава територията им на други. При това кланетата се извършват в Северна българия.

тези негови действия са от 29/8г. След тях Рим не покорява цяла мизия а само една ивица покрай дунав.
...

- ЕТО МОЯТА ВЕРСИЯ !!
Малко относно моралният облик на бащата, на твоят „герой” Марк Крас !!? :(((
Сула въвежда така наречените ПРОСКРИПЦИИ с/у политическите си врагове !
Те гарантират, че оцелелите му привърженици ще си възстановят богатствата от отнетите такива от богатите привърженици на Гай Марий и Луций Цина. Проскрипции означава, че политическите му врагове губят богатствата и живота си; като на техните роднини от женски пол (по-специално вдовици и овдовели дъщери), се забранява да се омъжват отново; и в някой случаи означава, че тяхната надежда за възстановяване на семейното богатство и политическо влияние са унищожени. Казват че Крас натрупва част от парите си от проскрипциите, а именно от проскрипциите наложени на човек, който не е бил в списъка за отнеманията, но е добавен впоследствие от Крас, който се възползва от ситуацията за да отнеме богатствата на този човек.
Останалото богатство на Крас е придобито по „традиционен”(!?) за римляните начин: чрез търговия с роби, от сребърни мини, с „РАЗУМНО” закупуване на земя и къщи — особено тези на гражданите засегнати от проскипциите. Най-известно е придобиването на изгорели къщи: когато Крас получи сведение, че има горяща къща той пристига и закупува обречения имот заедно с обграждащите го сгради за скромна сума. След това “армията” му от 500 клиенти гасят огъня, преди да е нанесъл големи щети. Клиентите на Крас използвали римския метод за борба с пожарите — събаря се горящата сграда за да се попречи на разпространението на огъня ? :))
В творбите на Дион Касий (глави 23-27 от книга 51) и “Епитом” на Публий Аний Флор (глави 26-27 от книга 2), се дават описания на „хуманните” и „демократични” методи на нашият „ГЕРОЙ” римският пълководец, който през 29–27 г. пр. Хр. провежда мащабна военна кампания в днешните български земи.
Ръцете на пленените тракийски воини се отсичат. Пленените тракийски вождове обаче се подкупват с дарове и се освобождават. Тази тактика бързо дава резултат. Сердите и медите са покорени, сломена е съпротивата на трибалите и Крас се насочва на изток срещу гетите. Задачата му е облекчена от постоянните вражди между гетските вождове(ПРЕДИЗВИКАНИ ПО ГОРЕСПОМЕНАТИЯТ НАЧИН ?!). Пратеници на Крас сключват договор с Ролес, владетел на земите около Дуросторум . С негова помощ последователно са победени гетските царе Дапикс и Зиракс. Гръцките полиси по Северното Черноморие, доброволно признават римската власт.
Да говорим ли за Траян (53-117)– при който хиляди дакийци са предпочели смъртта пред позорното робство ??!

- ЗАВЪРШВАМ !! Нека да оставим на читателя да отсъди - Кой от нас е правият ?!

от Гет боу"ил тауро-скитский
цитирай
83. iuliuscaesar - мерилин и като гета от липса на зн...
11.09.2011 12:24
мерилин и като гета от липса на значния изпадаш в кофти ситуация.

Кажи ми за един превзет римски град в тракия от сарматите. дай някакво сведение.
град не се превзема лесно да знаеш. Особено ако нямаш познание по обсадно изкуство и търпение.
избивани са селяните които работят по полето и им е взимана реколтата.

прочети детайно овидий наприме, който е поет но в писмата си до своите приятели много добре е описал как непрекъснато има стража по стените която да предупреждава населениет на томи за идването на сарматите. и как веднага това население се организира и как събира стрелите и т.нат.

няма превземане на градове. и ти като спаро почна с измислиците че били избивани римляните по градовете. пак казвам липсват ви знания. Готите например са същите като сарматите - те не успяват да превземат нито един сериозен град. дори след прословутата битка при одрин не успяват да превземат града.


не знам как си представяш че огромни маси народ ще се излеят някъде си и ще бъдат приети. в античността такова нещо няма. за да минеш през територията на съседа си трябва да му смачкаш главата.
цитирай
84. iuliuscaesar - ми гете хубаво е че си се информирал ...
11.09.2011 12:30
ми гете хубаво е че си се информирал но както винаги ти липсват знания, които аз услужливо ще поправя.

Този крас който покорява тракия, или част от нея, не е онзи Крас. От уголеменото нашия ГЕРОЙ оставам с впечатлението че отъждествяваш двамата - пъвро говориш как забогатял и после как избил траките.

не става така мой човек. трябва четене и въпроси.

марк лициний крас е убит в битката при каре от партите. неговият внук макр лицинин крас покорява траките:) така че лиричното ти отклонение беше абсолютно безмислено и явно читателя ще отсъди в моя ползва.

като ти казвам че трябва четене не се майтапя. питай ще те осветлявам, че ставаш за майтап.

след като първата половина от коментара ти е безмилсена кво излиза???

за втората - от това което си цитрал не виждам никакво бягство на север:) виждам единствено договори и подчиняване.
цитирай
85. get - - Аз поне според твоето определение съм "тъпа фуражка" ! - но ... Я отново си свери знанията "умний историко" ?!!
11.09.2011 12:55
iuliuscaesar написа:
ми гете хубаво е че си се информирал но както винаги ти липсват знания, които аз услужливо ще поправя.

Този крас който покорява тракия, или част от нея, не е онзи Крас. От уголеменото нашия ГЕРОЙ оставам с впечатлението че отъждествяваш двамата - пъвро говориш как забогатял и после как избил траките.

не става така мой човек. трябва четене и въпроси.

марк лициний крас е убит в битката при каре от партите. неговият внук макр лицинин крас покорява траките:) така че лиричното ти отклонение беше абсолютно безмислено и явно читателя ще отсъди в моя ползва.

като ти казвам че трябва четене не се майтапя. питай ще те осветлявам, че ставаш за майтап.

след като първата половина от коментара ти е безмилсена кво излиза???

за втората - от това което си цитрал не виждам никакво бягство на север:) виждам единствено договори и подчиняване.

Марк Лициний Крас произходжа от древния плебейски род на Лициниите. Той е третия и най-млад син на Публий Лициний Крас Дивес, консул през 97 пр.н.е. и цензор през 89 пр.н.е..
Марк Лициний Крас (младши) (на латински: Mapcus Licinius Crassus; * 60 пр.н.е.) е римски пълководец, който през 29–27 г. пр. Хр. провежда мащабна военна кампания в днешните български земи.

НЕ ОТЪЖДЕСТВЯВАМ ДВАМАТА - Ма къде у един историк-златарист толкова ум ? Първият Крас загинал в битката при Кара е баща на "твоят ГЕРОЙ" - римски генерал и кръволок ПОДЧИНИЛ БАЛКАНИТЕ !!
- Примера бе даден не само да обрисувам моралният облик на "Крас-баща" а и да осветля живота и морала в Римската държава през този период - За който ти ми пееш венцехваления !!
- От което - сам си направи извода - Дали местното население НЯМА ОСНОВАТЕЛНИ ПРИЧИНИ ДА БЯГА ПРЕД ВОЙСКИТЕ НА РИМСКИТЕ ЦИВИЛИЗАТОРИ !! - За които, ти като вземеш да говориш направо "Мед ти капе от устата" !
- Защо и кой е възпитал у теб, това прехласване по гърци и римляни и неглижиране на всичко останало, което не е тяхно - А цезарионче ?!

