Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.04.2011 12:14 - Митовете за "траки", "славяни" и "прабългари"
Автор: balkanec Категория: История   
Прочетен: 399943 Коментари: 29 Гласове:
21

Последна промяна: 22.04.2011 14:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Древната история на българите на Балканите - 1

Собствената си история ли учим?

Старите историци от векове назад - и наши и чужди - считат балканските народи за стари, древни местни жители.
Версията, че днешните балкански народи са различни от античното население на Балканите е сравнително нова - от 18 в. Тя се появява сред западните историци.

Политиката на Великите сили от 18-19 в. да изкарат балканските народи пришълци на Балканите, за да предявяват права върху земите ни, намира силно отражение в тяхната историография. Създават се множество щампи и предрасъдъци в подкрепа на тази версия. Чрез пресата те добиват популярност, а чрез балканските интелектуалци - възпитаници на тези страни и учили там - навлизат и у нас. Те и до днес се поддържат като догми от нашите историци и продължават да объркват историята ни.


МИТЪТ ЗА "ТРАКИТЕ"

Науката "тракология" се появява през 20 в., създадена е от евреина Александър Фол и превърната в семейна наука от неговата фамилия.
Използвана е старогръцката дума "трак", която буквално означава "варварин, чужденец". Това не е собствено име на никой народ, а обидно прозвище на гръцките пришълци за завареното балканско население. По значение е подобно на "гяурин". Някои задават логичния въпрос, защо семейство Фол не е създало и наука "гяурология" и защо не наричаме населението на Балканите през 15-19 век "гяури".
По-ранното име, което гърците използват за балканските си домакини, днешните историци разчитат като "пеласгой" - пеласги. Но те никога не са го чували, само са го виждали написано. Изследователят Йордан Табов  дава ясни примери, че древните гърци произнасят името като "пелгарой" - пелгари и всъщност така се разчита от старогръцки. Старите гърци отбелязват и ударенията - в случая - на първата сричка като при "българи". Съвпадение? Може, ако е едно.
 

image

Орфей в народна носия. Тя е с три цвята - бяло, зелено и червено


Фол прикрива упорито многобройни данни за поразителното сходство между езика на "траките" и българския език - включително и съвременния говорим език, с който си служим. Всъщност ако оставим настрана всевъзможните причудливи преводи, които предлагат "траколозите" от "тракийски" - ако някой започне да ни чете древни тракийски надписи - те звучат съвсем подобно на днешните наши диалекти и са почти разбираеми за нас без превод.

...

 

МИТЪТ ЗА "СЛАВЯНИТЕ"

"Славяни" е политическа категория, която се използва от 17 век - сред хърватските интелектуалци - и навлиза масово през 18 век. Означава желание за обединение на християните в Османската империя с цел независимост.
Отначало "славянската идея" е използвана за пропаганда от Австро-Унгария срещу Османската империя.
През 18 век тя навлиза в Русия и там е развита от Петър І, а по-късно и от Екатерина Велика в етническо понятие. С нейна помощ тези владетели изработват единна национална идея за многобройните народи на империята си - над 120 различни народности.

До 18 век никой източноевропеец няма понятие, че е славянин. Това е изкуствена идея, която се разпространява по пътя на обществената пропаганда. Не е нещо, което някой народ носи в себе си като наследство.

Прозвищата "склавени" и "словени" в древността

Наименованието е древно. Според едни, произлиза от латинската дума за роби, според други - от българската "слово".
Когато византийските автори използват имена като "склавени" и подобни - това може да означава всичко и нищо. Византийците (а и римляните) дават на населението на различни области прозвища, които нямат връзка със собственото име на жителите. Според някои, византийското прозвище "склавени" означава също и "еретици, нечестивци".
Когато българските писатели от онези времена използват думата "словени", те явно имат пред вид връзка с езика (слово) - хора, които са писмени на определен език. Езикът явно е старобългарският, писмеността е разпространената от Кирил и Методий. В онези времена хората са знаели, какво имат предвид, днес ни се поднасят спекулации.

image
Славянин от 20 век. Грешката е вярна


Днес

Митът за "славянските народи" се поддържа с примера за сродните езици на сърби, българи, руснаци, чехи, поляци и пр. Всъщност за повечето от тези народи има ясни сведения, че са били под българско културно влияние, а писмеността им е разпространена от български мисионери в различни периоди. Езикът на тази писменост е старобългарският. Реално групата "славянски езици" би трябвало да се нарича българска група езици. За Източна Европа българският е това, което е латинският за романските езици (от португалски, през френски, до румънски). Но никой не говори за "романски народи".
Спекулациите започват, когато руснаците наричат този език "славянски", а по тях - и другите източноевропейски държави, които говорят на свои старобългарски диалекти - местни версии на българския език.