от Гет боу"ил тауро-скитский
цитирай
86. iuliuscaesar - значи така както си го написал из...
11.09.2011 20:58
значи така както си го написал излиза че ги мсяташ за един и същ човек.

НО ПАК СИ ГРЕШКА. Триумвирът Крас, който е убит при Каре не е БАЩА на Крас покорителя на тракия.
Той му е дядо:)
баща му е публий крас, който е легат при Цезар в Галия и също е убит при Каре.

Сега поне си го казал ясно и няма как да се измъкнеш:)

четене му е майката. ама тея основи се наливат в гимназията и после в университета. закъснял си с тридесетина години.
цитирай
87. germantiger - ;)
11.09.2011 22:58
Покрай пропуските за германска история, забелязах, че поне фамилия Крас не са му ясни на get "ич", клавдиите ке ги почнем или смелезите императори да продължим?!

Ех, за похода на Крас-"дедо"в Партия колко мога да пиша...
цитирай
88. get - - Здрави да сте !
12.09.2011 00:16
- Дори да съм неточен, кой на кого е баща - не това бе същественото !!

- Но щом приемате, че цинизма е аргумент в спора ... има ли смисъл от повече коментари ?!

- Позициите ни, както и целите ни са диаметрални и поради това могат да се излеят под форма на враждебност - това не ми е за цел !!

- Живота има закони по силата на които, рано или късно всичко си идва по местата !

от Гет тавро-скитский
цитирай
89. iuliuscaesar - ми не гете, това показва на какво ...
12.09.2011 00:32
ми не гете, това показва на какво ниво са ти знанията.

той твоят гуру сигурно е викал така. кво толкова че преместих Аралско море и го направих един гьол покрай босфора, или пък кавказ, че той няма 6000метра що да не го преместя???
ами дон??? таква голям река не е логично да е в украйня, нали така.
иначе ми вярвайте. това са просто малки грешчици...
цитирай
90. iuliuscaesar - да гете идва си поместата. като п...
12.09.2011 00:33
да гете идва си поместата.
като почетеш повече нещата ще си дойдат на мястото.
ще се успокоис и даже ще се смееш на глупостите които си писал сега.
цитирай
91. get - - - Аз ще ги прочета и по-бързо ще вляза "в час" за разлика от вас !! :))
12.09.2011 01:02
iuliuscaesar написа:
да гете идва си поместата.
като почетеш повече нещата ще си дойдат на мястото.
ще се успокоис и даже ще се смееш на глупостите които си писал сега.


- Причината е, че докато си почистите главите от тенденциозните внушения-лъжи, на златаревци и компания това ще ви отнеме значително повече време ... а за някои задачата ще е непосилна !! :(((

- Не го осуквай и не излизай от същностнсто, което ти обяснявах - Съществуващи предпоставки за миграция на балканско население зад Дунава !!

от Гет тавро-скитский

цитирай
92. marknatan - Я гледай как според психопата гет, ...
12.09.2011 04:34
Я гледай как според психопата гет,дедо Ганчо бил прав,но не и за
“българско отечество в Илирия” цитирано по дедо Ганчо.
(Vulgarorum patriam quae in Illyrico constituta est)
Ама Ганчо Ценов не се досетил че Вулгарите не били Българите,

защото психопата боцман ,който заяви,че щел да си храни кучето с мароканчета, досущ оня психопат в коментара си за шуменската трагедия написал,че детето било циганче ,е доказал на гетския психопат,щото не пише за дъщеря му,че Вулгари не било Българи . Повече от двадесет пати.
Как па затова Ценов не бил прав ,а за другото право думал.

"Vulgarorum natio addit et sibi jure patestatis omnia vindicat",ква нация ,кви Българи,като българите са граничари. и боцман е доказал,че Vulgarorum не било Българи

на колко места и гетския лизач и да дебилния са изразили уважението си към психопата за тпова прозрени и доказ,че вулгарите на дедо ганчо не били българите,на психото,които той доказал,че били граничари

дедо ганчо пише (Quia Vulgares, qui jure gentili sibi partiam subjigantes, eam per tot annos retinent.)

психопата доказал,че ганчо не бил прав защото Вулгари не било Българи

ама за кавказ и аралско море бил прав Ценов


Ами защото. психопата боцман,дето щел да си храни кучето с мароканчета,го бил доказал повече от двадесет пъти.
Вулгариите у Ганчо Ценов не били Българите

Българите били престижното "бул гари",гардове на долини.Или бургариите,стражари.

Записаната Vulgarorum natio срам не срам ,че е Нация, са тези народи,етноси,племена ,които са завоювали земята си "Quia Vulgares, qui jure gentili sibi partiam subjigantes, eam per tot annos retinent"

Да ама не психопатите доказали,че нация не било нация в съвременното му значение и вулгарите на дедо ганчо не били българи,защото той не се сетил,че бургариите на психопата боцко и гетския му съмишленик,защото българите били бургариите създадени от централната власт стражари.

защо в българия се уважават психопатите ?
цитирай
93. iuliuscaesar - гете мойто момче, говорм зая извори ...
12.09.2011 09:31
гете мойто момче, говорм зая извори а не за предпостави.
че то по твоята логика предпоставки за изселване на траки има и при похода на дарий и при боя от филип и александър и при келтската инвазия в тракия.

имаш фундаментална липса на историчско мислене, ако преселенията става така...
цитирай
94. marknatan - Няма две мнения, че определени ...
12.09.2011 10:43

Няма две мнения,че определени колективи нямат елементарни познания по история,по българска история, до преди два месеца с не знаеха за козмас иникоплевтос и християнските му църкви на Българи (не на тракийци ) от 4-5 век и в добавка твърдят и до днес , че Лъв Дякон бил измислен от фанариотите в 16 век и не бил писал за българи,а за мизийци .(които понеже били рода на тракийците,пък били тракийци,а не мизийци !?)
Но дори в темата за Ганчо Ценов същите представители,забравят кво цитира Ценов ,за некои си Vulgarorum natio (Vulgarorum natio addit et sibi jure patestatis omnia vindicat) ,и се надпреварват за съавторство на Отворената РТ и на повече места в нета са написали по почина на плагиатора боцман,че вулгари не било булгари,че нация не било нация в съвременния смисъл,значи с нация се били обозначавали,кво,ромските стражарски структури по лимеса !
Защото в "ТЕЗАТА" за която дори и Ценов не бил се сетил ,било доказано,че Българите били Граничари,а Вулгарите не били Българите.
Което е възможно,защото Г Ценов греши,като цитира и превежда за некои си Vulgarorum natio ,
но бил прав за Кавказ и Босфора.
Тея некои си Vulgarorum natio не били Българите,защото с natio се обозначавали едва ли не ромски военни структури,а гурците пък нямали В и затова Vulgarorum не били Българите.