ПРЕУВЕЛИЧЕНИЕТО С "ВЕЛИКОТО ПРЕСЕЛЕНИЕ НА НАРОДИТЕ"

За да сме пришълци, старото население на Балканите трябва да е изчезнало, а ние трябва да сме дошли отнякъде другаде. Тук в помощ на историците на Великите сили идва една догма - "Великото преселение на народите" в периода 4-7 век. То може да има основания за Италия и други земи, където с падането на Римската империя, народите се разместват.
Във всички времена и почти навсякъде има разселвания на различни народи.
Но за Балканите няма определени данни старото население да е изчезнало през 4-6 в. Напротив - преди и след този период има пълна приемственост в традиции, фолклор, обичаи, език и пр.
Няма и данни отнякъде да е дошло на Балканите "славянско море". Археолозите в България така и не са открили нито едно славянско селище.
Антите ("славянски клон") всъщност се оказват траки. "Славянските божества" всъщност са тракийски. Преди да станат "славянски", "седемте славянски племена" са седем гетски племена. Има и други примери, че "траки" и "славяни" на Балканите са едно и също население.

още=> КРАТКА ИСТОРИЯ НА МИТА ЗА СЛАВЯНИТЕ

...

 

МИТЪТ ЗА "ПРАБЪЛГАРИТЕ"

И тоя народ живее само на хартия и никога не е живял на земята.
Те би трябвало да са монголоиди (тюрки), които обитават палатки (юрти) някъде на североизток от Черно море или някъде другаде в Азия. Повечето време нямат държава, но носят силни административни традиции. Обикалят полетата със стадата си и не живеят на едно място, защото са чергари, но строят монументални каменни градове. Щом идват на Балканите, изведнъж усядат и престават да обикалят. Езикът им изчезва в "славянското море", но се нарича "български", а не "славянски". Те са монголоиди, но потомците им са от бялата раса. Не помнят откъде идват - в "Именника" ясно пише, че Аспарух идва от другия (северния) бряг на р. Дунав. Да идва от по-далеч - не пише. Точно там, според Именника, управляват и владетелите преди него - от другата страна на реката. Не е ясно, как историята на една държава започва от шестия й владетел.

Почитат бог Тенгри и са езичници, но използват само думата "Бог" ("Когато някой търси истината - Бог вижда...") и в България няма никаква следа от името на азиатския бог "Тенгри" - надписът "таггра" в неразчетено полуизтрито изречение също значи всичко и нищо.
 

image 
Каквото кажат историците - това рисуват художниците


Не донасят никакви стари азиатски монголски обичаи, но в детайли познават и практикуват всичките обичаи на изчезналите траки. Така до днес. Ползват тракийските могили, за да погребват своите големци и продължават да строят нови надгробни могили, същите като тракийските.
Според днешните историци, владетелите им носят тюркската титла "хан" или "кан", но самите те се наричат с тракийската титла "рих" (резос) - цар, крал. Еспере-рих - така е записано името на Исперих в единия вариант на Именника, Теле-риг - съименник на тракийския цар Телеф, Кот-раг - съименник на тракийския цар Кот (на гръцки Котис) и др. Титлата е сходна със западната "рекс", "ригес" - крал. Другата титла, която използват (в Именника на българските князе) е "княз".
Титлата "канасубиги" е използвана само за трима владетели - Крум, Омуртаг и Маламир - и явно идва от латински с побългарено произношение - в латински език означава буквално "мъдър завоевател". Колкото и да не ни се вярва, словосъчетанието "канасубиги" е латинско - canus, cana, canum - мъдър, побелял, възрастен и subigi, subigo, subigere, subegi, subactus - завоюване, завоевание, победа, победител...

Разбира се Петър Добрев намира титлата "кана" в Памир, но той е способен да намери там всичко, което се търси. Това, което не ни казва е, че ако човек се заиграе с езиците - може да намери почти всяка прилика из почти всяка точка на земното кълбо...
Същото се оказва и за всеки друг пример за "тюркски, ирански и памирски следи" при "прабългарите" - при по-внимателна проверка се оказва, че уж ги има, ама не съвсем...

"Прабългарите" са по-стари от тюрките, но произлизат от тях.
Иска се въображение, за да си ги представим.

още=> ЛЕГЕНДАТА ЗА АСПАРУХОВОТО ПРЕСЕЛЕНИЕ И ИСТИНСКИЯ Й АВТОР




Гласувай:
21



1. nkf - Колко кратко, а колко добре си го ...
22.04.2011 12:53
Колко кратко,а колко добре си го казал и обяснил :),поздрави. Обаче ми се струва,че "пеларгите" са "беларги", защото гърците май не могат да казват "б" .Те и затова казват на "бирата" "пира" .
цитирай
2. ketcakuatl - МНОГО ИНТЕРЕСНА ГЛЕДНА ТОЧКА
22.04.2011 14:04
Обогатих знанията си, за което благодаря. А относно горния коментар - гърците чудесно казват ,Б', казват ,,мбира", така и се пише, за несвикнало ухо може и да се чува ,П', но не е така.
цитирай
3. balkanec - Като виц
22.04.2011 14:20
Имаше случай по новините преди време - наши мутри имали пререкания с някакъв грък. Хванали го и понеже били подпийнали го накарали цяла вечер да казва "Чичковите червенотиквеничковчета".
цитирай
4. syrmaepon - "Фол прикрива упорито мно...
22.04.2011 16:05
"Фол прикрива упорито многобройни данни за поразителното сходство между езика на "траките" и българския език"
Къде има и кои са тези данни за "тракийския" или "пелазгийския" език на Балканите?
цитирай
5. balkanec - "Фол прикрива упорито мно...
22.04.2011 16:37
syrmaepon написа:
Къде има и кои са тези данни за "тракийския" или "пелазгийския" език на Балканите?