За какво изобщо се коментира Ценов,при условие ,че те са оплюли називаните от него Българи,че не били българи !
така им бил доказал боцман и те разбрали МИСЛАТА МУ
цитирай
95. balkanec - Натан
12.09.2011 11:26
Да, Боцмана си има своя версия - че българите отначало не били етнос, а вид войска в Римската империя.
Не я споделям.
Но затова пък за много други неща е прав.
цитирай
96. marknatan - боцман е профан плагиатор, който ...
12.09.2011 12:31
боцман е профан плагиатор ,който преписва филоложката хипотеза на керамопулос ,като подменя каквато ида е фактология със собствени дилетански обяснения,нямащи нищо общо не само с история,но и с човешка логика

няма нещо за което да е писал и да "прав" освен ако не дойде да доказва,че той бил "седнал"
мисля,че ти бе споменал,някъде,при цар хул май ,че как боцко бил писал нещо си за борис ,че не съществувал.
отново имитиране на идея на ганчо ценов ,без обаче да има и капка знания

смешни писания за "'разчитане" на плочите от богорида,които отляво на дясно се четели на български
и на него му е предложено и той си опита късмета,ако искаш пробвай-покажи нещо използвано от него в ромската "теза" което да отговаря на действителна фактология,с което бил доказал,квото си искал да докаже

ето ти я "човешката " логика на боцман и как доказл,тезата на керамопулос

"бъл-гар-и(българци) : Стражи на върховете,хълмовете или стражи на проходите и клисурите(клисурци).
гър-и (гър-ци): Само стражи.
ун-гар-ци(Hun-gar-y): Стражи хуни ( за името “хуни” вж. доктор Г. Ценов)
хър-ват-и(гър-ват(бат)-и): Стражи роднини или по-старши стражи.
Основното е че са били “гъри”(гари) и след това може би всеки се е нарекъл по своему:
Планинските стражи са станали българи,
тези от Пелопонес гърци,
хуните –хунгари и т.н.
И когато служебното име е започнало да се предава "

на това "своя версия" ли му думаш ?
или си разбрал идеята му



Та ако започнеш да предполагаш,че 7 по 9 е 65,67,62 или 63 ,това е налучкване
Но ако започнеш,както е при профна боцман да "твърдиш" ,че ако към числото две добавиш подлога и раздели с три молекули сребро яе получиш лютеница,защото люто така звучи и на български си е профанщина.
След,като за "'фактология" запишеш,че римлпните нямали градове и давш некви звукови съчетания с Царевец или с провиквания от четворка белот .ДОКАЖЕШ„
" По народност може да си бил всякакъв, но на римска служба ставаш граничар(булгар) и толкоз.Както и сега(т.е. както беше доскоро)-Влизаш в казармата и ставаш войник или матрос. Няма цигани, няма арменци, няма българи. Само матроси и войници.",

независимо дали ти разбират ИДЕЯТА И ДОКАЗА„ и за какво откритие го имат възприелите подобно становище за доказ,това е признак на увреденост,на мозъчна увреденост,не само на липса на знания и простащина .неразличаване на действителност,защото и историческата действителноист,макар и минала си е действителсност,и смесването и с куп несравняеми неща,като филологически анализи на изречения и жалки хуморески е признак на нездрав разум.

Ако на психопата боцко се дават исторически сведения той отвръща с каламбури и филоложки анализи на несъществуващи понятия ?
Ако му се цитира собствената филоложка глупост,че бъл гарци било от долина бул и гърци охрана ,цялата идиотска дружина започва да доказва и дава "исторически" докази,как не му била разбрана ИДЕЯТА,той бил имал предвид,че българите биле не етнос, а "историческото" служебно понятие "стражари".Това дето и ти изтъкваш.

Да ама това е ТЕЗАТА на Керамопулос,а не на имитатора и профанизатор.Той поне правилно филоложки я извежда от бург бургарии ,не тъпоумничи бъл гарци от бул долина и гарди охраб=на ,и пак стражари като на гръка.

Какво повече е добавил освен смешен доказ на "теоремата" на керамопулос.


И със всички сили тъпитъе криминал сега се опитват да докажат,че трпбва да е доказано от психопата боцман,не зависимо какво е то,дали бургарии стражари,дали боили,дали бъл гърци,клисурци.

каквото и да доказват си е доказ на глупостта на керамопулос със стеснено фунийно виждане в което са влезлли в незъщетвуващи фонетични каламбури и чалгаджийсване доказват докази.

Какво ще си доказваме,какво е казал керамопулос,или ще си приписваме,че това било на боцко неразбраната ИДЕЯ изразена половин век след гръка и защитавана със каламбури нямащи връзка с историята.

та на колко места боцко е написал за да си повтаря глупостите по керамопулос,че с нация,ген.етнос,генос не се било обозначавало нация ген етнос ,както е и тук със съобщението на Ценов,само за да може да си твърди и повтаря на нов глас ,казаното вече от керамопулос,че българите са не етнос ,а стражари.

ами десетки са тези съобщения,в които българите са наречени етнос,нация.

кога плагиатора боцман ги е чел,като той дори използва ценов за доказите с които е продънил,нета за двата епира тесалия и т.н. от ценов,а същевременно твърди как вулгарите не били българите.
Пълен идиот,използва ценов,който пише за вулгаротум нацията,кояпто е заела тази Илирия,той безмозъчен тип отрича това,акто обаче го използва и за доказ,как българите били заели Илирия.
тези Вулгари,които не били Българите според него. болен мозък.
цитирай
97. germantiger - ...
12.09.2011 14:26
Get, будалках се... нямал съм намерение да те засягам и ако си го почуивствал така - без ирония - съжалявам.

Също ще кажа на уважавания от мен Цезар - предлагам да не наричаш/наричаме Спароток - гуру на get, защото акио не ме лъже паметта, поне мен, get никога не ме е зовал че съм от "кръга Глишев" или гуруто ми Глишев или Цезар итн. Това понякога рядко го е правил Мерлин, но най-вече дзверчето и сол-ташака.

Има еин файтон хора, които обичат да ни определят в нечий кръг или с някакви ментори (каквито аз в БГ няма), та предлагам и ние да не наричаме тях по техния начин или "подход" - поне тези, които ни уважават и не ни определят "към еди-кой" си!

P.S.
Marknatan - Марко-магаренце, пак ли речеломиш, пак ли словоблудстваш?!

Улучил си ти църквата, обаче иконата си сбъркал ;)
цитирай
98. iuliuscaesar - ако спре и той да се заяжда, няма п...
12.09.2011 17:08
ако спре и той да се заяжда, няма проблем
цитирай
99. merlin68 - Юлко,
12.09.2011 18:20
кога ще ни покажеш как нещата си идват на мястото, чакам отговори на важни въпроси, давай подреди ги:)))
Първо, да ни кажеш, как стана така, че в българите, тюркски гени липсват. Дай пояснение моля на твърдението си, че тюрките създали България, не били тюрки по гени, та по какво са били тюрки? Очевидно и по език не са били тюрки, защото и тюркски думи в българския липсват. Как става така, че тези многобройни аспарухови тюрки, които победиха ромеите и покориха славяните, загубиха езика и културата си в "славянското море".
По отношение на това, кой на кого е гуру. Като гледам Юлко как се засили по почина на Летописец да критикуваш д-р Ценов, то отговорът за мен е налице:))) Казваш, че не го познаваш, но как да си обясним постовете ти на същата тематика последвали неговия? И пак ще те питам, защо се занимаваш с д-р Ценов, той е мъртъв, няма да ти отговори, защо не се занимаваш с живите. Я виж гурото ти какви ги пише, чел ли си го? Чел си ами, ама си мълчиш:)))
цитирай
100. get - - Да съм те наричал с обидни епитети ? - Заяждане означава неоснователни обвинения и подобни !!
12.09.2011 18:28
iuliuscaesar написа:
ако спре и той да се заяжда, няма проблем


- Спомни си - Как започна познанството ни ! - Не ти ли обяснихя че ОБЕКТИВНИЯТ ИЗСЛЕДОВАТЕЛ СЛЕДВА ДА Е ПОЗИТИВИСТ !!- Не казах ли, че в достатъчна степен съм се заблуждавал сам свбв си, когато съм приемал наготово чужди мнения без критично осмисляне !!
- Но ти, не та не (!) щом дадено нещо е казано от професор ... това е истината ... на теб просто ти е страшнп да помислиш нещо друго напреки освен "доказаното" от "свщенните крави" в българската историческа "мисъл" !!
- Относно - Какво ти обяснявам ... вероятно ще разбереш, ако прочетеш, какво съм написал в последният си пост до Спараток по Темата му за гладиаторските "борби" ?!

- Надявам се правилно да б ъда разбран - иначе е безкрайна досада ... ще извиняваш !! :(((

от Гет тавро-скитский

П.П. Предубедеността не води до нищо добро - Нагледният пример се появи ... предвид ... написаните коментари от Марко ... в които той ме набеждава в "грехове" за които нямам и представа ?? :)) - Не му се сърдя :)) - толкова може !!
цитирай
101. iuliuscaesar - ми не мисля че съм предубеден, мн...
12.09.2011 19:36
ми не мисля че съм предубеден, мнението си го изграждам четейки изворите. ето типичен пример с Ганчо ценов. човекът е направил чудовишни грешки и аз го критикувам.

още си спомням ти Гете когато се подписваше като Водесос колко скромен беше и как беше приятно да се дискутира с теб. сега си се превърнал в един обикновен досаден и многзнаещ автохонист. самия факт че не признаваш очевидните грешки на ценов е показателен в това отношение.
цитирай
102. get - - Добре да приемем, че вината е в мен !!
12.09.2011 21:16
- Но какво целиш с дискредитирането на Ценов ?!
- Ценов се явява АНТАГОНИСТА НА ЗЛАТАРСКИ !!
iuliuscaesar написа:
ми не мисля че съм предубеден, мнението си го изграждам четейки изворите. ето типичен пример с Ганчо ценов. човекът е направил чудовишни грешки и аз го критикувам.

още си спомням ти Гете когато се подписваше като Водесос колко скромен беше и как беше приятно да се дискутира с теб. сега си се превърнал в един обикновен досаден и многзнаещ автохонист. самия факт че не признаваш очевидните грешки на ценов е показателен в това отношение.

- След като коментираш книгите му предполагам си прочел и биографията на Ценов ?? - От там предполагам, ще ми отговориш - Ако си съгласен, че той се явява антагонист на Златарски по каква приичина става това ? ... по причина на щестлавие, неудовлетворени амбиции поради това, че не заел катедрата ИФ ... или поради нещо друго ?!
- Защо "адълбах" в тази част от борбата м/у двамата, ... по простата причина, че притоборството между тях двамата е на съвсем друга основа и тя се нарича МОРАЛ !! ... не само наука(в частност История) ! - Това предполагам можеш и сам да разбереш ?
- В момента нашата наука и общество не страда ли от същите недъзи, че дори и в степени повече - отговора мисля че е позитивен ... за съжаление !!
- Така че, ако си почтен - Бъди обективен, не само, като учен тълкуващ източници - но постави всички свои тълкувания и на този фундамент - Кой от двамата ... Златарски - Ценов е по-стойностният историк !!
- Ако го направиш това - Ще кажа, Да ! ... "цезарят" (прощавай не ти знам името, поради това така те зова ?) ... Та ще кажа - Цезарят е капацитет ... потенциала му е действително като на БЪЛГАРСКИ УЧЕН - Защото !!! ... за мен "Истий Болгарин, не завидуе, не денгубуе, не блудуе, верата си за печена кокошка не разменуе. Болгарин е производан от Бог !" !

от боу"ил Гет, Кан тауро-скитский !!
цитирай
103. germantiger - ...
13.09.2011 12:29
Мерлин, не е въпроса кой на къде се е засилил, щото "вие" славяните се бяхте засилили над 40 години, но се изсилихте ;)

Ганчо Ценов примерно аз си го "разчеквам" почти година и то при Спароток още преди да имам блог тук, но с госткоментари при Спароток! На моите аргументи - от несъгласните - немощ.

Отново да спомена очевадното, а именно - трите постинга на Цезаря ясно и КОНКРЕТНО показаха невежество на Ганчо Ценов. На всичкото отгоре излезе от коментар на анонимния българин, че Ценов бил храненик на жена си, с нейни пари издавал "трудовете" си, тва женските пари са змийски пари казваше баща ми - Бог да го прости! Ганчо обаче храненик ;)
цитирай
104. merlin68 - Тигър,
13.09.2011 17:52
не е хубаво да наричаш невежи, знаещите повече от самият теб. Д-р Ценов, определено не е невеж, особено по отношение на теб и мен, той чудесно знае къде е Кавказ и за това как са тълкувани названията на реки и местности от колегите му. Д-р Ценов, дава нов прочит на изворите, дали е прав, или не е, това е въпрос на научна дискусия, дори и оборен по темата, той в никакъв случай не може да бъде определен като невежа.
За невежа може да бъде определен един друг "историк", който тук поде кампанията за бай Ганьо, без преди това да се погледне в огледалото. Когато говориш за невежество, погледни него, а не д-р Ценов.
цитирай
105. marknatan - Невежеството е точно това, че не...
13.09.2011 23:41
Невежеството е точно това,че невежи издигат в култ Г Ценов,без да озъзнават в невежеството си,че точно тоя ги е уничтажил.

Записаната от Ценов Vulgarorum natio срам не срам ,че е Нация, са тези народи,етноси,племена ,които са завоювали.покорили земята си "Quia Vulgares, qui jure gentili sibi partiam subjigantes, eam per tot annos retinent"


И тея Вулгари не паасвабаждавали ми пакарявали. И не Тракия ми Илирия.

И не тракийци дшли да си освобождават Тракия ми вулгари

Които психопата доказал,че не били българи

За невмемяемите спаратоци и ромските маймуняци,които се считат "наследници' и продължители на Ценов,но са доказали ,че "уважават" психопата боцман,който им доказал,че Нация,не било Нация,значи с нация се били обозначавали ромски воеени структури .Особено като е Подлог в Изреченито.

Вулгарите пак психопата боцко доказал,че не били българите.

Вместо тракийци асвабадили тракия, ценов цитира ,че Вулгари пакарили Илирия.

(а Илирия била Тракия по роднинкса Връзка-Александър Македонски Тракиец я пакарил,и затова била Тракия)

Но кръга глис шеф,колорадския бръмбар и цезаря спарят за кавказ със гетския лизач разбрал идеяата Му .

зачтото ногу уважават боцмана,който щел да си храни кавказките с мароканчета .
цитирай
106. get - - Какво искаш да докажеш с това постоянно повтаряне на този цитат Марко ? ...
14.09.2011 14:41
... агргатното , или качествено състояние на сивото ни вещество ?
marknatan написа:
Невежеството е точно това,че невежи издигат в култ Г Ценов,без да озъзнават в невежеството си,че точно тоя ги е уничтажил.

Записаната от Ценов Vulgarorum natio срам не срам ,че е Нация, са тези народи,етноси,племена ,които са завоювали.покорили земята си "Quia Vulgares, qui jure gentili sibi partiam subjigantes, eam per tot annos retinent"


И тея Вулгари не паасвабаждавали ми пакарявали. И не Тракия ми Илирия.

И не тракийци дшли да си освобождават Тракия ми вулгари

Които психопата доказал,че не били българи

За невмемяемите спаратоци и ромските маймуняци,които се считат "наследници' и продължители на Ценов,но са доказали ,че "уважават" психопата боцман,който им доказал,че Нация,не било Нация,значи с нация се били обозначавали ромски воеени структури .Особено като е Подлог в Изреченито.

Вулгарите пак психопата боцко доказал,че не били българите.