На много места и от много извори.
...

http://ziezi.net/trakite.html

"Днес на науката са известни около 200 тракийски думи. Близо 80 от тях имат пълен аналог с думи от съвремения и средновековен български език. Доказани са прилики на местните, родовите и личните имена, близост в граматиката и в смисловата структура на изречението. Такова подобие между античен и съвременен език не може да бъде случайно. То е напълно съизмеримо с нивото на съхранение на старогръцкия език у днешните гърци."
...

Най-старите писмени паметници на Балканите: от пеласгите - "Дискът от Фестос", от траките - Карановските надписи и други. Библия Бесика, изследвана от Гайдарски и пр.:

http://bgsviat.narod.ru/drevnobulgarskaistoria/knigi.htm
цитирай
6. balkanec - Нещо повече
22.04.2011 17:12
Не само речника и граматиката съвпадат.
От времето на "траките" е наследена дори и Ятовата граница - която дели българските говори на източни и западни - мляко/млеко. Изводът е на акад. Владимир Георгиев:

http://bgsviat.narod.ru/drevnobulgarskaistoria/3.trakite.htm

"В дако-мизийския /"тракийския"/ език ние откриваме същото явление, което представя една от най-характерните черти на нашия език, а именно делението на два основни диалекта според произношението на праславянското "е". В същност има сериозни данни, които показват, че ятовата граница в общи черти е наследена от дако-мизийския /"тракийския"/ субстрат."
акад. Вл. Георгиев
цитирай
7. sparotok - уточнения
22.04.2011 21:13
Темата е много важна, надявам се да ми позволиш да направя няколко уточнения.

1. Пеласги и пеларги са две съвсем различни неща. Пелазги означава сияни, светли, докато пеларгос е гръцка дума за щъркел. Понеже пелазгите се занимавали с трансхуманно скотовъдство и са мигрирали със сезоните, то гърците ги оприличили на щъркелите пеларги ( прочети Страбон на тази тема).

2. Траки не е старогръцка дума, а гръцкото предаване на тракийски етноним. Става дума за траусите, или за дерзиките, аз лично смятам, че са дерзиките.

3. Антите не са траки, а само техни роднини, Плиний Стари ги споменава сред скити и кимерии в Естествена История.

4. Склави, склавени, стлабени, есклави не са нито думи за роб, нито пък идват от слово. В работите на Цезар, Ливий, Тацит, Апиан, Руф, Херодот, Тукидид, Ариан, Павзаний и др. автори писали преди 6- ти век не присъства дума склави, склавени, стлабени, есклави в смисъл на роб.

Понеже нито в гръцки, нито в латински има думи започващи със СЛ, то тази комбинация бива превавана като СКЛ и СТЛ
-ВИСКЛА - ВИСЛА
-ВИСТУЛА -ВИСЛА
-ПЕРЕСТЛАВА - ПРЕСЛАВ
-СКЛАВУН - СЛАВУН
-СВЕТОСТЛАВУС- СВЕТОСЛАВ

Славянска общност не е съществувала през 6-ти век. Руснаци, поляци, украинци и т.н са носили съвсем други имена и ще минат около 1000 години преди хора, които днес са познати като славяни да бъдат наречени такива.

Историческите и истинските славяни са старите гети. Това го обяснява Теофилакт Симоката в няколко книги. Самото име славяни има същото значение както и гети.

На ведически санскрит СЛАВА означава СЛАВА
На ведически санскрит ГАЯТЕ означава пея, прославям.

Че СЛАВА е българска дума няма защо да обяснявам, ГАЯТЕ - прославям, пея е запазена в старобългарските гондение -музика, пеене, гонсти -свиря, гатати, гадати - гадая ( в древността гаданията са се представяли и като песен).

Езици като словенски, чешкки, полски и тн. са сродни на нашия не заради, църковната ни литература, а защото тези хора произлизат от нас.

Унетската и Лужишката култура са създадени от траки. Те разбира се не са наричали себе си траки защото не са били нито травси, нито дерзики, а друг древен балкански народ. Най-вероятно са наричали себе си ЛЮГИ, като значението е – народ, хора. ЛЮГИ се обяснява най-лесно с нашата диалектна дума ЛЮГЕ – хора.