Вместо тракийци асвабадили тракия, ценов цитира ,че Вулгари пакарили Илирия.

(а Илирия била Тракия по роднинкса Връзка-Александър Македонски Тракиец я пакарил,и затова била Тракия)

Но кръга глис шеф,колорадския бръмбар и цезаря спарят за кавказ със гетския лизач разбрал идеяата Му .

зачтото ногу уважават боцмана,който щел да си храни кавказките с мароканчета .


- От кой век е цитираното изречение и в контекста на какво е цитирано ?

- Второ, нация, като понятие и като исторически процес се явява много по-късно от визираните(с даденото изречение) събития ! ... по-кореутното понятие е етнос, като при това не следва да му се предава ограничително тълкувание (?) както правиш !

от боу"ил Гет, Кан тауро-скитский !!
цитирай
107. анонимен - - Второ, нация, като понятие и като ...
15.09.2011 00:34
- Второ, нация, като понятие и като исторически процес се явява много по-късно от визираните(с даденото изречение) събития ! ... по-кореутното понятие е етнос, като при това не следва да му се предава ограничително тълкувание (?) както правиш ! ,значи както е доказал психопата боцман,когато по-рано е залепено за вулгарорум,то не означава нация ,защото нация, като понятие и като исторически процес се явява много по-късно от визираните(с даденото изречение) събития ,а с това неизветсно на науката по ранше панаятие,нация се означава принадлежност към римска военна структура,даже ганчо венов не се сетиол за това,което психопата боцман и уважаващия го гетски лизач,са доказали,че били ромски стражари,комити,а те си имали конкретно име,ромска гранична армия,с нация се обозначавали военни структури

май не сте психопати уважаващи психопата,който щял да си храни кучетата с мароканчета

цитирай
108. marknatan - Я гледай как според психопата гет, ...
15.09.2011 09:46
Я гледай как според психопата гет,дедо Ганчо бил прав !
,но не и за
“българско отечество в Илирия” цитирано по дедо Ганчо.
(Vulgarorum patriam quae in Illyrico constituta est)

Кога го бил казал ? Ами ,късно,след Сънчо,лизачо

Ама Ганчо Ценов не се досетил че Вулгарите не били Българите,

защото психопата боцман ,който заяви,че щел да си храни кучето с мароканчета, досущ оня психопат в коментара си за шуменската трагедия написал,че детето било циганче ,е доказал на гетския психопат,за което той го уважава,щото не пише за дъщеря му,че Вулгари не било Българи .

психопата боцко доказал,че Вулгари не било Българи,

НЕГОВИЯ ЛИЗАЧ ,дето много го уважава затова разбарл мисълта боцната ,че нация не било нация ми етнос,а с етнос е обозначавали ромските военни структури

май не си психопат а

Кво те бърка кво е нация,като ти си разбрал ,че психопата боцко е доказал, че

Вулгари не е Българи

нация не било нация ми било етнос

педерунгел

и с тва служебно понятие се обозначавали ромските военни структори
нещастник,за кво изобщо си навираш гагата ненормалнма извън блога на дебилния

та дори маймуната мерилин не си прави да ти отговаря за профанизациите на психопата боцко за славяните дето ги иозтърсди като уважаваш лизач при него

тъпанар
мерилина дето не мож го класифицира извън самоеден шимпанзок има повече мозък от тебе в кратуната си

и найш ли защо

защото не е психопат като тебе и боцнати с дебилната ви дружина от 16 маймуна

ненормален психопат ,тръгнал да пише за ценов,без да чете ценов .

ето ти го ценов,педерунгел,кога го бил писал и кво искал да каже и как не се сетил че Вулгари не било Българи

НАРОДНОСТТА НА СТАРИТЕ МАКЕДОНЦИ
д-р Ганчо Ценов


"Това, което нас ни интересува и за което разправяме тези работи, е, че съборът е наричал горните провинции
“българско отечество в Илирия”
(Vulgarorum patriam quae in Illyrico constituta est)
...а именно: Двата Епира, цяла Тесалия, Дардания и пр., като това българско отечество днес заради българите се нарича България (Cuins nunc patria ab his Bulgaris Bulgaria nuncupatur).
Това е важно да се изтъкне, защото в историята, която се учи в българските училища, се казва, че Борис едва бил стигнал до средата на Македония, а всички тук споменати провинции никога не са били български. С същото време съборът недвусмислено ги е отбелязал като български земи.
На събора гърците претендирали за духовно господство над илирийска България, защото преди българите да си я освободят, което става по времето на имп. Юстиниан, там е имало гръцки свещеници. Тези претенции римляните оборваха, като доказваха, че българите въз основа на правото на сродствеността (че са от един род) съединили своето отечество и са го държали през цялото време оттогава (6 в.) досега (9 в.).
(Quia Vulgares, qui jure gentili sibi partiam subjigantes, eam per tot annos retinent.)
Македония и другите споменати провинции са били, значи, населени от българи, които в 6 в. се съединили с другите българи. По-натам се казва, че апостолското седалище не е правило никакви постъпки за обратното им заемане, защото българският народ дойде и си ги освободи въз основа на правото на владение.
(Vulgarorum natio addit et sibi jure patestatis omnia vindicat)
Правото на владение на споменатите провинции се обуславя от правото на сродствеността, което ще рече, че всеки народ има право сам да се управлява. Един принцип, които едва в днешно време се появи в средна Европа. "

Ганчо Ценов не се досетил че Вулгарите не били Българите,

защото психопата боцман ,доказал че Вулгарите не били Българите

айде оди питай кой цитира ценов,да ти обясни ,кой и що е цитирал и как не се досетил кво било нация

психопат

и защо ценов не се е сетил като дебила плагиатор боцман,че нация не било нация.а требало да напишаъ етнос според психопата гет

ценов не е обяснил на бавнотракащите дето се сетили,че българи е служебно граничарско понятия,а с нация се обозначавали ромскиите военни структури

Щом некои разбират МИСЛИТЕ на друг психопат и кво искал да каже независимо как го записал и че не го бил записал на артия но той имал ИДЕЯТА че българите били стражари,но я изказал след 50 г след първоначалното и формулиране и психопатите веднага му разбрали ИДЕЯТА ,че е негова ,и важното той да я бил доказал,защото и Ценов не се бил сетил зжа това ,то независимо колко на брой са подобните психопато разбираяи ИДЕИТЕ СИ и независимо за какво Научно откритие го имат възприелите подобно становище за доказ,това е признак на увреденост,на мозъчна увреденост,не само на липса на знания и простащина

А изразеното уважение към психопат заявил,че ще си храни кучетата с мароканчета поставя всички изразяващи уважение към този психопат в същата категория психопати
цитирай
109. get - - Първо да те попитам анонимни :)) Маркнатане !??
15.09.2011 13:21
- Съзнателно ли вкарваш този "психопатски" психодраматизъм в епистоларната си форма ... или това ти иде - ей така, спонтанно отвътре ???!
анонимен написа:
- Второ, нация, като понятие и като исторически процес се явява много по-късно от визираните(с даденото изречение) събития ! ... по-кореутното понятие е етнос, като при това не следва да му се предава ограничително тълкувание (?) както правиш ! ,значи както е доказал психопата боцман,когато по-рано е залепено за вулгарорум,то не означава нация ,защото нация, като понятие и като исторически процес се явява много по-късно от визираните(с даденото изречение) събития ,а с това неизветсно на науката по ранше панаятие,нация се означава принадлежност към римска военна структура,... и уважаващия го гетски лизач,са доказали,че били ромски стражари,комити,а те си имали конкретно име,ромска гранична армия,с нация се обозначавали военни структури

май не сте психопати уважаващи психопата,който щял да си храни кучетата с мароканчета


- Второ - хората поселяващи територията на римската иперия - Това автоматично ли ги прави част от латинската(римска) общност("нация") ?
- "Гражданинът" Шаул, по известен с псевдонима си Паул(Павел) ... по силата на римското си гражданство (наследено от баща му) ... това прави ли го автоматично ... част от римската "нация" !?
- Другото, прозелита ... или склонилият да обреже краекожието си, като с това символизира приемането на "Истинската "истина" за Бог и света Му ... с този акт, автоматично ли се превръща в това, да стане член, на някое от намерените и загубени племена израилеви ?