Присъствието на древни траки, или по-точно древни балканци в Полша обяснява защо в полския език има думи, с които се тълкуват тракийски хидроними и топоними. Струмон например е най-близка до полската дума струмиен –поток, река.

Макар да сме роднини с поляците, те са славяни само езиково. Пак повтарям, че истинските славяни, това са гетите, влезли в състава на Дунавска България. Понеже те са били най-често в конфликт с римляните то тяхното име се налага на всички народи говорещи подобни езици, тъй както името на германите воювали с Цезар се налага върху всички сродни на тях племена....като например франките, за чието съществуване Гай Юлий дори не е и предполагал...

Не позволявай на манипулатори да ти замъглят съзнанието. Стратите славяни принадлежат единствено и само на Българската история...Мошеници промиха мозъците на нашите македонски братя доста успешно. Преди да публикуваш нещо провери дали то отговаря на истината. Един истински българин трябва винаги да се придържа към истината независимо дали тя му допада на момента, или не.
На мен лично много неща не ми харесват, признавам си го, но какво да се прави, миналото не е градено в съотвествие с убежденията ми.

цитирай
8. penchoan - Славяни, траки и българи са късни ...
22.04.2011 21:37
Славяни, траки и българи са късни наименования на различни племена, които имат един общ начален произход, тук на Балканите. Преди Великия потоп Европа не е съществувала като континент. Само днешните планини Рила, Пирин и Родопи са били част от планината Олимп, която е била по-висока от Хималаите. Връх Мусала е бил над 12 хиляди метра. Поради настъпване на 3 потопа, включително Великия потоп от преди 14400 години, последван от потопи преди 7200 и преди 3600 години, голяма част от началното население мигрира в Азия и намира спасение във високите планини на Азия - Памир. Хималаите се издигат едва преди 7200 години, като преди това са били равнина. След всеки потоп Европа е била под вода в продължение на около 2 хиляди години. На Балканите остават част от коренното население, наречено траки във високите части на Родопите и част от скотовъди и по-изостанало в културно отношение население, намерило спасение в Карпатите. Морето е било с ниво около 500 метра над днешно ниво, за сметка на океанските падини, които се изправят. Европа е под вода от преди 3600 години до около 3 век след Христа, когато започва да излиза над океана. Тогава се населява отново, като е наречено Велико преселение на народите. Част от мигриралите преди 3600 години, да ги наречем траки, се завръщат през седми век с Аспарух. Тази част, която е била на Карпатите дава начало на населението, наричано днес славяни. Те се разселват във всички посоки. Въпреки някои различия от раздялата в продължение на около 2 хиляди години, в трите различно наименовани племена се запазват общи езикови форми. В държавата на Аспарух се събират отново части от трите клона. Споровете днес произлизат от липса на едно общо наименование в древността, което да се приеме днес.
цитирай
9. balkanec - sparotok - уточнения
22.04.2011 22:39
Благодаря за поправките! Ще проверя тези неща.

За пеларгите - да това прави тезата на Йордан Табов спорна и тя си остава предположение, а не нещо доказано - както и той доколкото разбирам казва.
Обаче името на пеласгите свързва с името на българите още Георги Раковски.
Продължавам да си мисля, че това е по-вероятното, а гръцката дума за щъркел е едно съвпадение.
цитирай
10. sparotok - Табов
23.04.2011 08:48
balkanec написа:
Благодаря за поправките! Ще проверя тези неща.

За пеларгите - да това прави тезата на Йордан Табов спорна и тя си остава предположение, а не нещо доказано - както и той доколкото разбирам казва.
Обаче името на пеласгите свързва с името на българите още Георги Раковски.
Продължавам да си мисля, че това е по-вероятното, а гръцката дума за щъркел е едно съвпадение.


В работите на Табов има много ценни неща, но оставам с впечатлението, че не е проверил първоизвора, а се е доверил на някакъв коментар на късен автор.

По принцип българи и пеласги означават едно и също нещо - светли, сияйни.
Ако разполагаш с голям санскритски речник ще намериш лесно съответствията.

bhAla n. (L. also m. ; fr. %{bhA}?) the forehead , brow Ka1v. Ra1jat. &c. ; splendour , lustre Inscr

bhargas n. radiance , lustre , splendour , glory RV ( формата БАЛГАС - сияние не е дадена по една, или друга причина)

bhlAz (connected with %{bhrAz}) , cl.1. 4. A1. %{bhlAzate} , %{-zyate} (pf. %{babhlAze} , or %{bhleze} &c.) , to shine

bhrAj 2 f. (nom. %{bhrA4L}) light , lustre , splendour RV

pRSTi 2 f. touch L. (cf. %{spRSTi}) ; a ray of light

http://www.sanskrit-lexicon.uni-koeln.de/scans/MWScan/tamil/index.html

Потърси и A. J. Van Windekens: Le Pélasgique. Essai sur une langue indo-européenne préhellénique, Louvain, Institut Orientaliste, 1952.
В тази работа са дадени най-много пеласгийски думи, или, ако трябва да бъда по-точен - древни български думи.

Работите на Стабон можеш да ги намериш тук http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/Strabo/home.html

А тук имаш направо цяла библиотека http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/home.html

Този речник е много ценен, ползвай го http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A1999.04.0064&redirect=true

Виж и това http://www.perseus.tufts.edu/hopper/

Поздрави!
цитирай
11. syrmaepon - . . . http://ziezi. net/trakite. ...
23.04.2011 08:58
balkanec написа:

...

http://ziezi.net/trakite.html

"Днес на науката са известни около 200 тракийски думи. Близо 80 от тях имат пълен аналог с думи от съвремения и средновековен български език. Доказани са прилики на местните, родовите и личните имена, близост в граматиката и в смисловата структура на изречението. Такова подобие между античен и съвременен език не може да бъде случайно. То е напълно съизмеримо с нивото на съхранение на старогръцкия език у днешните гърци."
...

Най-старите писмени паметници на Балканите: от пеласгите - "Дискът от Фестос", от траките - Карановските надписи и други. Библия Бесика, изследвана от Гайдарски и пр.:

http://bgsviat.narod.ru/drevnobulgarskaistoria/knigi.htm

Хубаво,но карановските надписи са поне от 5300-4500 г. пр. Хр,а първото споменаване на пелазгите 1300-1200г по време на Троянската война,така ,че абсолютна сигурност,че надписите са на същите племена няма,плюс това те може да са донесени тук от другаде.
http://www.kaminata.net/viewtopic.php?f=49&t=20117
цитирай
12. syrmaepon - sparotok
24.04.2011 08:48
"Този речник е много ценен, ползвай го http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A1999.04.0064&redirect=true"
Втози речник прочетох" And this agrees with Hesiod's description of Dodona as the “seat of the Pelasgi.” (Fragm. xviii.)".А тук малко информация за Додона
"В гомеровские времена окрестности Додоны были населены селлами, которые называются в «Илиаде» пророками, не моющими ног и спящими на земле; отсюда видно, что эти селлы почитали не столько Зевса, сколько хтоническое божество урожая и плодородия — богиню Земли, культ которой предшествовал приходу индоевропейцев." А ето и малко инфо за бог Села
"Разнообразны формы фольклора: предания, легенды, сказки, песни, эпические сказания (нарт-ортсхойский эпос, эпос илли и др.), танцы. Музыкальные инструменты — гармоника, зурна, бубен, барабан и др. Сохранились почитание гор, деревьев, рощ и т. д. Основными божествами домусульманского пантеона были бог солнца и неба Дела, бог грома и молнии Села, покровитель скотоводства Галь-ерды, охоты — Елта, богиня плодородия Тушоли, бог загробного мира Эштр и др. Ислам проникает в Чечню с XIII века через Золотую Орду и Дагестан."
http://www.hrono.ru/etnosy/kavkaz/chech.php
цитирай
13. saradiva - Здравей, Балканец!
24.04.2011 22:15
Продължавай в същия дух! Поздравявам те за посоката! Тепърва ще ти се случват приключения - защото именно и само в тази посока тръгналите, малко да ровнат и откриват - строполени лъжи и възродени истини за историята на българите и на България. Началната точка е винаги тази - да се определи кои са митовете - защо са натъкмени е ясно, от кого - също. Но никога откритите истини няма да останат сами. След тях се подреждат факти след факти, всичко придобива онази причино-следствена обусловеност, която е характерна САМО за истините. И става все по-интересно. Дано само имаш време, защото те чакат вълнуващи срещи с изненади, това увлича и наистина те всепоглъща - теб и свободното ти време... Дано си от хората, които са търпеливи и спокойни към лъжата. Защото колкото повече вървиш сред фактите в историята, толкова по-нелепи ще ти изглеждат лъжите в нея и ще усетиш колко много са попили тези лъжи в съзнанията и умовете на българите. И колкото повече пишеш, толкова повече пратеници на лъжците ще ти се мятат в блога. Което пак е приключение, ако обичаш сраженията /словесните!/...
Така че - браво на теб! Дерзай!
Добавям само нещо, което на мен помогна, пък дано помогне и на теб - който се зарови в блатото на етнонимите затъва яко и започва да пише недомислия - като например "траките са българи". Народите не се местят от тук, та там. Променят се названията! Променя се чувството за идентитет сред отделните общности, вследствие на социално-политически, религиозни и други фактори. Появяват се условия за възникване на народ... Така недомислието "Траките са българи" става: "Българи са наречени част от популациите /населението/, наричани "траки"... Разликата е огромна
Това е успешна посока - да се търси историята на народа... А не тази, в която едно, че десет, че сто племена се разметечват насам-натам с деца, баби, дядовци, животни... И ааайде – траките дошли и изчезнали, българите дошли и изчезнали, славяните претопили де що човек видели, само не и гърците, а после се започва едните племена били праславянски, другите били прабългарски и… обикалят днес насам натам да търсят прародини и ВИНАГИ нищо не откриват. Ама продължават да търсят – като Н.Овч в Монголия, дето затърси ПАК прабългарите…

Заговори ли ми някой за племена, които СЕ ПРЕМЕСТВАЛИ оттук натам значи или ми говори за цигански катуни, на които по-културно им викат номади, или ми говори за златарските лъжи и продълженията им…

Великото преселение на народите е фантастика...