- Обяснявам накратко - давам ти за пример, всички тези шантиклерски теории ... откъде идват и както и Как са вкарани в употреба(в съзнанията на народите) - Определено преди появата на тези мизерни и като брой, а също в духовен и личностен план опортюнисти ... преди това на хората поселяващи причерноморският и източно средиземноморски ареал това не им е идвало и наум, тъй като СА ПРОИЗЛИЗАЛИ ОТ ЕДИН КОРЕН, БИЛИ СА ОТ ЕДИН ЕТНОС !!!

от ГетКан Eupatorum
цитирай
110. marknatan - Я гледай как е според психопата гет
15.09.2011 22:51
нито ти нито боцмана и сганта не разбирате ,че сте психясали профани и безмозъчни плагиатори

какво били значението на написаното НАЦИЯ

ами квото ще да е бе психясала маймуноподна сган

и тогава и сега ,няма значение какво означава и е означавало

Същественото е ,че с предполагаемото хипотетично неизивестно НАЦИЯ не се обозначават ВОЕННИ РОМСКИ СТРУКТОРИ никога и никъде

ти си пълен психопат и оня дето сте му разбрали доказа още повече

Защото НАЦИЯ не било означавало НАЦИЯ , това било доказ,че БЪЛГАРИТЕ не били НАЦИЯ ами РОМСКО ВОЕННО ПОНЯТИЕ , тва че НАЦИЯ не било нация доказвало,че БЪЛГАРИТЕ били част от ВОЕННА СТРУКТУРА НА РОМИТЕ

А ТИ СИ ОЩЕ ПО ГОЛЯМ ПСИХОПАТ ДА НАПИШЕШ ТОКУ ЩО КАK НАЦИЯ БИЛО ОЗНАЧАВАЛО ЕТНОС

деба и тъпънгера ти

и с ЕТНОС КВО се обозначавали римските кохорти,ала,легиони и так далше

И ТИ ПСИХОПАТА СИ БИЛ СЛЕДОВАТЕЛ И СИ ПОДГОТВЯЛ ДЕЛА С ДОКАЗ

МИ ТИ СИ ПСИХОПАТ БЕ


маматидеба нередовна,кво било Неговите боили(на психопата боцко пак доказа) и как се падсетил та доразвил идиота ти ИДЕЯТА МУ„за биците стражари с големите топки от с които плужека разбрал ИДЕЯТА МУ, че българи=комити и я доразви

идиот

инвентора психопат плагиатора Б Георгиев боцман доказал :

"Valldemoro – мароканска долина,
Valldemorillo – долината на мъртвите,
Vallderossa - долината на розите ,
Tribal – трите долини и т.н.
В примерите по-горе се вижда , че “бал” е долина (клисура), възвишение , име. За “гар”- име,страж. Ето защо смятам ,че “гар” е по-важния корен в името “българин”, тъй като е преди всичко човешка характеристика , докато “бал” е и топоним. Къде намираме “гар”(гър): - гърло, гърди, гръб (напомням,че не можем да произнесем “г” без “ъ”), гръбнак, гръклян, ГРАНИЧАР и др. - и в народностните имена българи,гърци,унгарци(Hungaros) и хървати."

май сте редовни а ?

мама ти деба тъпа ,разбрал Идеята на плагиатора психопат боцман
Керамопулос предложил само веднъж,че "Булгари да са Бургарии, Римски наемници назначени на служба в гарнизоните по Бургосите на Лимеса " ,но плагиатора боцман се ОАКАЛ и повече от двадесет пъти го ДОКАЗАЛ,че ""bulgarin" се използва в смисъл на "боец от Граничната Римска армия""




Смотаняк разбрал МИСЛАТА на ПСИХОТО
че Българи=КОМИТИ и доразвил Я с облизване

ха ха ха ква история те гони тбе бе ненормален

беж при дебилния да лижете задника МУ за доказ.
психясал добитък

то кво мислиш,че изразяваш МИЛСЛИ ЛИ от тва дет си написал
смотчо

според психопата гет,дедо Ганчо бил прав !
,но не и за
“българско отечество в Илирия” цитирано по дедо Ганчо.
(Vulgarorum patriam quae in Illyrico constituta est)

Кога го бил казал ? Ами ,късно,след Сънчо,лизачо

Ама Ганчо Ценов не се досетил че Вулгарите не били Българите,

защото психопата боцман ,който заяви,че щел да си храни кучето с мароканчета, досущ оня психопат в коментара си за шуменската трагедия написал,че детето било циганче ,е доказал на гетския психопат,за което той го уважава,щото не пише за дъщеря му,че Вулгари не било Българи .

психопата боцко доказал,че Вулгари не било Българи,

а психопата гет и доразви,че с нация не означавали нация,ми етнос

психопата боцман вече доказа,че нация,етнос,генос,раса нямали същото съвременно значение,значи с тях се обозначавали ромските легиони на стража по лимеса

само ганчо ценов да се бил сетил

Първо,че Вулгарите не били Българи защото плагиатора психар доказал на гетския лизач,че Вулгарите не били българите

втор, че Нация не било нация,било грешно написано,а това било Етнос

А с Етнос психопата боцман тоже е даказал на гетските лизачи ,че било служебно панятие с което се абазначавали ромските комито по лимеса,а те си имали конкретно название стражари ,т.е. значи ,следователно българи било пак стражари,защото те били обозначени като нация,коетпо е етнос,а с етнос се обозначавали ромските военни панятия

Определено появата на тези мизерни и като брой, а също в духовен и личностен план психопати е от един и същи гъз

не е възможно да не сте правени в гъз и га най итрио се усетил ,ви станал водач,защото изкрякал

излъгани сме
правени сме в мингянски гъз

и юруш обратно на плажа

смотаняк

май не си психопата а

какво ти беше доказал психопата боцман и ти доразви "тезата" му

хе хе хе Българите са Бургариите ,военни подразделения създадени от централната ромска власт за охрана и отбрана на долините

ей психар беж при дебилния да лижете задника МУ
цитирай
111. get - - Съжалявам ! - но след тази помияя която се изсипа заявявам !!
16.09.2011 12:05

- Моите "хапчета" са си ... Мои !!
- Нямам намерение с никой да ги деля !! - всеки според диагнозата, да си пие хапчетата и следва назначеното му лечение ! :((

- С уважение !

от боу"ил Гет, Кан Eupatorum :))
цитирай
112. merlin68 - Гет, тоя не е за хапчета, направо си е ...
16.09.2011 23:01
Гет, тоя не е за хапчета, направо си е за риза с дълги ръкави.
цитирай
113. marknatan - Двете маймуни, които след комен...
16.09.2011 23:58
Двете маймуни,които след коменатра ми за написаното от Ценов в темата за ГАНЧО ЦЕНОВ,нямат един коментар за Ганчо ЦЕНОВ и коитон превъзходно илюстрират показаните тук два основни колектива невежи психясали и кво били разбирали те от ХИСТОРИТЕ и как НАЦИЯ не било НАЦИЯ, кой бил Крез и кой Апостол Павел ,но нен познават Ценов и папдпитват кой и кога го бил казал тва дето ПРАТИВАРЕРЧИ нан МИСЛАТА на психопатите ,че ВУЛГАРИТЕ не буили БЪлгари,ми те били разбрали ,че са РОМСКИ СТРАЖАРИ ПО ЛИМЕСА.