Че така…

Та това ми помогна, дано помогне и на теб



цитирай
14. balkanec - Здравей saradiva
25.04.2011 14:04
Поздрави и от мен :)
Тепърва ще излизат данни от миналото и картината ще се изяснява. Това не може да се спре.
Но и излезлите дотук не са малко.
Дано да има повече изследователи, които да ни ги предоставят.
цитирай
15. atil - Митовете са част от народното творчество,но в тях има митология а не лъжа...
25.04.2011 22:44
Сигурно ще излязат данни,но те едва ли ще са от полза за новите напъни да се заформи някакъв "пантракизъм" или "пелагизъм" да е...С нищо няма да е по-добър от "пантюркизма" и "панславизма" и също като тях много бързо ще увисне във въздуха.Нещата не стоят точно така.Вярно че политика често е използвала историята и сега я използва,но има и действителна наука история,която добросъвестно изучава миналото и слага нещата по местата им.Ние също сме имали писатели,поети,летописци,дипломати,които са оставили сведения.Имаме и каменна летопис,имаме и един Паисий и дори доста от негоните източници по манастирите са ги прочистили(скъсани страници и дори цели книги унищожени...)Имаме добавки за българската история към превода на Манасиевата хроника ,правен за цар Иван-Александър и т.н.Имаме фолклорно и етнографско наследство ,което също дава представа.А във Волжка България имаме няколко запазени български исторически източника,някои от тях са си чисти исторически летописи.Така че колкото и да са се потулвали и изкривявали нещата,то в крайна сметка дето има една приказка :"На лъжата краката са къси!"
цитирай
16. saradiva - Атиле, кои са тези запазените &q...
26.04.2011 01:54
Атиле, кои са тези запазените "български исторически източника" във Волжка България и кои от тях "са си чисти исторически летописи"?

Пантракизмът е лоша работа - прав си.
Всяка лъжа е лоша работа.
Истината е важна.
И всички аргументи, които не могат да се оспорят, клонят към нещо много, много далечно от пантракизъм и други пан-глупости. Истината е, че "българи" са наречени част от общностите на "траките". Къде виждаш в това "пан"-идеология?!

Айде да видим сега източниците ти...
цитирай
17. atil - Има ,има,останало е по нещо...
26.04.2011 15:04
Освен това има и "засекретени" из хранилищата,а траките не са нищо друго освен булгарски заселници..И то на три преселнически вълни са дошли на Балканите , в Мала Азия и Близкия изток.Лично аз от известно време се занимавам със сборника "ДжагфарТарихи",но освен него има още четири събрани и издадени.Чисти са в смисъл ,че са писани с тази цел,като исторически летопис,например "Хон китаби" на Кул Гали.А за траките виждам нова модна тенденция,също както беше с иранските фантазии,макар че северокавказките бурджани предците им са били и в Западен Иран,но това си е древна булгарска територия,като Балканите да речем.
цитирай
18. atil - Всички които добросъвестно търсят истината заслужават уважение
26.04.2011 16:00
Всъщност някои изследователи и последователи явно добросъвестно търсят истината и това заслужава поздрави,но да не се получи ново изкривяване и голоп в обратната посока...Съгласен съм разбира се с отношението към официалната наука и особенно към "тракологията",защото са същите прислужници като политиците...Особенно ми хареса това,че художниците рисуват това което им кажат!!Доста откачени хора срещнах от 1 година откакто влязох в интернет.Доста фарисейски и наукообразно словоблудстват а младото поколение лесно попива каквото му се сервира...И заради това дори написах статии за траките и славяните в "БГ История" а идеята ми беше да пиша само за булгарите(т.нар."прабългари").Все едно рано или късно нещата ще се отида по местата.
цитирай
19. rekx - "български исторически източника"
26.04.2011 16:45
Atil,има в предвид сигурно \"Джагфар Тарихи\" и “Сказание за дъщерята на Хана”,
друг е въпросът до колко са достоверни и може ли да им се довери човек.

Според мен май прав сте се окаже бащицата (Д-р Ганчо Ценов)
според които хунът(кимериец) Аспарух
обедини Гетите(Славяни) и Мизите(Българи) в една държава.
Волжките българи, според мен, са си чиста проба разселили се на север
хуни(кимерийци).Същото важи и за кабърдино-балкарците.
Има обаче един въпрос които ме мъчи....защо всички стари автори наричат
Кубратова България - Стара Велика България когато тя е просъществувала едва 63г.
Коя толкобва млада държава се нарича стара пък чак и велика
и то не от кой и да е,а от гърци и латинци.Дали не се бъркат с Боспорското Царство
или въобще не се бъркат и Кубратова България е продължение на Боспорското Царство
оправлявано сега от хуните(кимерите),които пък от векове са били в контакт с траките
които пък векове наред са били господарите в това Царство(Спартокидите)....
....та такива мисли ме спохождат от доста време.


с уважение към всички rexx

цитирай
20. atil - Засега кашата е голяма и доста разбъркана...,за повечето хора.
26.04.2011 21:21
rexx,преди 7-8 дена си направих блог точно заради тези "тъмни истории",малко ги издават и напрово казано ги потулват или ги четат и превеждат както дявола евангилието.Явно за да могат хулите да хващат почва пред неосведомените и предубедените.Започнал съм със съкращения да публикувам един труд на акад.Нурутдинов.Превода е мой и 100% достоверен."Сказанието за дъщерята на Шана" е литературно произведение,но от там косвено могат да се получат сведения за тенгрианството.Нурутдинов е историк,той основно се занимава с исторически летописи.За нас най-ценното е че има и сведения за Дунавска България.Общо взето от известно време за нас българската история вече е известна и гаданията и фантастичните предположения приключиха..И слава Богу!
цитирай
21. balkanec - rekx
27.04.2011 17:16
"Стара Велика България" е превод на историците от по-ново време - в съответсвие с тяхната политика.
Всъщност ромейските автори я наричат Древната и Велика България.
Ясно е, че това изобщо не е едно и също по смисъл и напълно променя значението.

Това е още едно свидетелство, че по Кубратово и по Аспарухово време България е известна древна държава, а не някаква новопоявила се орда.
цитирай
22. murmashka - Интересни напъни
28.04.2011 00:41
Руснвци,сърби поляци и още какви ли не говорели на български диалект????А това всъщност не бил български а тракийски А древна Велика България били тракийска държава??? Е браво! Сега ако ми докажете че и папуасите от Нова Гвинея са потомци атлантите а те пък са прародителите на траките ептен няма да ви се очудя. Едно само ще ви кажа.Ако така ви харесва и допада наричайте се и потомци на ония с летящите чинии, но българският род не пипайте! И БЕЗ ТОВА НЯМА КОЙ ДА ВИ ПОВЯРВА
P.S. Пиша този пост до всички поддържащи тази налудничава идея.Дерзайте момчета! Доказвайте ако щете че Ева и Адам са били спусната на земята в Кюстедилско,понеже Ева обичала ябълките!
цитирай
23. rekx - balkanec
28.04.2011 12:13
Здравей,balkanec!Аз това,че сме стар палео-балкански народ не го оспорвам,
точно обратното,ние винаги сме си били тук около понта.
Интересно за мен е възникването на Кубратова България
и дали е нещо като продължение на Боспорското Царство.
Попаднах случайно на един текст на неизвестен автор
от които ще си позволя да цитирам началото.

"Боспорското царство и стара Велика България - възможна приемственост"[1]

В "Именника на българските князе" ясно е посочено, че "тези пет князе държаха княжеската власт отвъд Дунав 515 години".
Александър Мошев допуска, че това място от "Именника" трябва да се разбира дословно - князете с "остригани глави"[2] са управлявали не някакво хипотетично пространство в Евразия,
а териториите непосредствено на север от Дунав, т. е. Северното Причерноморие и територията на Боспорското царство.
Ако това предположение е вярно, ще се окаже, че българското царство още през 165 г. сл. Хр. съществува в непосредствена близост до Балканите.
В такъв случай приемствеността им с "царските скити", за която настоява Цветелин Степанов (Власт и авторитет в Средновековна България стр. ) ще се окаже напълно възможна.

Може би не е случаен фактът, че столицата на Кубратовата държава Фанагория е била и столица на Боспорското царство.
А. Мошев е забелязал, че освен името на владетеля Аспург (10 - 37 г. сл. Хр.) да се провери дали той е реметалкид!, което твърде подобно на името на Аспарух,
имената на още трима владетели, срещащи се в корпуса на Боспорските надписи - Гостас, Телесиус и Омарус удивително напомнят на Гостун, Телец и Умор от Именника.
(Корпус Боспорских надписей М.-Л. 1965, № 924, № 59, № 1099). Така "скито-сармато-аланският (ираноезичен) фактор представлява етническият мост между Боспорското царство и Стара Велика България.
Той е спойката, която допринася за така ярко изразената приемственост между двете държавни обединения" (Мошев, цит. пр., стр.7).

Ако нашата хипотеза, че основателят на царския род на Спартокидите е от голямото семейство на Терес - основателят на Одриското царство - се окаже вярна, и се комбинира с идеята на Мошев за приемственост с Боспорското царство,
то ще се окаже, че Кубратова, а оттам и Аспарухова България има династична връзка и с Одриското царство."