Ценов бил тъп и не се сетил,че ВУЛГАРИ не били българи и българи били стражари ,по дилините,а гърци само стражари..

Дригите невменяеми,спаратиковците,които издигат ЦЕНОВ , даказали тоже ,че Вместо тракийци асвабадили тракия, Ценов цитирал ,че Вулгари пакарили Илирия.

Па Ценов не се сетил,че Илирия е Тракия, а освабадителите били Тракийците,защото те били роднини на Слънцето.
хе хе хе ,имали повече раднини от "танкиста" с падмеменана от рушняците на 9 май Индентичност."германски "раднини с оправцена индентичност по свето

(всички знаят,че Илирия била Тракия по роднинкса Връзка-Александър Македонски Тракиец я пакарил,и затова била Тракия)

Е тва точно Невежеството ,че невежи издигат в култ Г Ценов,без да озъзнават в невежеството си,че точно тоя ги е уничтажил,се сбажда по Ценов.


психясали маймуни го изкарахте Ценов ТЪПОТО бре.

Тва не се бил сетил,че ВУЛГАР не били БЪЛГАРИ ,кво било нация, че ИЛИРИЯ БИЛО ТРАКИЯ„ а ВУЛГАРИТЕ били ТРАКИЙЦИ и др. тъпни.

Записаната от Ценов Vulgarorum natio срам не срам ,че е Нация, са тези народи,етноси,племена ,които са завоювали.покорили земята си "Quia Vulgares, qui jure gentili sibi partiam subjigantes, eam per tot annos retinent"


И тея Вулгари не паасвабаждавали ми пакарявали. И не Тракия ми Илирия.

И не тракийци дшли да си освобождават Тракия ми вулгари

Кажи бре гетски лизач ,не си маймуна,маймунясваща из ньета с профанщината важното да го е казал боцко ,само дето и самоедния шимпанзока мерилин набърчи презрително нос и с отвращение те отби ,като почна да се лигавиш с психопатските боцмански ,пак жалко профанизирани ,като за едни от Вазе,изплагиатсвувани докази за СЛОВЕНИТЕ .

Че шимпанзока дето безмозъно мпреписва и чертае тези досущ плагиатора прифан боцман да не може да слуша доказ на друг психопат и тва да не мое да ви трогне с дебилните разнасячи на боцманската дришня,то кво може

напалма из няьта не действа

Психопата гет с омазана още боцманска дришня около устата "критикуйе" по боцмански историк анархизъма и разнася ИДЕЯТА :
лизача гет "- Второ, нация, като понятие и като исторически процес се явява много по-късно от визираните(с даденото изречение) събития ! ... по-кореутното понятие е етнос, като при това не следва да му се предава ограничително тълкувание (?) както правиш ! "


Злият исторически анархизъм не ртазбрал какво бил доказал психопата боцман,че нация ,генос,етнос,раса,генс не били нация ,генос,етнос,раса,генс според СЪВРЕМЕНОТО ИМ(НА МАЙМУНЯЦИТЕ ПСИХОПАТИ) Разбиране ,значи били ВОЕННИ ПОНЯТИЯ и га пишели НАЦИЯ доказвало ,че БЪЛГАРИТЕ СА ГТРАНИЧАРИ.

Даже Ценов не се сетил ,че нация не било нация и решил ,че било НАРОД“
деба и ненормалника разбрал ИДЕЯТА НА ПСИХОПАТА ДОКАЗАЛ ТЕЗАТА НА КЕШРАМОПУЛОС ПОВЕЧЕ ОТ 20 ПЪТИ

Нещо за дедо Ганчо как не се сетил като психопата БОЦМА когото уважават защото щел да си рани кучетата с мароканчета да напишеш в ТЕМАТА ЗА ГАНЧО ЦЕНОВ,как не се бил сетил,че ВУЛГАРИ НЕ БИЛО БУЛГАРИ И НАЦИЯ НЕ БИЛО НАЦИЯ а да не рекламираш ПСИХОПАТИЯТА НА ЕДИН ОТ ВАС ДОКАЗАЛ„ЧЕ БЪЛГАРИТЕ СА СТРАЖАРИТЕ НА КЕРАМОПУЛОС

" Един от тях ",както най-правилно се изрази маймунячката психопатка астер от маймуняшкия форум им доказал,кво били Българите.
И тея се осират да го разбират
РАЗБРАХМЕ
Панятна
А сега Разбрахте ли че РАЗБРАХМЕ
Даже Ганчо ЦЕНОВ не се сетил че нация не било нация,защото не чел психопата боцко

който доказал и че ВУЛГАРИТЕ не БИЛИ БЪЛГАРИТЕ
мамавидеба

цитирай
114. merlin68 - marknatan,
17.09.2011 16:13
времето когато ми бе забавен свърши, след последния ти постинг който четох, нямам желание да си общувам с теб. Съмнява ме и това, че някой въобще се напъва да прочете обширните ти безсмислени коментари, но луд умора няма, так че дерзай.
цитирай
115. marknatan - самоеден шимпанзоко мерилин, един ...
18.09.2011 00:06
самоеден шимпанзоко мерилин,един път маймуняк,завинаги маймуняк

като доказа на лизача get " Бургарои ~ българи, са военизирани подразделения, създадени от централната власт"



Българите били военнизирани подразделения,баш както го бил доказал,психопата боцман,хахахаха
и Ганчо Ценов не се сетил за това и превел. че Вулгарската нация била народ ха ха ха

е тоя другия лигльо с боцманска дцришня около устатата дето като твое маймунско величество в тема за ценов коментира кво бил разбрал от психопата бпоцман за доказ,как нация не било нация, хе хе хе и ценов не се сетил за това

а плагиатора доказал,че с Нация се обозначавали военни структори
и с генс тоже

GENS VULGARORUM означавало легион българи,защото психопата боцко доказал,че генс не били генс според съвременното значение за генс
щом генс не е генс значи е служебно название използвано за легионите по лимеса,от тези които за н-к имало друго слеужебно военно название каган,което бешевлиев и златарски неправилно определили за мингянско,а то не било мингянски,значи било римско служебно военно название


завинаги ще остананеш в аналното на хисторито ведно с психопата плагиатот боцман и практическия екперимент извършен ут вази,където пуказахте как преписвате и после се напиняте с преписано от някой нещу дету не разбирате да правите доказ и "теза" ут онези, "Котка е съществително,съществителното не хваща Миски,значи котката не хваща Миски"
преди три дня баш кат психопата боцман преписа нещо и без да го панимаеш го изтропа на сто места за доказ
ха ха ха

наглостта и тапигьзщината е доказ тилько в главите на психопатите ,като гетския лизач,ил да дебила,сара уродливата и другие таварищи поняли,че вулгарите на ценов не били българите,защото така било доказано психопата боцко т.наср. Хипотеза на Керамопулос,ха ах ха
Нация не било нация ,както го доразви и гетския лизач,ми било се узначавало ромска стражарска структура,значи както бил доказал психопата боцман
Българи=Комити, а те си имали име,ромска гранична армия
може ли да разберат маймуняците ,че са маймуняци
Сфанатите умствено Сфанали Идеята МУ ,

За сфанатите е ясно,че се предава по полов път и извън боцканите от боцко нема сфащане на Идеята Му,


Конкретно Римската теза ще доказва, че COMITAE = BULGARI.
Случайно или не, но прочита на comitae ( граничен страж ) звучи буквално като ”комита е ”.

И доказателството :
" Ако има някакво обединение, в което съставляващите го хора да се наричат българи, то това са comitae, стражите на Римската империя, но това обединеие си има име – гранична армия”"

Психопатите разбрали Идеята Му,че Българите това са Бургариите ,стражите на Римската империя,в което съставляващите го хора да се наричат българи,гранична армия то това са comitae,които боцман доказал обаче ,като заменил с комити,защото бургариите били заети от Керамопулос и в ролята на стражи бургарии плагиаторът е сложил,че стражи са comitae,вместо стражи са бургариите. но всички разбрали,че това му била идеята , и испанските прафесори потвърдили,колко правилно са разбрали маймуняците му идеята,че българите са бургариите и лично мутреса му ил да дебил ще им се сбади да им обади,че са скокнали у жопчето на отворената ромска това

за наглеците и наглостта за доказ е писал
Крънжалов,който :

"Всяка дисциплина по отделно има своите изисквания по отношение на метода,но за всички е общо изискването,което гласи:да не насилваме и да не изопачаваме научния материл,а когато не можеме да го изтълкуваме правилнао,да оставиме това на други хора или на по-сетнешни поколения."

в отговор и за да буде цитиран психопата Боцман от Чилингиров,който неправилно написал,че Крънжалов е сафтър на ромската теза психопатите доказали че каган било мингянско а вулгари боцко го сложил на декодера и се оакал
като доказал,че не било българи
даже Ганчо Ценов не се сетил за това
кой да му каже на психопата имитатор ,че се чети утлево на десно
цитирай
116. get - - За някои хора, които съвсем се самозабравиха - Ще кажа една народна поговорка ...
23.09.2011 21:40
... прилягаща за случая !!

- Ум море - глава шамандура !

- За останалите възпитани блогери ще поясня - Не е необходимо да знаеш Всичко ... а необходимото ... плюс да притежаваш творческото умение да го прилагаш в конкретиката на решавания проблем ?!

- Проявявам добра воля и още веднъж обяснявам, като за самозабравилият се индивид !
Теонимите Арс-Бел-Бяал-Баал(Зебуб)-Мелкарт-Молокх ... и т.н. има пряко отношение към разглеждания въпрос ... също и относно произхода етнонима на нас ?ългарите !!?

- С уважение !

от Гет ктист
цитирай
117. monarchism - Да се критикува такъв титан на на...
04.10.2011 15:40
Да се критикува такъв титан на науката от комунистически "учени" или пък любители-историци, е меко казано нелепо. Техните "критики" нямат стойност дори от комедийна гледна точка.
цитирай
118. анонимен - от bulgariantiger
27.10.2011 01:24
Колкото и да се напъват антибългарите, никога няма да могат да опровергаят автохонната теза на проф. Ганчо Ценов - личност притежавала академични знания по история и пряк достъп до Ватиканската библиотека.
Плювачите, които го хулят само си мислят, че притежават контрааргументи и сериозни доводи, но те по-скоро ползват софизми и изсмукани от пръстите лъжи.
Проф. Ценов е притежавал изключителна проницателност, характерна черта за висок интелект, нещо което отсъства от подлите коментари за него.

Господ да пази България! (и ще я опази, понеже така е предсказано)
цитирай
119. zaw12929 - Често се говори, че производите...
06.11.2011 15:31
Често се говори, че производителността на труда у нас е на най ниско ниво. Веднага се прави асоциацията и се упрекват българските работници- че били най мързеливи и затова сме опашкари по производство на продукция за единица време, сравнени с тези от ЕС.
Производителността се залага при създаване на технологиите на производство , на машините, на които се работи. У нас много производства в български фирми започнаха на базата на закупено наше оборудване на приватизирани предприятия. Други закупиха оборудване от Запада- купиха им старите пребоядисани линии, защото те обновиха заводите си с нови поколения или принципно нови машини. При такива обстоятелства- ползвайки машини последна употреба няма как да имаме равна или около производителността на Запада, което си струва да бъде оценено, но от кого, като България разполага с ограничен брой експерти- колкото да задоволява нуждите на Патентното ни ведомство. Налага се изводът, че докато продължаваме с феодалните порядки в областта на интелектуялната собственост- не може да прилагаме патентите на патентно абсолютно неуки хора, няма как да напредваме, а точно тук се крие разковничето, " нещото" което единствено може да ни изведе напред, от кризата, да заемем сигурни позиции на новости в светобното производство- на световния пазар
цитирай
120. анонимен - Интересни са типажи като маркнатан
25.12.2011 10:46
Как не им идва на ума,че хора като боцмана колкото и да грешат може и да са прави?Толкова ли е трудно да се досети човек,че част от българите действително са охранявали границите на собствената си империя т.е империята ръководена от императори от техния род.
Важно е да се знае,как изведнъж в четвъртия век се появява името на българите?Едни твърдят,че идва от пеласки,беласки,пелгари,белгари,българи.Други мислят,че има връзка с християнството.Християните са благи хора и от там благари = българи.Има и други хипотези,но важен тук е факта,че зад различните твърдения стоят мислещи,търсещи хора и всяко подигравателно отношение към тях е аморално и антибългарско!
А д-р Ганчо Ценов може да се оспорва,но с голямо уважение към труда,който е положил и с респект към високата нравственост, която е притежавал приживе.Да излезеш извън тези рамки означава демонстрация на обикновена простащина.
цитирай
121. анонимен - Страбон счита,че
25.12.2011 18:39
Кавказ е тракоилирииска верига и че неговите склонове отиват до Адриатическо море.Пише още,че Кавказ застъпва земята на албанците.Същите или подобни работи казват и Херодот и Есхил и други древни автори.Сега да ви светна.Ганчо Ценов гради изводите си на базата на писаното от старите автори и тук е чудно защо обидите не се отнасят за тях,а се атакува д-р Ценов.
цитирай
122. salvadre - на вниманието ви
04.02.2012 23:46
не знам защо водите толко оспорван диалог . Вземете научете латинския език и древно гръцкия , и по специално обърнете внимание на италянските библиотеки , и по особено на Ватиканската библиотека , ако успеете де , дори и църковните библоитеки .

С професора който работя , работим по тезите на Ганчо Цонев.
За сега достъпа който имаме , ни позволява да потвърдим неговите тези , даже има и сензационни материали?

цитирай
123. анонимен - new flash player
17.02.2012 02:52
adobe reader update for windows 7 adobe flash plugin http://xrqhaxp.hostingsociety.com/adobe-read-write.html adobe read write
цитирай
124. анонимен - Р’СЏСЂРЅРѕ ли Рµ,че
17.02.2012 07:09
"Най-старият - Есхил - казва, че Прометей бил казал на Йо ... да мине през кавказката планина, от която извирала реката Хибриста (Марица)..."
Ако е вярно, чий ще търси кравата Йо при Азовско море? Всъщност,къде тук е грешката на д-р Ценов? Грешката е в папагалското повтаряне на златарските измислици. Лошото е, че това твърдят и хора ,които имат достатъчно знания и мисъл за да разберат, че Ценов и да е искал, не може да направи друг извод.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: balkanec
Категория: Новини
Прочетен: 2622968
Постинги: 137
Коментари: 1647
Гласове: 3143
Архив