неизвестен автор


с уважение рекх


цитирай
24. murmashka - Към rekx
28.04.2011 12:36
Любопитни смехории пишеш.Я вземи сега да докажеш че Кубрат е пряк потомък на Кайн и е наречен на прадядо си а синът си Аспарух той е нарекъл на името на брата на прадядо му Авел! И с Райна княгиня се разбери! Докажи че тя е пряка потомка на цар Симеон и т.н. докато дойдеш до Адам и Ева! Много по-смешно ще бъде! Честна дума!
цитирай
25. saradiva - Някои уточнения
29.04.2011 03:26
balkanec написа:
"Стара Велика България" е превод на историците от по-ново време - в съответсвие с тяхната политика.
Всъщност ромейските автори я наричат Древната и Велика България.
Ясно е, че това изобщо не е едно и също по смисъл и напълно променя значението.

Това е още едно свидетелство, че по Кубратово и по Аспарухово време България е известна древна държава, а не някаква новопоявила се орда.


Няма никъде изписана „Древна Велика България”, а само „Голяма България”.Голяма България е индикирана първоначално на територията на Балканите от Херодот и Страбон. Че мошеническите преводи пренасят тази България в сегашния Кавказ си е червена политика...

И още, към другите коментиращи:

Джагфар Тарихито Вв най-добрия случай е паметник от 12 век и това какво пише в него няма как да се вмъкне в ІV -VІІв. на новата ера. И когато се говори за тюркоговорящи Волжски българи от ХІІ в., това по никакъв начин не засяга говорещите на български българи от V - ІХв. на Балканите.

Няма и "Именник на българските владетели", има "Списък на римски и персийски владетели", наричан още Уваров препис. В този списък няма дума за българи.

Българи, сърби, поляци и т.н говорят на РОДСТВЕНИ езици и нито един от тях НЕ Е български, както и българският НЕ Е сръбски или полски и т.н. Съгласно класификацията на езиците в езикознанието, групата на тези родствени езици е наречена "славянска". Което е определение за групата езици и НЕ Е определение за народите, които ги говорят. Както например и романската група езици е определение само за групата, но не и за народите като бит, произход и т.н. Нито има индикирани славяни в историята преди 16 в., нито има такъв етнос, нито пък има открито и едно гърне славянско, за да определяме един народ като "славянски". Както и няма романски народ.

В този смисъл НЯМА славяно-български род, както няма и славяно-полски, славяно-чешки или пък славяно-руски род.

Мисля, че трябва наистина да се борави с точни названия, индикирани в историята и сред източниците.
Поздрави
цитирай
26. merlin68 - balkanec, да разбирам ли, че според ...
15.05.2011 00:40
balkanec, да разбирам ли, че според теб съвременният български, руски, сръбски не водят началото си от един общ "праславянски" "прабългарски" "праруски" (както го наричат в зависимост от коя страна са историците и нивото на национализма им) език? Как се нарича общия език на който се извършва богослужението в българските и руските църкви, може би и в сръбските( за сръбските не съм сигурен не съм посещавал сръбска църква)?
цитирай
27. murmashka - Абе balkanec...Ти сам вярваш ли си на измишльотините?
15.05.2011 02:22
Пишеш ги едни...Добре че гаргите не умеят да четат! Иначе ако те прочетяха перушината щеше да им окапе от смях.Нямало било славяни,нямало било пра-българи а имало само траки????И всичко си го приспособяваш според тази ти ,,черга".Абе опомни се бе човек! Например достоверно е известно че някои географски названия у нас са с тракийски произход : Рила (означава водна) Верила (безводна),реките Марица Струма (Стримон)Истър (името не се е запазило и сега това е Дунав),Искър,селищата Вак арел и Пас арел (сега се пишат слято)и т.н.Поинтересувай се за превода на тези думи! Има го! И чак тогава ако ти стигне акъла ще разбереш какви глупости плещиш за тракийският произход на българите. И не си мисли глупаво че от древните траки нищо не е останало! Официалната наука признава албанци и каракачани за пряки потомци на траките.От тук ми и дойде на ум да те попитам: Абе ти да не би да си от каракачаните?
цитирай
28. letopisec - А траките "трибали"
19.10.2011 09:48
пък са трима бал/гари :-)
цитирай
29. balkanec - merlin68
29.02.2012 11:43
Кой е първия писмено засвидетелстван език от т.нар. славянска група? И как се нарича :)
цитирай
30. balkanec - murmashka - пишеш без да четеш
29.02.2012 11:46
Последното което бих казал, е че сме "траки" ("необразовани", "диви", "варвари").
Верно, че нивото на образованието у нас доста падна в последните 15-20 години, но по улиците диваци не виждам :)
цитирай
31. balkanec - Много спам и реклами от ботове
29.02.2012 11:50
Въведох модерация, но ми писна да ги трия.
Явно затова доста блогъри са забранили анонимните коментари.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: balkanec
Категория: Новини
Прочетен: 2623233
Постинги: 137
Коментари: 1647
Гласове: 3143
Архив